
1. Fettunta
Toskánci milují svůj chléb, olivový olej a tradiční bruschettu, kterou místní nazývají fettunta. Objednejte si ji jako předkrm a pochutnáte si na plátku čerstvě osmaženého toskánského chleba potřeného bohatou dávkou česneku, zeleného olivového oleje a posypaného špetkou soli.
2. Panzanella
Vyhodit toskánský chléb se tu považuje za smrtelný hřích, a proto se z jeho ztvrdlých zbytků připravuje báječný letní salát s rajčaty, okurkami, cibulí, olivovým olejem a octem. Luxusnější varianta navíc přidává tuňáka a kapary.
3. Ribollita
Zdá se vám, že chleba se tu v kuchyni skloňuje ve všech pádech? Dalším důkazem tohoto tvrzení je ribollita, což je polévka z fazolí a kapusty servírovaná s opečeným chlebem, která se ovšem druhý den po uvaření znovu ohřeje na pánvi s olivovým olejem. Tuto zvláštní přípravu odráží i název znamenající „dvakrát vařená“.
4. Torta di ceci
Mlsné jazýčky potěší tento koláč z cizrnové mouky, který je přirozeně bezlepkový. Prodává se zde u stánků jako pouliční jídlo posypané černým pepřem. Můžete si ho klidně poručit i do dvou plátků křupavé bagety. Když k tomu ještě přidáte grilovaný lilek, máte skvělé a zdravé hlavní jídlo.
5. Acquacotta
Maremma byla historicky velmi chudá oblast, a tak si místní museli vystačit opravdu s málem – však také název tohoto jídla znamená „vařená voda“. Jde však o zeleninovou polévku s pošírovaným neboli ztraceným vejcem doplněnou sýrem pecorino vyráběného z ovčího mléka.
6. Pappa di pomodoro
Pojmem pappa se v Itálii označuje dětská strava nebo také jídlo, které je měkké a snadno se jí. V tomto případě se jedná o chlebovo rajčatovou polévku, která má přesně tolik variant, kolik je v Toskánsku měst. Hlavní ingredience jsou ale všude stejné. Tvrdý chléb, šťavnatá rajčata a prvotřídní olivový olej.
7. Castagnaccio
Pod tímto názvem se ukrývá unikátní kaštanový koláč připravovaný krom kaštanů ještě z vody, mouky, rozinek a burských oříšků. Jeho vršek se následně ještě posypává rozmarýnou. Jde o klasické podzimní jídlo a málokdo z místních projde kolem stánku, aniž by ho ochutnal.
8. Potato tortelli
Jde o velmi zajímavou verzi těstovin plněných bramborovou směsí, která se podává zalitá pořádnou dávkou ragú nebo zvěřinové omáčky. Není se co divit, protože oblast Mugello, z níž tento recept pochází, bývala využívána toskánskou aristokracií k lovu zvěře.
9. Paštika z kuřecích jater
Každá místní oslava začíná předkrmem, který obsahuje právě tuto paštiku. Pro její přípravu se kuřecí játra vaří společně se zeleninou a máslem, přičemž později se ještě přidávají kapary a ančovičková pasta. Paštika se pak roztírá na opečený chléb, který je někdy ještě máčen do vývaru.
10. Lampredotto
Pokud se nebojíte vyzkoušet poněkud bizarnější typy pouliční stravy, rozhodně vyzkoušejte i tenhle toskánský hit. Jde vlastně o jeden z kravských žaludků (přesněji slez). Pokud vystojíte dlouhou frontu u stánku, dostanete za odměnu grilovaný sendvič panino namočený ve vývaru s lampredottem a zeleninovou omáčkou salsa verde.
Komentáře (0)