KATEGORIE
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

5 nejchutnějších zákusků francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně, to je zvláštní, osobitý druh magie. Jen ty sladkosti! Přinášíme seznam těch nejlepších receptů francouzských cukrářů.

...

1) Jablečný koláč

Ingredience:

  • 150 g másla
  • 5 velkých sladkých jablek
  • 250 g listového těsta
  • 150 g třtinového cukru (může být i obyčejný)
  • špetka skořice

Postup:

Vymažte formu máslem a vysypte cukrem. Oloupejte jablka a nakrájejte je na plátky. Ty pak posypeme skořicí a vyskládejte je do formy. Jablka přikryjeme vrstvou listového těsta a pečeme v troubě na 180° C po dobu třiceti minut.

Po vyjmutí z trouby položte koláč dnem vzhůru a nechejte ho vychladnout.

Koláč nejlépe chutná podávaný společně s vanilkovou zmrzlinou.

2) Creme brulée

Ingredience:

  • 750 ml smetany
  • 8 žloutků
  • 200 g bílého cukru
  • 4 čajové lžičky třtinového cukru
  • špetka soli

Postup:

Nalijte smetanu do hrnce, přidejte špetku soli a bílý cukr. Za stálého míchání přiveďte k varu, po patnácti minutách vaření sejměte z ohně. Poté znovu přiveďte k varu. Žloutky a cukr ušlehejte metličkou (ne šlehačem!) a přidejte k smetanovému krému.

Rozehřejte troubu na 160° C.

Formičky plňte směsí do ¾ výšky. Naplněné formičky vyskládejte na hluboký plech. Na plech nalijte vařící vodu, měla by dosahovat asi do poloviny výšky formiček. Plech i s formičkami vložte na 30 minut do rozehřáté trouby. Poté vyndejte a za pokojové teploty nechte vychladnout.

Nyní je čas přejít ke křupavé krustě, kterou tak zbožňovala hrdinka Amélie z francouzských filmů. Zákusky posypte rovnoměrnou vrstvičkou třtinového cukru. Na troubě zapněte režim „pečení shora“ nebo „gril“ a vložte dovnitř formičky s pocukrovanými zákusky na posledních pár minut (nanejvýš 3).


3) Větrníčky s čokoládou

Ingredience:

  • 1 hrnek mouky
  • 1 hrnek vody
  • 100 g másla
  • 3 vejce
  • 300 g tmavé čokolády
  • ½ hrnku mléka
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • špetka soli

Postup:

Přiveďte vodu k varu, přimíchejte máslo a sůl a snižte teplotu na minimum. Do vroucí vody opatrně přisypte mouku a na mírném ohni za stálého míchání zvolna vařte, dokud nevznikne homogenní hmota. Tu pak přelijte do mísy a po jednom přidávejte vejce. Vždy důkladně promíchejte.

Vymažte plech máslem a vysypte moukou. Z výsledného těsta vykrájejte nevelké kruhy, velké asi jako vlašský ořech, ty vyskládejte na připravený plech. Troubu předehřejte na 200° C. Pečte 10 minut, poté zvyšte teplotu na 220° C a pokračujte ještě dalších 15 minut.

Hotové větrníky propíchněte z jedné strany tenkým nožem, aby mohla unikat pára. Položte je na mřížku z grilu (můžete použít mříž z trouby, ale studenou) a nechejte vychladnout.

Zatímco větrníky chladnou, připravte krém. Zhruba 225 g čokolády najemno nastrouhejte. Nechte vařit mléko se smetanou a nastrouhanou čokoládou. Míchejte tak dlouho, dokud se čokoláda zcela nerozpustí.

Každý zákusek rozřízněte a naplňte čokoládovým krémem. Zbytek čokolády rozehřejte a větrníky jí polijte.

Jakmile zákusky vychladnou, můžete podávat.

4) Suflé s broskvemi a banány

Ingredience:

  • 150 ml. mléka
  • 10 ml. smetany ke šlehání
  • 2 zralé broskve
  • 1 zralý banán
  • 3 vejce
  • 5 lžic třtinového cukru
  • kousíček másla
  • špetka soli

Postup:

Mléko smíchejte se smetanou a přiveďte k varu. Banán rozmačkejte vidličkou na kaši. Oddělte bílky od žloutků. Žloutky ušlehejte, přimíchejte 2 lžíce cukru a banán. Dobře promíchejte. Bílky nešlehejte! Přidejte banánovou směs k mléku a vařte na mírném ohni 5 minut.

Broskve zbavte slupky, posypte je 2 lžícemi cukru a rozmixujte. Poté je smíchejte s dovařeným krémem.

Menší formy (třeba na muffiny) vymažte změklým máslem. Formičky posypejte zbývajícím cukrem a dejte je na pár minut do ledničky, aby máslo ztuhlo.

Zapněte troubu na 180° C a zatím vyšlehejte bílky se špetkou soli a sníh opatrně vmíchejte do krému.

Formy naplňte asi do poloviny a dejte péct na 15 minut. Suflé by mělo nakynout nad okraj formiček.


5) Pudink s ovocnými plody

Ingredience:

  • 500 ml. mléka
  • 100 g cukru
  • 100 g mandlí (oloupaných)
  • 500 g oblíbených čerstvých plodů (jahody, ostružiny, maliny, cokoli vám chutná)
  • 6 g želatiny

Postup:

Želatinu rozmíchejte v malém množství teplé vody. Mandle rozmixujte na jemno tak, aby připomínaly mouku. Mléko nalejte do hrnce, přidejte 80 g cukru a mandle, postavte na plotnu a míchejte. Jakmile začne mléko vařit, sejměte hrnec z ohně a nechejte ho chladnout, to potrvá asi 10 minut. Mléko pak proceďte skrz síto do mísy.

Želatinu přidejte k teplému mléku a míchejte, dokud se v něm nerozpustí. Želatinu můžete trochu vyždímat a zbavit tak přebytečné vody.

Hmotu nalijte do formiček a nechte na hodinu až dvě odpočinout v ledničce.

Ovoce pečlivě proberte. Nejhezčí kousky plodů nechte na ozdobu, ze zbytku připravte pyré (opět pomocí mixéru). Podle chuti můžete přidat zbývající cukr.

Vychladlý pudink polévejte ovocnou omáčkou a zdobte vybranými kousky plodů.

ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek