KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

Bezmasá jídla, která zasytí

Vynikající, vydatné a bez masa. Jde to! Máme pro vás 8 receptů.

...

Pšeničné rizoto s houbami

Ingredience:

  • 350 g pšenice dvouzrnky
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 350 g hub (nejlépe hříbků)
  • 50 g másla
  • 50 g sýru
  • bylinky

Postup:

Propláchněte pšenici a poté ji namočte v teplé osolené vodě. Houby zalijte studenou vodou a nechte stát 30 minut. Poté je důkladně opláchněte. Rozřežte hříbky na čtvrtiny a znovu propláchněte studenou vodou.  Až pak nakrájejte na drobno.

Dejte vodu na plotnu, osolte. Než začne voda vařit, osmahněte houby na pánvi.

Do horké vody vsypte pšenici, přidejte máslo a vařte, dokud pšenice nezměkne.

Mezitím si na pánvi osmahněte cibulku, přidejte houby a ke konci najemno nakrájený česnek. Houbovou směs smíchejte s pšeničnou kaší a můžete podávat. Podávané rizoto můžete posypat sýrem a bylinkami.

Lobio

Ingredience:

  • 250 g červených fazolí
  • 50 g vlašských ořechů
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g čerstvého koriandru
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup:

Fazole nechte přes noc namočené ve studené vodě (minimálně 10 hodin). Poté je opláchněte a vařte do měkka 1,5 – 2 hodiny. Fazole sceďte, ale vývar nevylévejte, budete ho ještě potřebovat.

Cibulku a česnek rychle osmažte v rozpáleném olivovém oleji a smíchejte s nahrubo nasekanými ořechy.

Koriandr nasekejte (používejte jen horní část, tvrdý stonek odstraňte). Smíchejte fazole, ořechy a koriandr. Podle chuti osolte a opepřete. Je-li lobio příliš husté, přidejte několik lžic vývaru, který vám zbyl z vaření fazolí.

Mísu s hotovým jídlem pak nechte asi hodinu odpočinout, ať se chutě dobře prolnou.

Nakonec můžete posypat bylinkami.

Papriková polévka


© (с) Andy Chef

Ingredience:

  • 4 sladké papriky
  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • celerová nať
  • 2 stroužky česneku
  • bobkový list

Postup:

Pomažte papriky ze všech stran olivovým olejem a vyskládejte je na plech. Pečte asi 15 minut, pak papriky otočte a v pečení pokračujte znovu po stejně dlouhou dobu.

Mrkev, celer, cibuli a česnek najemno nakrájejte. Do rozpáleného oleje vhoďte nejprve cibuli s česnekem, pak přidejte mrkev a nakonec celer. Po několika minutách přidejte papriky, bobkový list a zalijte vodou tak, aby byla všechna zelenina ponořená. Vařte, dokud mrkev nezměkne.

Zeleninu poté rozmixujte.

Polévku podávejte se zakysanou smetanou.

Tvarohová omeleta se špenátem

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 50 g špenátu
  • 50 g měkkého tvarohu
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup:

Důkladně promíchejte tvaroh s vejci. Na pánvi nejprve osmažte špenát (to potrvá přibližně 1 minutku), poté přidejte tvaroh s vejci a přikryjte pokličkou.

Hotovou omeletu posypte bylinkami, osolte a opepřete.

Rýže se zeleninou


© JoannaTkaczuk

Ingredience:

  • ½ hrnku rýže
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1 sladká paprika
  • 1 lžíce hrášku
  • 100 g pekingského zelí
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl

Postup:

Uvařte rýži tak, jak ji máte rádi. Připravte si cibuli a mrkev. Cibuli krájejte najemno, mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle.

Nakrájejte papriku, pekingské zelí a česnek.

Na rozpáleném oleji osmažte cibuli a česnek, po jedné minutě přidejte hrášek, mrkev, zelí. Jakmile zelenina změkne, přidejte i papriku.

Zalijte trochou sójové omáčky a pokračujte ve smažení několik dalších minut. Snižte teplotu a okořeňte. Nakonec přimíchejte rýži.

Těstoviny s čerstvými rajčaty

Ingredience:

  • 400 g kvalitních těstovin
  • 3 velká rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • bazalka
  • 50 ml rajčatové šťávy (může být džus)
  • olivový olej
  • 100 g tvrdého sýra

Postup:

Uvařte těstoviny na způsob el dente (do poloměkka). Po dovaření slijte vodu a těstoviny pokapejte trochou olivového oleje.

Zbavte rajčata slupky (pomůže zalití horkou vodou).

Osmahněte česnek a přidejte rajčata. Vařte na mírném ohni, podle potřeby podlévejte rajčatovou šťávou. Ochuťte bazalkou a nechte dusit.

Těstoviny podávejte s rajčatovou omáčkou a posypané strouhaným sýrem.

Zapékaná mísa s brokolicí s květákem

Ingredience:

  • 200g květáku
  • 200 g brokolice
  • 3 papriky
  • 2 vejce
  • 150 ml mléka
  • 100 g tvrdého sýra
  • sůl, pepř

Postup:

Na 5 – 10 minut ponořte zeleninu do vařící vody. Sceďte a propláchněte studenou vodou. Papriku očistěte a nakrájejte na větší kousky.

Pečící formu vymažte, dno vyložte paprikou, na ní naskládejte kousky květáku a brokolice. V míse promíchejte mléko s vejci, přidejte nastrouhaný sýr, osolte a opepřete. Vše promíchejte a nalijte na zeleninu.

Pečte 40 minut při teplotě 190°.

Rychlá mexická polévka


© (с) Andy Chef

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 1 čili paprička
  • 3 stroužky česneku
  • 1 sladká paprika
  • 1 plechovka rajčat
  • 1 plechovka fazolí
  • sůl, pepř, paprika, koriandr

Postup:

Cibuli, česnek a čili papričku najemno nakrájejte. Cibuli hoďte na pánev, dokud nezesklovatí. Pak můžete přidat česnek, čili, sladkou papriku, sůl, pepř a koriandr a po několika minutách rajčata i se šťávou. Zalijte horkou vodou nebo zeleninovým vývarem (asi 200 – 300 ml). Jakmile začne tekutina bublat, přidejte fazole a dobře promíchejte.

Polévku nalévejte horkou a zdobte snítkou koriandru a plátkem sýra.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek