KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

Chutné recepty pro ty, kterým záleží na jejich zdraví

Když dorazíte pozdě večer domů, je ten pravý čas na rychlou a lehkou večeři. Rozhodli jsme se s vámi podělit o naše typy na právě taková jídla: chutná, zdravá a hlavně rychle připravená. Nemusíte zapínat sporák ani troubu!

...

Bruschetta s cizrnou a klíčky

Ingredience:

  • 450 g cizrny v konzervě
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ lžíce octa
  • ½ lžičky soli
  • Trocha pepře
  • 6 plátků celozrnného chleba
  • 180 g bílého jogurtu
  • Trocha naklíčených hrášků

Postup:

V malé misce smíchejte cizrnu (vodu z konzervy vylijte), olivový olej, ocet, sůl a pepř. Plátky chleba namažte jogurtem a vrstvou směsi. Nakonec ozdobte troškou klíčků.

Rybí pomazánka s kiwi

Ingredience:

  • 500 ml kefíru
  • ½ hrnečku minerálky
  • 1 okurka
  • 5 ředkviček
  • 100 g vařeného nebo uzeného lososa
  • 2 plátky citronu
  • 1 kiwi
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • Sůl, je-li zapotřebí

Postup:

Jemně nakrájenou okurku, ředkvičky a kiwi promíchejte. Polovinu směsi smíchejte s nastrouhaným zázvorem a osolte podle chuti (případně nemusíte solit vůbec). Zbytek směsi smíchejte s kefírem a minerálkou. Nandejte na talířek nejprve směs ze zeleniny a ovoce a tu poté zalijte zálivkou z kefíru. Ke každé porci přidejte kousek lososa, plátek kiwi a případně snítku bylinek.


Okurkový salát s citronem

Ingredience:

  • 2 okurky
  • 1 hrnek cherry rajčat
  • Polovina žluté papriky
  • Petrželka
  • 2 a ½ citronové šťávy
  • 1 a ½ citronové kůry
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 a ½ vinného octa
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

Okurku nakrájejte na tenké plátky, cherry rajčátka na poloviny. Papriku krátce osmahněte, aby změkla. Všechny zeleninu smíchejte a do misky přidejte nakrájenou čerstvou petrželku nebo špetku usušené. V jiné míse smíchejte citronovou šťávu, citronovou kůru (pouze BIO kvality, kůra jiných citrusů může být chemicky ošetřena), olivový olej, vinný ocet, sůl a pepř. Dresinkem zalijte zeleninu a můžete podávat.


Salát s avokádem

Ingredience:

  • Zralé avokádo
  • Rajče
  • Pár listů salátu
  • Petrželka
  • 30 g tvrdého sýra
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Ocet
  • Citronová šťáva

Postup:

Listy salátu nakrájejte a smíchejte s octem a citronovou šťávou (stačí pár kapek). Osolte, opepřete a vyložte salát na talíř. Avokádo nakrájejte na tenké proužky a rozložte na salát. Rajčata nakrájejte na kousky, a i ty rozložte na talíř se salátem. Ozdobte strouhaným sýrem, petrželkou a podávejte.


Pomazánka z červených fazolí

Ingredience:

  • 300 g vařených nebo konzervovaných fazolí
  • 2 lžíce smetany
  • 2-3 stroužky česneku
  • Trocha chilli papričky
  • Šťáva z poloviny citronu
  • Sůl podle chuti

Postup:

Nasypte do misky vše kromě soli a citronové šťávy. Rozmíchejte za pomoci mixéru. Mixujte, dokud nevznikne hladká pomazánka. Tu pak ochuťte citronovou šťávou a solí. Podávat můžete s pečivem a zeleninou.


Lehký cizrnový salát

Ingredience:

  • 450 g cizrny z konzervy
  • ¾ kousků manga
  • ¾ kousků ananasu
  • Koriandr
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

Ovoce nakrájejte na kousky a přimíchejte cizrnu. Vodu z konzervy vylijte. Přidejte koriandr, sůl a pepř, polijte citronovou šťávou a promíchejte.

Podávat můžete s chlebem anebo tortillou.


Salát Caprese

Ingredience:

  • 2 velká rajčata
  • Bazalka
  • 30 g olivového oleje
  • 2 koule mozarelly

Postup:

Rajčata i mozarellu nakrájejte na plátky. Plátky rajčat prokládejte sýrem. Polijte olivovým olejem a posypte bazalkou.


Thajský hummus

Ingredience:

  • 400 g cizrny z konzervy
  • 75 ml kokosového mléka
  • 3 lžíce limetkové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce kari
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce sezamových sezamové pasty (použít můžete tahinu, ale dávejte pozor, tahina bývá solená)
  • koriandr

Postup:

Tato pomazánka získává v Česku stále větší a větší oblibu, věděli jste ale, že si ji můžete levně připravit sami doma? Je to snadné a rychlé. Všechny ingredience kromě koriandru rozmixujte, vznikne hladká kaše o podobné konzistenci, jakou má bramborová. Ozdobte koriandrem a podávejte.

Jí se s pečivem a čerstvou zeleninou.


hummus

Studená zeleninová polévka Gazpacho

Ingredience:

  • 5 rajčat
  • 2 papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrnky rajčatové šťávy (použít můžete rajčatový džus)
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ okurky (oloupané)
  • 1 cibule
  • Petrželka
  • Sůl a pepř
  • Pár kapek omáčky Tabasco (můžete vynechat)

Postup:

Omyjte a nakrájejte všechnu zeleninu. Rajčata oloupejte. Poté všechny přísady smíchejte a rozmixujte. Před podáváním můžete přidat pár kostek ledu a hrstku česnekových krutonů.


Salát s grapefruitem, feta sýrem a vlašskými ořechy

Ingredience:

  • 1 grapefruit
  • Několik listů salátu
  • Malá červená cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ lžíce cukru
  • 4 lžíce sýru feta
  • 4 lžíce vlašských ořechů
  • Sůl a pepř

Postup:

Grapefruit nakrájejte na plátky. Cibulku přeřízněte napůl a nakrájejte na tenké plátky. Smíchejte nakrájený salát, cibuli a grapefruit. V menší misce si smíchejte olej s cukrem, solí a pepřem. Nalijte zálivku na salát a promíchejte. Feta sýr nadrobte na salát a před podáváním ještě salát posypte vlašskými ořechy.


salad-grapefruit

Cuketový salát se sýrem a ořechy

Ingredience:

  • 2 menší cukety
  • 100 g sýra feta
  • 10-12 oliv
  • Petrželka
  • Chilli koření
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce piniových ořechů
  • Sůl a pepř

Postup:

. V misce smíchejte olivový olej s citronovou šťávou, solí a pepřem. Nechte pár minut odstát.

Zatím oškrábejte a nakrájejte cukety. Feta sýr nakrájejte na menší kousky a olivy překrojte na poloviny. Cuketu polijte zálivkou a nechte chutě vstřebat. Po deseti minutách vyložte cuketu, sýr a olivy na talíř a zalijte zbytkem zálivky. Nakonec posypte ořechy a posypte petrželkou.


Avokádo s tuňákem

Ingredience:

  • 2 avokáda
  • 340 g konzervovaného tuňáka
  • 1 lžíce majonézy
  • Jarní cibulka
  • ½ červené papriky
  • 1 lžíce octa
  • Sůl a pepř

Postup:

Smíchejte tuňáka, majonézu, najemno nakrájenou cibulku, nakrájenou papriku a ocet. Opepřete a osolte.

Avokáda nakrájejte na poloviny, odstraňte pecku a naplňte tuňákovou směsí.


PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek