
Pšeničné rizoto s houbami
Ingredience:
- 350 g pšenice dvouzrnky
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 350 g hub (nejlépe hříbků)
- 50 g másla
- 50 g sýru
- bylinky
Postup:
Propláchněte pšenici a poté ji namočte v teplé osolené vodě. Houby zalijte studenou vodou a nechte stát 30 minut. Poté je důkladně opláchněte. Rozřežte hříbky na čtvrtiny a znovu propláchněte studenou vodou. Až pak nakrájejte na drobno.
Dejte vodu na plotnu, osolte. Než začne voda vařit, osmahněte houby na pánvi.
Do horké vody vsypte pšenici, přidejte máslo a vařte, dokud pšenice nezměkne.
Mezitím si na pánvi osmahněte cibulku, přidejte houby a ke konci najemno nakrájený česnek. Houbovou směs smíchejte s pšeničnou kaší a můžete podávat. Podávané rizoto můžete posypat sýrem a bylinkami.
Lobio
Ingredience:
- 250 g červených fazolí
- 50 g vlašských ořechů
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g čerstvého koriandru
- olivový olej
- sůl, pepř
Postup:
Fazole nechte přes noc namočené ve studené vodě (minimálně 10 hodin). Poté je opláchněte a vařte do měkka 1,5 – 2 hodiny. Fazole sceďte, ale vývar nevylévejte, budete ho ještě potřebovat.
Cibulku a česnek rychle osmažte v rozpáleném olivovém oleji a smíchejte s nahrubo nasekanými ořechy.
Koriandr nasekejte (používejte jen horní část, tvrdý stonek odstraňte). Smíchejte fazole, ořechy a koriandr. Podle chuti osolte a opepřete. Je-li lobio příliš husté, přidejte několik lžic vývaru, který vám zbyl z vaření fazolí.
Mísu s hotovým jídlem pak nechte asi hodinu odpočinout, ať se chutě dobře prolnou.
Nakonec můžete posypat bylinkami.
Papriková polévka

Ingredience:
- 4 sladké papriky
- olivový olej
- 1 cibule
- 1 mrkev
- celerová nať
- 2 stroužky česneku
- bobkový list
Postup:
Pomažte papriky ze všech stran olivovým olejem a vyskládejte je na plech. Pečte asi 15 minut, pak papriky otočte a v pečení pokračujte znovu po stejně dlouhou dobu.
Mrkev, celer, cibuli a česnek najemno nakrájejte. Do rozpáleného oleje vhoďte nejprve cibuli s česnekem, pak přidejte mrkev a nakonec celer. Po několika minutách přidejte papriky, bobkový list a zalijte vodou tak, aby byla všechna zelenina ponořená. Vařte, dokud mrkev nezměkne.
Zeleninu poté rozmixujte.
Polévku podávejte se zakysanou smetanou.
Tvarohová omeleta se špenátem
Ingredience:
- 2 vejce
- 50 g špenátu
- 50 g měkkého tvarohu
- olivový olej
- sůl, pepř
Postup:
Důkladně promíchejte tvaroh s vejci. Na pánvi nejprve osmažte špenát (to potrvá přibližně 1 minutku), poté přidejte tvaroh s vejci a přikryjte pokličkou.
Hotovou omeletu posypte bylinkami, osolte a opepřete.
Rýže se zeleninou

Ingredience:
- ½ hrnku rýže
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1 sladká paprika
- 1 lžíce hrášku
- 100 g pekingského zelí
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- sůl
Postup:
Uvařte rýži tak, jak ji máte rádi. Připravte si cibuli a mrkev. Cibuli krájejte najemno, mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle.
Nakrájejte papriku, pekingské zelí a česnek.
Na rozpáleném oleji osmažte cibuli a česnek, po jedné minutě přidejte hrášek, mrkev, zelí. Jakmile zelenina změkne, přidejte i papriku.
Zalijte trochou sójové omáčky a pokračujte ve smažení několik dalších minut. Snižte teplotu a okořeňte. Nakonec přimíchejte rýži.
Těstoviny s čerstvými rajčaty
Ingredience:
- 400 g kvalitních těstovin
- 3 velká rajčata
- 2 stroužky česneku
- bazalka
- 50 ml rajčatové šťávy (může být džus)
- olivový olej
- 100 g tvrdého sýra
Postup:
Uvařte těstoviny na způsob el dente (do poloměkka). Po dovaření slijte vodu a těstoviny pokapejte trochou olivového oleje.
Zbavte rajčata slupky (pomůže zalití horkou vodou).
Osmahněte česnek a přidejte rajčata. Vařte na mírném ohni, podle potřeby podlévejte rajčatovou šťávou. Ochuťte bazalkou a nechte dusit.
Těstoviny podávejte s rajčatovou omáčkou a posypané strouhaným sýrem.
Zapékaná mísa s brokolicí s květákem
Ingredience:
- 200g květáku
- 200 g brokolice
- 3 papriky
- 2 vejce
- 150 ml mléka
- 100 g tvrdého sýra
- sůl, pepř
Postup:
Na 5 – 10 minut ponořte zeleninu do vařící vody. Sceďte a propláchněte studenou vodou. Papriku očistěte a nakrájejte na větší kousky.
Pečící formu vymažte, dno vyložte paprikou, na ní naskládejte kousky květáku a brokolice. V míse promíchejte mléko s vejci, přidejte nastrouhaný sýr, osolte a opepřete. Vše promíchejte a nalijte na zeleninu.
Pečte 40 minut při teplotě 190°.
Rychlá mexická polévka

Ingredience:
- 1 cibule
- 1 čili paprička
- 3 stroužky česneku
- 1 sladká paprika
- 1 plechovka rajčat
- 1 plechovka fazolí
- sůl, pepř, paprika, koriandr
Postup:
Cibuli, česnek a čili papričku najemno nakrájejte. Cibuli hoďte na pánev, dokud nezesklovatí. Pak můžete přidat česnek, čili, sladkou papriku, sůl, pepř a koriandr a po několika minutách rajčata i se šťávou. Zalijte horkou vodou nebo zeleninovým vývarem (asi 200 – 300 ml). Jakmile začne tekutina bublat, přidejte fazole a dobře promíchejte.
Polévku nalévejte horkou a zdobte snítkou koriandru a plátkem sýra.
Komentáře (0)