KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

10 jídel, která byste měli ochutnat v Toskánsku

Toskánsko se nachází ve střední Itálii a je proslulé svou úchvatnou krajinou, nádherným pobřežím a kulturním a architektonickým skvostem v podobě hlavního města Florencie. A samozřejmě také výbornou kuchyní. Zde je seznam 10 tradičních toskánských jídel, které byste si během návštěvy této malebné italské krajiny rozhodně neměli nechat ujít.

...

1. Fettunta

Toskánci milují svůj chléb, olivový olej a tradiční bruschettu, kterou místní nazývají fettunta. Objednejte si ji jako předkrm a pochutnáte si na plátku čerstvě osmaženého toskánského chleba potřeného bohatou dávkou česneku, zeleného olivového oleje a posypaného špetkou soli.  

2. Panzanella

Vyhodit toskánský chléb se tu považuje za smrtelný hřích, a proto se z jeho ztvrdlých zbytků připravuje báječný letní salát s rajčaty, okurkami, cibulí, olivovým olejem a octem. Luxusnější varianta navíc přidává tuňáka a kapary.

3. Ribollita

Zdá se vám, že chleba se tu v kuchyni skloňuje ve všech pádech? Dalším důkazem tohoto tvrzení je ribollita, což je polévka z fazolí a kapusty servírovaná s opečeným chlebem, která se ovšem druhý den po uvaření znovu ohřeje na pánvi s olivovým olejem. Tuto zvláštní přípravu odráží i název znamenající „dvakrát vařená“.

4. Torta di ceci

Mlsné jazýčky potěší tento koláč z cizrnové mouky, který je přirozeně bezlepkový. Prodává se zde u stánků jako pouliční jídlo posypané černým pepřem. Můžete si ho klidně poručit i do dvou plátků křupavé bagety. Když k tomu ještě přidáte grilovaný lilek, máte skvělé a zdravé hlavní jídlo.


5. Acquacotta

Maremma byla historicky velmi chudá oblast, a tak si místní museli vystačit opravdu s málem – však také název tohoto jídla znamená „vařená voda“. Jde však o zeleninovou polévku s pošírovaným neboli ztraceným vejcem doplněnou sýrem pecorino vyráběného z ovčího mléka.

6. Pappa di pomodoro

Pojmem pappa se v Itálii označuje dětská strava nebo také jídlo, které je měkké a snadno se jí. V tomto případě se jedná o chlebovo rajčatovou polévku, která má přesně tolik variant, kolik je v Toskánsku měst. Hlavní ingredience jsou ale všude stejné. Tvrdý chléb, šťavnatá rajčata a prvotřídní olivový olej.

7. Castagnaccio

Pod tímto názvem se ukrývá unikátní kaštanový koláč připravovaný krom kaštanů ještě z vody, mouky, rozinek a burských oříšků. Jeho vršek se následně ještě posypává rozmarýnou. Jde o klasické podzimní jídlo a málokdo z místních projde kolem stánku, aniž by ho ochutnal.

8. Potato tortelli

Jde o velmi zajímavou verzi těstovin plněných bramborovou směsí, která se podává zalitá pořádnou dávkou ragú nebo zvěřinové omáčky. Není se co divit, protože oblast Mugello, z níž tento recept pochází, bývala využívána toskánskou aristokracií k lovu zvěře.


9. Paštika z kuřecích jater

Každá místní oslava začíná předkrmem, který obsahuje právě tuto paštiku. Pro její přípravu se kuřecí játra vaří společně se zeleninou a máslem, přičemž později se ještě přidávají kapary a ančovičková pasta. Paštika se pak roztírá na opečený chléb, který je někdy ještě máčen do vývaru.

10. Lampredotto

Pokud se nebojíte vyzkoušet poněkud bizarnější typy pouliční stravy, rozhodně vyzkoušejte i tenhle toskánský hit. Jde vlastně o jeden z kravských žaludků (přesněji slez). Pokud vystojíte dlouhou frontu u stánku, dostanete za odměnu grilovaný sendvič panino namočený ve vývaru s lampredottem a zeleninovou omáčkou salsa verde.


Autor: JoČ

ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek