KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

3 recepty na netradiční svařené víno

Se zimou přichází také čas svařeného vína, které u nás patří k jedněm z nejoblíbenějších vánočních nápojů vůbec. Proč ale tentokrát nezkusit některou z méně obvyklých variant jeho přípravy?

...

Ještě než začneme, zopakujme si několik základních pravidel. Svařené víno by se nemělo během přípravy doopravdy vařit, je potřeba ho jen pozvolna až k bodu varu ohřívat. 

Na druhou stranu nesmí být jen vlažné. Není také pravdou, že kvalitní svařák lze připravit jen z drahého kvalitního vína. Spíše se držte zlaté střední cesty. Nebudou tak zbytečně trpět ani vaše chuťové buňky, ani vaše peněženka. Cukr v receptech můžete nahradit medem, případně hnědým třtinovým cukrem.

1. Skandinávský svařák:

  • 1 litr červeného vína
  • 150 g cukru
  • 100 g mandlí
  • 60 g rozinek
  • 6 hřebíčků
  • skořice, pomerančová a citronová kůra

Do vína přidejte skořici, hřebíček, citronovou i pomerančovou kůru, cukr a svařte ho. V druhé nádobě si mezitím připravte naloupané mandle a rozinky. Promíchejte je, přeceďte na ně víno a ještě chvíli společně vše povařte, aby se všechny zastoupené chutě navzájem prolnuly.

2. Kanadský svařák:

  • 1 litr červeného vína
  • 0,3 litru rumu
  • 150 g cukru
  • 6 hřebíčků
  • 2 jablka
  • 2 hrušky
  • skořice, vanilka, badyán, anýz, fenykl

Do vína přidejte veškeré koření, cukr a začněte ho svařovat. Asi pět minut před koncem přilijte rum. Ovoce nakrájejte na menší kousky a vložte do již hotového nápoje před tím, než jej budete servírovat. 

3. Pepřový svařák

  • 0,3 litru červeného vína
  • 0,1 litru vody
  • 50 g cukru
  • 4 hřebíčky
  • 4 kuličky celého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 plátky citrónu
  • skořice

Do varné nádoby dejte vodu, koření a nechte zhruba minutu projít prudkým varem. Přidejte víno a pomalu zahřejte opět k varu. Sceďte, přidejte cukr a nalijte hotový nápoj do připravených sklenic. Před podáváním vložte plátky citrónu.

ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek