KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

Cider - nápoj pro zdraví i zahřátí

Cider patří mezi nápoje, které byly pro nás donedávna neznámé. Zato ve Velké Británii, Irsku a Francii patří k oblíbeným tradičním nápojům. Co je cider a jak může prospět našemu zdraví?   

...

Co je cider?

Cider je nápoj s mírným obsahem alkoholu, který se vyrábí řízeným kvašením jablečného moštu. Cidery se mohou lišit barvou, chutí, perlivostí i obsahem alkoholu. Záleží na technologickém postupu a samozřejmě i na výběru odrůd jablek.

Cider se občas vyrábí i z hrušek, v tomto případě se nazývá „perry“ (název pochází z anglického slova „pear“, které v překladu znamená „hruška“).

Jak se vyrábí cider?

Nejprve se vyberou jablka, jejich odrůdy vybíráme podle chuti, kterou chceme, aby cider měl. Jablka očistíme, rozdrtíme a ze vzniklé drti vylisujeme mošt.

Vzniklý mošt necháme kvasit v demižonech či vinných sudech spontánně nebo pomocí speciálního druhu kvasinek, vhodných pro výrobu cideeru.

Při výrobě velkého množství cideru kvasí jablečný mošt (nezřídka však jablečný koncentrát) v nerezových tancích s řízenou teplotou kvašení. Řízená teplota kvašení totiž umožňuje zachovat maximální množství chuťových i aromatických látek, obsažených v jablkách.

Délka kvašení může být dva týdny až dva měsíce. Délka kvašení určuje obsah cukru, alkoholu a následně chuť cideru.


Během fermentace se totiž cukr, obsažený v moštu postupně mění na alkohol (etanol). Čím déle probíhá proces fermentace, tím má vzniklý cider menší obsah cukru a vyšší obsah alkoholu.

Po kvašení následuje proces filtrování, který zbavuje cider kalu. Vzniklý cider stáčíme do lahví a necháme dokvasit.

Cider není jablečné víno

Někteří lidé zaměňují cider s jablečným vínem. Cider však není jablečné víno. Rozdíl mezi ciderem a jablečným vínem spočívá v množství alkoholu. Zatímco obsah alkoholu v cideru je maximálně 8 %, obsah alkoholu v jablečném víně je vyšší než 8 %.

Cider není ani jablečné víno mizerné kvality, známé pod lidovým názvem „čůčo". Na rozdíl od tohoto nekvalitního jablečného vína nás po pití cideru nebude bolet hlava.

Cider pro zdraví

Cider patří mezi nejstarší alkoholické nápoje ve Velké Británii. Angličané velice dobře znali jeho pozitivní účinky na naše zdraví.

Pozitivní účinky na naše zdraví mu propůjčují jablka, surovina, ze které je vyroben. Ne nadarmo se říká, že jedno jablko denně od nás vzdaluje lékaře.

Cider je stejně, jako čerstvá jablka, bohatým zdrojem antioxidantů.  O nich je známé, že ničí volné radikály, opravují poškozené buňky, posilují imunitní systém a chrání nás před nemocemi srdce, cév i před obávanou rakovinou. Navíc zpomalují proces stárnutí.

Antioxidantů je mnoho, patří mezi ně například polyfenoly, látky obsažené v cideru. Polyfenoly se vyznačují  silným antioxidačním a dokonce i detoxikačním účinkem  Dokáží totiž odbourávat škodlivé odpadní látky, vzniklé biochemickými procesy.


Cider je rovněž zdrojem vitamínu C, vitamínu, který posiluje náš imunitní systém. V cideru najdeme také enzymy a organické kyseliny.

Nenajdeme v něm však lepek, Díky tomu je tento mírně alkoholický nápoj vhodný i pro lidi trpící celiakií či nesnášenlivostí lepku nebo alergií na lepek.

Cider nám může posloužit i jako podpůrný prostředek při žaludečních potížích.

Cider pro zahřátí

Cider můžeme podobně, jako víno, pít v létě i v zimě. V létě nás osvěží, v zimě naopak zahřeje. Můžeme ho totiž, svařit, podobně, jako révové víno.

Svařený jablečný cider je lahodný, mírně alkoholický nápoj, který nás dokáže v chladných podzimních i mrazivých zimních dnech zahřát. Můžeme si ho koupit na stánku nebo si ho připravit doma.

Jeho příprava není nijak složitá. Stačí nalít do hrnce cider, přidat několik kousků skořice a pár hřebíčků. Cider s kořením pomalu zahříváme na 70 až 75 °Celsia.

Na více stupňů nesmíme, jinak by nám totiž vyprchal alkohol.

Pokud má cider bublinky, zahřátím ho jich spolehlivě zbavíme a získáme příjemnou, podmanivou jablečnou vůni i chuť.

Svařený cider můžeme na rozdíl od svařeného vína, přisladit medem. Med si velice dobře rozumí s jablky a díky tomu dodá svařenému cideru jedinečnou chuť.

Cider lze také přisladit hnědým cukrem.

Vložíme-li do svařeného cideru kousky jablka, pomeranče nebo ananasu, získáme zvláštní, neopakovatelnou chuť.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek