KATEGORIE
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

5 pravidel zorganizované kuchyně

Aby bylo vaření radost, měli bychom v kuchyni udržovat řád a pořádek. Ne vždy to je v dnešní zrychlené době jednoduché, ale pokud budete dodržovat těchto pět jednoduchých pravidel, které můžete zavést ještě dnes, pobyt v kuchyni nebude plný chaosu a vaření i následný úklid vám vždy půjdou jako po másle.

...

1. Ukládejte nádobí chytře

Nádobí na přípravu pokrmů i sady talířů na jejich servírování byste měli mít co nejblíže místu, kde je nejvíc používáte. Hrnce a pánve co nejblíže sporáku, pekáče blízko troubě a mísy u pultu nebo ostrůvku, kde je používáte na přípravu těst či salátů. Stejně tak nemá smysl přenášet několikadílné sady talířů či sklenic sem a tam do kredence na druhé straně kuchyně. Měly by být uloženy nejblíže myčce či dřezu, kam po jídle stejně vždycky putují. Tak nač si přidělávat práci?


2. Kategorizujte

Není nic horšího než nepřehledná kuchyň. Každý má samozřejmě svůj styl a způsob nakládání s domácností, ale faktem je, že když budete ukládat věci stejné kategorie k sobě, bude to nejen na pohled hezké, ale i funkční. Je to přitom opravdu jednoduché – hrnky k hrnkům, příbory k příborům, koření ke koření... Návštěva hledající cukr do kávy pak nebude překvapená, když si do hrnku místo sladidla dá třeba sůl, která byla v dóze s nápisem „cukr“ a navíc vedle hrnců. Vtipy na toto téma zná snad každý, ale jejich součástí nechce být nikdo.


3. Staré náčiní musí pryč!

Stejně tak jako třeba šatník si i kuchyň jednou za čas zaslouží „debordelizovat“. Kuchyňské náčiní sice z módy nevychází, ale nevydrží věčně a občas je ho jednoduše třeba vyměnit. Ta porevoluční mastná obracečka opravdu nikomu chybět nebude. Stejně tak jako pět dřevěných špachtlí navíc, když stejně používáte jen jednu pořád dokola. To samé pak platí i o roztrhaných utěrkách, oprýskaných sklenicích a připečených pánvích. Spojte debordelizaci třeba s předvánočním úklidem a novým náčiním si udělejte radost pod stromeček.


4. Transparentní dózy

Abyste předešli zmíněným katastrofám typu „cukr ve slánce“, používejte průhledné dózy. Bude to vypadat efektně a navíc všechno snáze najdete, což v kuchyni ocení každý profesionální i amatérský šéfkuchař. Když potravinové dózy opatříte úhlednými nálepkami s popiskem, můžete se jimi pochlubit klidně i návštěvě.


5. Mějte (téměř) vše po ruce

Věci, které v kuchyni používáte nejčastěji, byste měli mít na dostupných místech a v úrovni očí. Těžké hrnce a pekáče naopak ukládejte do dolních skříněk a do těch nahoře zase dejte méně používané náčiní (a mějte po ruce štokrle nebo schůdky). Pokud v kuchyni už tak bojujete s místem, nejméně používané nádobí (například vánoční set talířů) nemusí být v kuchyni vůbec. Aby nezabíral místo používanějším věcem, uložte jej třeba do špajzu nebo do sklepa.


PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek