KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

5 tipů, jak redukovat odpad v kuchyni

Vynášíte odpadky několikrát týdně a nebaví vás to? Máme pro vás několik tipů, jak produkci odpadu v kuchyni snížit a ulehčit tak jak přírodě, tak vašim peněženkám.

...

Kuchyně je místo, kde strávíme velkou část života. Jíst a pít se zkrátka musí, ale kromě plných žaludků máme z jídla většinou i plné odpadkové koše. Plastový pytlík s rýží, maso v celofánu, chleba v sáčku, jahody v plastové vaničce… Téměř všechny potraviny, které si přineseme ze samoobsluhy jsou v nějakém obalu, který téměř ihned po jejich konzumaci letí do koše. Odpadky se hromadí, koše přetékají a ekologové zuří.

Abyste omezili odpad v kuchyni, nemusíte být ekologický aktivista, ani žít v nějaké chýši na samotě u lesa. Stačí použít selský rozum, chopit se nabízených alternativ a pomalými krůčky se zbavovat přebytečného odpadu. Čímž nejen snížíte vaši ekologickou stopu, ale navíc z toho budete mít pravděpodobně i dobrý pocit.


1. Nakupujte bez obalu

Ve většině větších měst v České republice existují takzvané bezobalové obchody. V nich tradičně najdete široký sortiment suchých potravin jako jsou luštěniny, těstoviny, mouka, čaje, sušené ovoce, koření, čokoláda a sypané čaje (některé obchody přitom mají v nabídce například i stáčené oleje). Místo nákupního košíku si do obchodu přinesete vlastní čisté dózy či jiné nádoby a ty naplníte požadovanou surovinou. Bezobalové obchody fungují buď jako „výdejny“ s pultem a obsluhou, která vám nádoby naplní, či jako klasické samoobsluhy. V nich si nádobu nejdříve zvážíte a opatříte nálepkou s čárovým kódem, naberete vše potřebné a váhu nádoby vám pak obsluha při placení odečte. Ač se to nezdá, nakupování bez obalu je velmi jednoduché, efektivní a vlastně i poměrně dobrodružné.

Tipy na bezobalové obchody: Bezobalu (Praha), Bezobalový obchod (Brno), Bezobaláč (Zlín)

Další hledejte na mapě Reduca.


2. Ovoce, zeleninu a pečivo nakupujte do vlastních sáčků

Nakupovat bez obalu můžete i ovoce, zeleninu a pečivo. Je to jednoduché – místo igelitových sáčků na ovoce a zeleninu použijte vlastní síťované pytlíky! Ty na ovoce a zeleninu si například jednoduše ušijete ze starších záclon. Ovoce a zelenina v nich bude dýchat a pokladní kontrolující zboží a jeho váhu na něj navíc dobře uvidí. Na pečivo pak můžete použít pytlíky bavlněné nebo lněné, což by minimálně v menších pekárnách nemělo znamenat příliš velký povyk.


3. Naplánujte si, co budete vařit

Když si dopředu vytvoříte nákupní seznam a zamyslíte se nad tím, co z nakoupených surovin uvaříte, nebudete muset vyhazovat prošlé potraviny. Díky této prosté a funkční poučce nedojde ve vaší domácnosti ke zbytečnému plýtvání potravin, čemuž ulevíte především svojí peněžence. Před každým nákupem je navíc více než doporučené udělat menší inventuru lednice, potravinových skříní a špajzu. Mnohdy se v nich skrývají (jedlé) poklady.


4. Prostředek na nádobí si natočte do vlastní nádoby

Bezobalovou techniku můžete aplikovat i na úklid v kuchyni. Utřít veškeré povrchy a umýt nádobí totiž můžete pomocí stáčené drogerie! Tu nabízí například pražské Nebaleno, které nabízí jak gely na ruční mytí nádobí, tak gel, prášek a sůl do myčky. Na čištění sporáku, dřezu a pracovní plochy postačí univerzální nebo octový čistič a v kuchyni se neztratí ani čistící písek a odstraňovač vodního kamene.


5. Vyměňte papírové utěrky za látkové

U úklidu kuchyně zůstaneme i u posledního bodu. Není totiž nic jednoduššího, než opustit od nekonečných rolí papírových utěrek a vrátit se k těm látkovým. Na většinu povrchů postačí klasická bavlněná, ale při ruce je dobré mít i utěrku z mikrovlákna (například na vylité tekutiny). Utěrky pak jednoduše vyperete v pračce a pokud se o ně budete dobře starat, vydrží vám klidně i roky. Když to takhle po desetiletí zvládaly naše babičky, proč bychom nemohli i my?

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek