1. Fondue

Fondue ve Švýcarsku se může někomu zdát jako turistické klišé, na druhou stranu je natolik vetkané ho zdejších tradic a historie, že by bylo hříchem ho opomenout, pokud tuto zemi navštívíte. Vychutnejte si místní vesnický chléb namočený do roztaveného sýra v nádobce nad plamenem, přidejte k tomu bílé víno a výsledkem je úžasný chuťový zážitek. Určitě vyzkoušejte více druhů sýra, jeden není nikdy dost.

2. Papet Vaudois

Toto jídlo by se nejlépe dalo popsat jako kaše z pórku a brambor připravovaná několikahodinovým dušením. Výsledkem je zemitá chuť se stopami cibule, která se báječně hodí k tučné načervenalé klobásce z kantonu Vaud. Jedná se téměř o regionální národní pokrm, který byste rozhodně neměli vynechat.

3. Rosti z Valaisanne

Další ikonickou specialitou jsou rosti z nastrouhaných brambor, které se smaží na pánvi, dokud nezískají zlatavou barvu a nejsou na povrchu nádherně křupavé. Z dálky připomínají bramborák, který je na vršku ozdobený slaninou, smaženým vejcem a rozehřátým sýrem. Podávají se s kyselou okurkou a nakládanou cibulkou.

4. Basilejská polévka z pražené mouky

Dříve se říkalo, že dívka z Basileje, která nedokáže uvařit tuto polévku, se nikdy nevdá. Ať už to byla pravda, nebo ne, tato místní verze se skládá z mouky, másla, cibule a hovězího vývaru a je ozdobená nastrouhaným sýrem Gruyere. Patří k tradičním pokrmům servírovaným v průběhu basilejského karnevalu oslavujícího jaro a Velikonoce.


5. Raclette

Raclette je polotvrdý slaný sýr z kravského mléka, který dal také jméno tradičnímu švýcarskému jídlu. Při jeho přípravě se sýr pomalu griluje nad ohněm a spečené kousky se postupně odřezávají. K nim se podávají vařené brambory, nakládaná zelenina a cibulky. Dnes už lze raclette připravit i doma pomocí speciálních strojů, ale není nad původní atmosféru u sálajícího ohně.

6. Polenta s dušeným hovězím

V italsky mluvícím kantonu Ticino má příprava polenty, kukuřičné kaše, staletou tradici. Původně se připravovala v měděném kotlíku nad ohněm, dokud nebyla pěkně hustá a vydatná. V zimních měsících k ní pak přibylo dušené hovězí s vínem. Dokonalé spojení chutí.

7. Curyšské ragú s telecím a houbami   

Jestliže navštívíte Curych, určitě si nenechte ujít příležitost ochutnat tuto kombinaci telecího, ledvinek, brzlíku, cibulek, másla, bílého vína, smetany a hub. Bez nadsázky lze „Zurcher geschnetzeltes“, jak je místními nazýváno, označit za švýcarské národní jídlo.

8. Tartiflette

Ačkoli toto jídlo pochází teprve z 80. let minulého století, kdy mělo podpořit upadající prodej jedné sýrařské firmy, zabydlelo se od té doby úspěšně na většině lyžařských středisek v zemi. Skládá se z brambor krájených na tenké plátky, kousků slaniny, smažené cibulky a nádherně krémového sýra Reblochon.


9. Bernské sušenky leckerli

Zapomínat se nesmí ani na milovníky sladkého. Sušenky leckerli mají ve Švýcarsku dlouhou historii a oblíbené jsou i v průběhu vánočních svátků. Mají sladce kořeněnou, perníku podobnou chuť doplněnou lískovými oříšky. Báječně se hodí k pořádnému šálku místního čaje.

10. Vacherin Mont D’Or

Asi jen ve Švýcarsku jsou sýry sezónní záležitostí. A mezi zářím a březnem se v místních sýrařských obchodech objevuje právě tento voňavý a měkký kravský sýr vyráběný ve vesnicích regionu Jura. Pro opravdovou slavnost báječných chutí ho stačí jen polít bílým vínem, potřít česnekem a vařit ještě v původním dřevěném obalu. Jako příloha se doporučují vařené brambory.


Autor: JoČ