KATEGORIE
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

10 jídel, která byste měli ochutnat ve Švýcarsku

Švýcarsko je se svou nádhernou přírodou, unikátním klimatem a lyžařskými sjezdovkami oblíbenou turistickou i sportovní destinací. Kulinářské umění tu ale také nestojí nijak pozadu a navíc má velmi zdravý základ. Pojďme se podívat na deset jídel, které byste tu určitě měli ochutnat.

...

1. Fondue

Fondue ve Švýcarsku se může někomu zdát jako turistické klišé, na druhou stranu je natolik vetkané ho zdejších tradic a historie, že by bylo hříchem ho opomenout, pokud tuto zemi navštívíte. Vychutnejte si místní vesnický chléb namočený do roztaveného sýra v nádobce nad plamenem, přidejte k tomu bílé víno a výsledkem je úžasný chuťový zážitek. Určitě vyzkoušejte více druhů sýra, jeden není nikdy dost.

2. Papet Vaudois

Toto jídlo by se nejlépe dalo popsat jako kaše z pórku a brambor připravovaná několikahodinovým dušením. Výsledkem je zemitá chuť se stopami cibule, která se báječně hodí k tučné načervenalé klobásce z kantonu Vaud. Jedná se téměř o regionální národní pokrm, který byste rozhodně neměli vynechat.

3. Rosti z Valaisanne

Další ikonickou specialitou jsou rosti z nastrouhaných brambor, které se smaží na pánvi, dokud nezískají zlatavou barvu a nejsou na povrchu nádherně křupavé. Z dálky připomínají bramborák, který je na vršku ozdobený slaninou, smaženým vejcem a rozehřátým sýrem. Podávají se s kyselou okurkou a nakládanou cibulkou.

4. Basilejská polévka z pražené mouky

Dříve se říkalo, že dívka z Basileje, která nedokáže uvařit tuto polévku, se nikdy nevdá. Ať už to byla pravda, nebo ne, tato místní verze se skládá z mouky, másla, cibule a hovězího vývaru a je ozdobená nastrouhaným sýrem Gruyere. Patří k tradičním pokrmům servírovaným v průběhu basilejského karnevalu oslavujícího jaro a Velikonoce.


5. Raclette

Raclette je polotvrdý slaný sýr z kravského mléka, který dal také jméno tradičnímu švýcarskému jídlu. Při jeho přípravě se sýr pomalu griluje nad ohněm a spečené kousky se postupně odřezávají. K nim se podávají vařené brambory, nakládaná zelenina a cibulky. Dnes už lze raclette připravit i doma pomocí speciálních strojů, ale není nad původní atmosféru u sálajícího ohně.

6. Polenta s dušeným hovězím

V italsky mluvícím kantonu Ticino má příprava polenty, kukuřičné kaše, staletou tradici. Původně se připravovala v měděném kotlíku nad ohněm, dokud nebyla pěkně hustá a vydatná. V zimních měsících k ní pak přibylo dušené hovězí s vínem. Dokonalé spojení chutí.

7. Curyšské ragú s telecím a houbami   

Jestliže navštívíte Curych, určitě si nenechte ujít příležitost ochutnat tuto kombinaci telecího, ledvinek, brzlíku, cibulek, másla, bílého vína, smetany a hub. Bez nadsázky lze „Zurcher geschnetzeltes“, jak je místními nazýváno, označit za švýcarské národní jídlo.

8. Tartiflette

Ačkoli toto jídlo pochází teprve z 80. let minulého století, kdy mělo podpořit upadající prodej jedné sýrařské firmy, zabydlelo se od té doby úspěšně na většině lyžařských středisek v zemi. Skládá se z brambor krájených na tenké plátky, kousků slaniny, smažené cibulky a nádherně krémového sýra Reblochon.


9. Bernské sušenky leckerli

Zapomínat se nesmí ani na milovníky sladkého. Sušenky leckerli mají ve Švýcarsku dlouhou historii a oblíbené jsou i v průběhu vánočních svátků. Mají sladce kořeněnou, perníku podobnou chuť doplněnou lískovými oříšky. Báječně se hodí k pořádnému šálku místního čaje.

10. Vacherin Mont D’Or

Asi jen ve Švýcarsku jsou sýry sezónní záležitostí. A mezi zářím a březnem se v místních sýrařských obchodech objevuje právě tento voňavý a měkký kravský sýr vyráběný ve vesnicích regionu Jura. Pro opravdovou slavnost báječných chutí ho stačí jen polít bílým vínem, potřít česnekem a vařit ještě v původním dřevěném obalu. Jako příloha se doporučují vařené brambory.


Autor: JoČ

Předchozí článek
Následující článek
Předchozí článek
Následující článek

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek