KATEGORIE
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

15 bezkonkurenčních sýrových receptů

Staří Řekové považovali sýr za dar bohů. Není se čemu divit. Sýr má mnoho podob a těžko vybrat tu nejchutnější. Tyto recepty ale musíte rozhodně zkusit.

...

Zapečený chléb se sýrem a česnekem

Ingredience:

  • 1 bochník chleba
  • 100 g tvrdého sýra
  • 100 g másla
  • 3 stroužky česneku
  • 1 svazek petržele

Postup:

Sýr najemno nastrouhejte a smíchejte s drceným česnekem, rozpuštěným máslem a na drobno nasekanou petrželkou.

Udělejte do kůrky chleba hluboké zářezy tak, abyste na chlebu vytvořily mřížku. Spáry vyplňte sýrovou směsí. Celý bochník pak zabalte do alobalu a pečte v troubě 15 minut na 180° C. Poté odstrčte alobal a pečte ještě dalších 10 minut, aby chleba chytl hezkou zlatavou barvu.



Sýrové kroketky způsobují sýrovou závislost. Neodoláte

Ingredience:

  • 400 g taveného sýra
  • 4 vejce
  • 100 g šunky (není nutné)
  • 200 ml rostlinného oleje
  • Strouhanka

Postup:

Oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte a žloutky smíchejte s vodou (1 lžíce vody na 1 žloutek).

Sýr rozetřete, šunku nakrájejte na kostičky a obojí smíchejte se sněhem.

Ze získané hmoty uválejte koule a vložte na 20 minut do mrazáku, poté je vyndejte a rychle obalte v hladké mouce, žloutcích a strouhance.

Takto připravené krokety rovnou smažte na pánvi do zlatova. Musíte použít hodně oleje a ve chvíli, kdy krokety házíte na pánev, musí být olej už rozpálený.

Podávejte ještě horké. Perfektně se k nim hodí smetanová nebo jogurtová omáčka.



Fondue – jen pozor na oheň!

Ingredience:

  • 250 g nivy
  • 100 g tvrdého sýra (nejlépe ementál)
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 1 lžíce brandy
  • 0,5 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce škrobu
  • Česnek
  • Muškátový oříšek

Postup:

Mísu na fondue vytřete česnekem. Jestliže nevlastníte speciální mísu na fondue, použijte hrnec se silným dnem. Sýry nastrouhané nahrubo promíchejte v nádobě a položte na mírný oheň. Přidejte víno, citronovou šťávu a škrob a stále míchejte, dokud se všechen sýr neroztaví a nevznikne homogenní hmota.

Mísu položte na fondue hořák, to zajistí, že sýr zůstane po celou dobu tekutý a nevychladne. V sýrové omáčce máčejte kousky chleba nakrájeného na kostky nebo plátky čerstvé zeleniny. Kousek chleba nebo zeleniny vždy napíchněte na jehlici nebo dlouhou vidličku. Mňam!



Křupavé sýrové tyčinky

Ingredience:

  • 150 g tvrdého sýra
  • 15080 g mouky
  • 100 ml mléka
  • 100 g másla
  • 0,5 lžičky soli
  • 0,5 lžičky prášku do pečiva
  • Sezamová semínka
  • Pálivá paprika (pokud máte rádi pálivé)

Postup:

Sýr najemno nastrouhejte a smíchejte se změklým máslem, solí a paprikou. Přilijte mléko a přidejte prášek do pečiva promísený s moukou. Těsto hněte, doku nebude pružné a nepřestane se lepit na prsty.

Těsto rozválejte (tloušťka těsta by měla být asi půl až jeden centimetr) a nakrájejte na tenké proužky.

Každý proužek posypte sezamovými semínky a zakruťte do spirály. Poté položte na plech a pečte v předehřáté troubě při 180° asi 15 minut.



Francouzské sýrové větrníčky

Ingredience potřebné na těsto:

  • 90 g másla
  • 160 g mouky
  • 100 g ementálu (nebo jiným sýrem)
  • 200 ml vody
  • 4 vejce
  • Muškátový oříšek
  • Sůl, pepř
  • Ingredience potřebné na náplň:
  • 200 g zakysané smetany
  • 50 g kaviár (červený)
  • 2 lžíce šlehačky
  • 1 lžička křenu
  • 4 až 5 snítek kopru

Postup:

Do osolené vody přidejte máslo nakrájené na kousky. Jakmile začne voda vařit, přisypte mouku a míchejte, dokud nevznikne homogenní hmota bez žmolků. Nechte vychladnout.

Do vychladlého těsta klepněte vajíčka, jedno po druhém. Vždy promíchejte. Nakonec přidejte nastrouhaný sýr, opepřete a dochuťte špetkou muškátového oříšku. Znovu dobře promíchejte.

Z těsta vyválejte malé kuličky a vyskládejte je na plech (ten předem mírně vymažte olejem).

Pečte 30 minut při 220° C.

Zatímco se budou větrníčky péct, připravte si náplň. Smíchejte zakysanou smetanu se šlehačkou a křenem. Přidejte kaviár a kopr.

Hotové větrníčky rozkrojte, namažte smetanovou směsí a podávejte.



Roláda se sýrem a lososem. Skvělé jednohubky na jakoukoli oslavu

Ingredience:

  • 6 palačinek
  • 150 až 200 g nasoleného lososa (možno nahradit pstruhem)
  • 300 g krémového sýra typu mascarpone
  • Snítka kopru

Postup:

Nakrájejte lososa na tenké plátky. Jemně nasekejte kopr. Každou palačinku namažte tenkou vrstvou krémového sýra, rovnoměrně vyskládejte plátky ryby a posypte koprem.

Palačinky zaviňte a vyskládejte vedle sebe. Přikryjte je potravinářskou fólií a nechejte v ledničce 2 až 3 hodiny.

Po vyndání nakrájejte palačinky na tenké válečky a každý propíchněte párátkem, aby se vám nerozpadly. Tác můžete nakonec ozdobit zeleninou nebo čerstvými bylinkami.



Sýrové suflé. Nikdy nebudete mít dost

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 100 g sýra (čedar, niva nebo kozí sýr)
  • 300 ml mléka
  • 50 g másla
  • 50 g mouky
  • 1 lžíce hořčice
  • Strouhanka

Postup:

Rozpusťte máslo v hrnci, přidejte mouku a hořčici. Minutku míchejte.

Ztlumte plamen a pomalu nalijte do hrnce mléko. Teplotu opět zvyšte a míchejte 10 minut, aby se vše spojilo v homogenní hmotu. Poté sejměte hrnec z plotny a nechte vychladnout.

Oddělte žloutky od bílků. Žloutky smíchejte se sýrem nebo sýry, pokud používáte více druhů, a vmíchejte je do vychladlé mléčné omáčky.

Formičky na pečení vymažte máslem a vysypte strouhankou. Nalijeme do nich sýrovou omáčku a s pomocí nože oddělte těsto od stěn formiček, aby mohlo v troubě lépe vyskočit.

Pečte dozlatova v předehřáté troubě 200° C po dobu 25 až 30 minut. Podávejte ještě teplé.



Crostino s kozím sýrem a paprikou

Ingredience:

  • 4 papriky
  • 200 g měkkého kozího sýra
  • 2 stroužky česneku
  • Olivový olej
  • 8 plátků bílého chleba
  • Snítka rozmarýnu

Postup:

Rozehřejte troubu na 180° C. Papriky rozkrojte na poloviny, odstraňte semínka a očistěte. Plech vyložte pečícím papírem a vyskládejte na něj papriky (pokládejte vypouklou stranou nahoru). Nechte péct asi 20 až 30 minut.

Na jiný plech vyložte plátky chleba, pokapejte je olivovým olejem a dobře propečte.

Papriky nakrájejte na kostičky a posypte je jemně nasekaným česnekem a rozmarýnem. Také přidejte kapku olivového oleje. Dobře promíchejte a

Na krajíčky chleba naneste plátky kozího sýra a paprikovou směs. Podávejte!



Sýrové tyčinky. Nejsou zrovna dia, ale rozhodně stojí za to

Ingredience:

  • 0,5 litru mléka
  • 250 g tvrdého sýra
  • 175 g mouky + trocha mouky na obalování
  • 75 g másla
  • 5 vajec (3 žloutky a 2 celá vejce)
  • Strouhanka (nebo nadrcené cornflakes)
  • Rostlinný olej na smažení

Postup:

Na mírném ohni rozpusťte v hrnci máslo. Přidejte mouku a míchejte, dokud se máslo s moukou dokonale nespojí.

Sejměte z ohně a zalijte mlékem. Promíchejte do hladka a vraťte na plotnu. Pár minut míchejte, plamen mějte nastavený na nejméně.

Sejměte z ohně a přidejte postupně 3 žloutky a strouhaný sýr. Přidejte koření podle chuti. Můžete použít kousky šunky a papriky.

Těsto rozválejte do výšky asi 1,5 cm a nechte vychladnout v ledničce. Poté z těsta nakrájejte na proužky, ty obalte v mouce, ve vajíčku a v strouhance. Smažte z obou stran do zlatova.



Sýrové čipsy

Ingredience:

  • 100 g parmazánu nebo jiné sýra podobného typu

Postup:

Nastrouhejte sýr na hrubo a rozprostřete na pečící papír. Nožem nebo špejlí vytvořte z nastrouhaného sýra pravidelné tvary. Pečte v předehřáté troubě na 180° C. A sýrové lupínky jsou hotové!



Sýrové muffiny s kmínem

Ingredience:

  • 100 g tvrdého sýra
  • 100 g taveného sýra
  • 100 g mouky
  • 3 lžičky kmínu
  • 2 vejce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Špetka soli

Postup:

Rozklepte vejce, přidejte olej, smetanu, cukr, sůl, mouku a prášek do pečiva. Sýr nastrouhejte na hrubo, tavený sýr nakrájejte na kostičky. Vše smíchejte a dobře promíchejte.

Formičky vymažte a nalijte do nich těsto. Posypte trochou kmínu a pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 až 25 minut.



Koláčky se sýrem a houbami. Sýr a houby, to je dokonalá kombinace, kterou musíte vyzkoušet!

Ingredience:

  • Upečené čtverečky z listového těsta (16 – 20)
  • 300 g sýra
  • 300 g žampionů
  • 2 cibule
  • 2 vařená kuřecí stehna
  • 1 lžíce majonézy nebo smetany (zakysané)
  • 2 stroužky česneku

Postup:

Smažte cibulku s houbami, jakmile budou hotové, osolte a opepřete podle chuti a proceďte skrz cedník, abyste se zbavili přebytečné tekutiny.

Kuřecí maso nakrájejte na malé kousky a smíchejte je s houbami. V jiné míse smíchejte jemně nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek a smetanu. Na čtverečky z listového těsta rozložte houbovou a sýrovou směs. Pečte při 180° C do zhnědnutí sýra. Listové těsto nesmí být syrové, než by se propeklo, byl by sýr spálený.



Vejce plněná sýrem a krabími tyčinkami

Ingredience:

  • 5 vařených vajec
  • 50 g sýra
  • 4 krabí tyčinky
  • 2 stružky česneku
  • Majonéza nebo zakysaná smetana
  • Pepř
  • Bylinky na ozdobu

Postup:

Vejce rozkrojte na dvě stejné poloviny a vyjměte žloutky. Sýr a krabí tyčinky nastrouhejte nebo nakrájejte na malé kousky. Smíchejte se smetanou, s rozmačkanými žloutky a s česnekem. Osolte a opepřete podle vlastní chuti.

Bílky naplňte hotovou náplní a ozdobte bylinkami.

A můžete podávat!



Adygejský sýr na grilu. Připravte si sýr na masový způsob

Ingredience:

  • 500 g sýra
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička kmínu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř

Postup:

Sýr nakrájejte na tlusté plátky. Smíchejte kmín s česnekem, olejem, solí a pepřem. Kmín nezapomeňte napřed rozdrtit v hmoždíři. Vzniklou marinádou pomažte plátky sýra a nechte půl hodiny, aby se do sýra dobře vstřebala. Sýr smažte na grilu z obou stran dozlatova.

Ke grilovanému sýru se výborně hodí salát z čerstvé zeleniny.



Sýroví šneci se šunkou

Ingredience:

  • 400 g šunky
  • 150 g sýra
  • 1 vejce
  • 500 g listového těsta
  • Čerstvý kopr

Postup:

Těsto rozválejte do obdélníkového tvaru. Sýr nastrouhejte nahrubo a šunku nakrájejte na tenké plátky. Těsto posypte sýrem, pak na něj vyložte plátky šunky a nakonec posypte koprem. Zaviňte a nakrájejte na plátky.

Nechte odpočinout na 30 minut a poté pomažte šneky rozšlehaným vejcem a pečte na 200 °C 15 až 20 minut dozlatova.


ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek