KATEGORIE
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

5 netradičních druhů piva

Pivo je sice tradiční nápoj, avšak jeho výroba se dá pojmout zcela netradičně. Dnes se podíváme na druhy piva, jehož výrobci upustili od tradičních technologií výroby a vyzkoušeli něco nového. Nakoukneme pod pokličku výroby nefiltrovaného, nepasterizovaného a kvasinkového piva. Zmíníme i pšeničné pivo nebo německý Bock.

...

1. Nefiltrované pivo

Filtrování je jednou ze základních metod, která se používá k odstranění kalů z piva. Díky filtraci má pivo klasickou křišťálovou čirost. Tato technologie funguje na mechanickém principu, při kterém se pivo stlačí přes filtry. Tuto metodu zavedl kolem roku 1842 slavný plzeňský pivovar.

Jak si sami jistě odvodíte, nefiltrované pivo se vyznačuje tím, že je po ukončení výrobního procesu vynechán proces filtrace, tedy odstranění kvasnic z uleželého piva. Pivo, které není filtrované, je zakalené a záleží jen na způsobu výroby a složení, jak moc kalné ve výsledku bude.

Ptáte se, proč je nefiltrované pivo těžké najít v nabídce supermarketů? Odpověď je jednoduchá. Přírodní nefiltrované pivo vydrží kvůli absenci pasterizace nanejvýš několik desítek dnů. Obvykle jej vyrábějí minipivovary. Jedním z nich je třeba Kynšperský pivovar, který vyrábí několik druhů nefiltrovaného piva. Z nefiltrovaných piv tak můžete ochutnat polotmavý a světlý ležák, vídeňský speciál nebo světlou výčepní desítku.


2. Nepasterizované pivo

Dalším typickým výrobním procesem je pasterizace. Ta slouží k prodloužení trvanlivosti piva. Tato technika spatřila světlo světa v roce 1864 díky Louisovi Pasteurovi, který se původně snažil vynalézt proces, který by pomohl zabránit zkysnutí vína. Cílem pasterizace je zabití mikroorganismů, které způsobují degradaci potravin.

Samotná pasterizace probíhá tak, že se pivo na krátkou dobu ohřeje na požadovanou teplotu a pak se zase rychle zchladí. Pivo je po pasterizaci lidově řečeno mrtvé a ochuzené o mnoho chutí i vitamínů. To je jeden z důvodů, proč vniklo nepasterizované pivo. Trvanlivost nepasterizovaného piva je sice kratší, ale barvitější chuť to jistě vynahradí. Nepasterizované pivo si zachovává antioxidanty a polyfenoly, díky čemuž je zdravější a déle odolává oxidaci. Tento druh piva začaly v poslední době nabízet větší i menší pivovary. Mezi velké pivovary se řadí třeba Gambrinus. 



3. Kvasnicové pivo

Pokud jste nabyli dojmu, že nefiltrované a kvasnicové pivo je jedno a to samé, byli jste na omylu. Kvasnicové pivo totiž může projít podle zákona jak pasterizací, tak i filtrací. Zákon stanovuje, že kvasnicovým pivem je „pivo vyrobené dodatečným přídavkem čisté kvasničné kultury nebo podílu rozkvašené mladiny do hotového piva„. Do už hotového piva jsou tedy nejčastěji na závěr dodány další kvasinky. Ty se opět podílí na specifické pivní chuti a navíc jsou zdraví prospěšné.

Kvasnicové pivo, lidově řečeno kvasničák, je velmi zdravé, protože kvasnice obsahují velké množství bílkovin, vitamínu B a enzymů, které blahodárně působí na trávící systém. Pomáhají při průjmech, ztrát chuti, chronickém akné, při cukrovce, při nadměrném psychickém či fyzickém vypětí. Poptávka po kvasnicovém pivu je stále vyšší, a to nejen díky blahodárným účinkům na lidský organismus, ale také pro svoji lahodnou chuť. Kvasinkové pivo vyrábí například pivovar Bon.



4. Pšeničné pivo

Pšeničné pivo je z jedné třetiny vyráběno z pšenice nebo pšeničného sladu. Vůně pšeničného piva je velmi odlišná od běžného ležáku českého typu. Jsou v ní cítit kvasnice, mírná kyselost a mnoho rozličných ovocných vůní, hlavně banán a hřebíček. Pšeničné pivo je typické v Německu. Vyrábí se však i u nás, ale opět spíše prostřednictvím minipivovarů. Zajímavostí je, že pšeničné pivo se v České republice poprvé objevilo již v 15. až 17. století. Dá se říct, že v tomto období zde převažovalo. Později z české krajiny vymizelo kvůli dražší pšenici. 



5. Pivo Bock

Bock znamená německy kozel. V naší zemi je „kozel“ automaticky spojován se známým pivem z pivovaru ve Velkých Popovicích. Ale v tomto případě jde jen o spojitost názvu, nikoliv typu piva. Pivo Bock pochází z okolí německého města Einbeck v Dolním Sasku, kde se pivo vaří od roku 1351. Bock je velmi silné, světlé nebo tmavé pivo se sladko-hořkou chutí. Piva s koncentrací mladiny nad 18 % jsou označována jako Doppelbock. Průmyslově se dnes vyrábí jen zřídka. Výjimkou je zejména Německo. Typickými zástupci tohoto druhu piva v ČR jsou Průhonický bizon z minipivovaru U Bezoušků v Průhonicích či Májový kozlík z Pivovarského domu v Praze.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (1 příspěvků)

Komentáře (1)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek
Podle Bierlexikon prisli psenicne pivo do Bavorska, odkud se v poslednich letech Siri po celem Nemecku. A je z ceho vybirat. Snad kazdy pivovar vari svetle i tmave, filtrovane i kalne a zpusoby podavani se take v ruznych krajich lisi. Doporucuji ochutnal. A jeste doplneni o jedno pivo, pivovar Thurn und Taxis vari i Roggenbier, tedy zezitneho sladu.