KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

5 důvodů, proč jíst sezónní ovoce a zeleninu

Ačkoli jsou v dnešní době obchody po celý rok zásobeny nepřeberným výběrem ovoce a zeleniny z celého světa, vyplatí se přesto v kuchyni používat raději jen takové druhy, které jsou v daném ročním období přirozeně k dispozici. Přečtěte si pět praktických důvodů, proč dát sezónním potravinám vždy přednost.

...

1. Chuť

Sezónní produkty, které zrály na slunci, jsou jednoznačně sladší, šťavnatější, mají lepší texturu a jsou více svěží. Zkuste, až budete mít příležitost, ochutnat rajské jablíčko pěstované na zahradě a následně to, které vyrostlo mimo sezónu ve skleníku.  Rozdíl je natolik velký, že už nebudete chtít žádné jiné.

2. Vyšší nutriční hodnota

Sezónní ovoce a zelenina v sobě obsahuje více zdraví prospěšných látek, vitamínů a antioxidantů, které se dlouhodobým skladováním a převozem rychle vytrácejí. Vyhnete se také intenzivnímu chemickému ošetření nebo zmrazování, které se při dovozu ovoce a zeleniny ze vzdálených zemí velmi často využívá.

3. Větší pestrost jídelníčku

Výběr sezónních produktů vás také přivede k velké pestrosti jídelníčku. Mnoho věcí upadlo v současné době v zapomnění právě proto, že je vše bez rozdílu dostupné po celý rok. Snadno si tak celoročně navyknete jen na určitý okruh potravin a opomíjíte úžasnou různorodost, kterou příroda poskytuje a kterou vaše tělo potřebuje.

4. Podpora vašeho zdraví

Každé roční období má na lidské tělo jiné nároky a sezónní ovoce a zelenina je pomáhají elegantně zvládat. Na jaře podpoří očistu organismu, v létě přinášejí dostatek vody a chrání proti slunci, na podzim umožní bezproblémový přechod z horkého léta, v zimě poskytují vitamíny a jsou jako stvořené k polévkám a teplým jídlům, které prohřejí tělo.

5. Cena

V neposlední řadě je tu také důvod ekonomický. Vzhledem k velké sezónní nabídce je cena těchto produktů velmi nízká a často je zlomkem toho, co za ně zaplatíte v jiném ročním období. Krom zdraví tak budete přirozeně šetřit i svou peněženku.

A jaká je sezónní ovoce a zelenina pro toto období? Konec podzimu a začátek zimy se nese ve znamení čekanky, kapusty, pastináku, pórku, ředkve, špenátu a zelí. Z ovoce jsou to pak jablka, hrušky a švestky. Ačkoli se s příchodem zimy přirozený výběr zmenšuje a přichází na řadu uskladněné zásoby, je stále z čeho vybírat.

ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek