KATEGORIE
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

Co zakousnout v práci? Sedm originálních nápadů.

Oběd v práci není jen příležitost, jak si odpočinout a popadnout dech nebo si popovídat s kolegy. Je také důležitým výchozím bodem pro správnou činnost trávicí soustavy. Pokud si nevíte rady s tím, jak a co obědvat během pracovního dne, přečtěte si několik následujících tipů na jednoduché a zároveň výživné obědy.

...

Právě na příjmu potravy během celého dne závisí, kolik toho sníme na večeři. Večerní metabolismus se totiž od toho denního liší a každé nadbytečné sousto se může přeměnit v tolik nenáviděné centimetry v pase.

Jednoduchým a zároveň dostupným řešením každodenního hlavolamu „Co za jídlo si vzít do práce?“ mohou být sendviče a saláty, které jsou navíc nenáročné na přípravu. Nicméně místo tradiční kombinace běžné uzeniny a sýru doporučujeme vyzkoušet něco nového. 

Příjem bílkovin nám může zajistit konzervovaný tuňák, vegetariáni ocení luštěniny. Místo bílého toastového chleba použijte žitné nebo celozrnné pečivo, pitu nebo bagetu. Neostýchejte se a experimentujte s omáčkami a zálivkami. Obvyklá chuť sendviče s krůtím masem nebo salámem vyzní úplně jinak, pokud místo kečupu nebo barbecue omáčky vyzkoušíte domácí „Cézar“ omáčku nebo dijonskou hořčici. A nakonec bychom neměli zapomínat na detaily, které vytvoří finální chuť: plátky avokáda, kolečka červené cibule nebo kapary.

V následujícím článku vám přinášíme sedm originálních receptů na sendviče a saláty, které mají nejlepší předpoklady stát se vaším zítřejším (nebo ještě dnešním?) pracovním obědem.

1) TĚSTOVINOVÝ SALÁT SE SUŠENÝMI RAJČATY

Protože jsou těstoviny výborným zdrojem uhlovodíků, může se tento salát stát plnohodnotným a výživným obědem. Doplníme jej šťávou ze sušených rajčat, kapary, česnekem, bazalkou a sýrem, čímž získáme naprosto bezkonkurenční spojení s chutí středomořské kuchyně.

Ingredience:

  • 12 ks sušených rajčat
  • 2 polévkové lžíce vinného octa
  • 6 lžic olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čajová lžička kapar
  • sůl a pepř podle chuti
  • 200 g vařených těstovin
  • 200 g cherry rajčat
  • 200 g mozzarelly
  • 1 hrnek oliv
  • parmezán podle chuti
  • hrst čerstvé bazalky

Způsob přípravy:

Polovinu sušených rajčat nakrájíme na poloviny a smícháme je s vinným octem, olivovým olejem, prolisovaným česnekem, kapary a solí. Směs rozmixujeme, až získáme pesto. Uvařené těstoviny smícháme s pestem i zbylými sušenými rajčaty. Mozzarellu nakrájíme na kostičky, olivy na kolečka. Vše smícháme, přidáme bazalku, parmazán a zbylé ingredience. Dochutíme dle libosti.


2) SENDVIČ SE SALÁMEM A ŽERVÉ

Tento sendvič je nejlepší připravit den předem, protože přes noc plátky chleba nasají více chutí. A ráno navíc ušetříte čas.

Ingredience:

  • 1 čajová lžička hořčice s celými zrníčky
  • 2 plátky žitného chleba
  • 6 plátků oblíbeného kvalitního salámu (např. uherský nebo chorizo)
  • listy salátu
  • žervé nebo jiný smetanový sýr podle chuti

Postup přípravy:

Namažte jeden plátek chleba hořčicí, druhý plátek naopak žervé. Na hořčici poklaďte plátky salámu, poté salátové listy a nakonec vše završte plátkem chleba se smetanovým sýrem. Sendvič zabalte do fólie nebo jiného kuchyňského obalu a dejte ho na noc do ledničky.


3) KRŮTÍ SENDVIČ "CÉZAR"

Detaily jsou důležité i v přípravě sendvičů. Obvyklá svačinka s dietní krůtí šunkou bude chutnat úplně jinak díky skvostné zálivce „Cézar“.

Ingredience:

  • 1 polévková lžíce strouhaného parmazánu
  • 2 polévkové lžíce light majonézy
  • 2 čajové lžičky citronové šťávy
  • několik kapek worcesterské omáčky
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 plátky celozrnného chleba
  • salátové listy
  • plátky krůtí šunky podle chuti

Postup práce:

V misce smíchejte parmezán, majonézu, citronovou šťávu a worcesterskou omáčku. Osolte, opepřete a namažte na oba plátky chleba. Listy salátu natrhejte na kousky a polovinu naskládejte na jeden plátek chleba. Na salát navršte krůtí šunku a pak opět zbylé kousky salátu. Přikryjte druhým plátkem chleba.


4) SALÁT S FAZOLEMI A SÝREM

Sendviče nejsou to jediné, čím můžete být živi. Přichystejte si na obědovou pauzu výživný salát s fazolemi, sýrem feta, okurkami a bylinkami. A těm, kteří se nechtějí vzdát dávky pečiva, doporučujeme vyzkoušet pita chleba.

Ingredience:

  • citronová šťáva
  • olivový olej
  • sůl a pepř podle chuti
  • šalotka podle chuti
  • 1 konzerva fazolí případně jiné luštěniny
  • sýr feta podle chuti
  • 1 okurka
  • 2 pita placky

Způsob přípravy:Na zálivku smíchejte citronovou šťávu a olivový olej v poměru 1:2. Osolte a opepřete. Okurku nakrájejte na plátky, sýr na kostičky, šalotku nakrájejte nadrobno. Fazole smíchejte se zbylými ingrediencemi a do salátu přidejte zálivku. Pita chleba podélně nařízněte a naplňte jej salátem.


5) CROISSANT SE ŠUNKOU, SÝREM A HRUŠKOU

Sýr a šunka jsou generacemi prověřená klasika. Co se stane, když k této kombinaci přidáte plátky voňavé hrušky? Vyzkoušejte tento francouzský způsob přípravy a nebudete litovat.

Ingredience:

  • 1 croissant
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 plátky šunky
  • 2 plátky sýra
  • několik plátků hrušky
  • půl hrnku řeřichy seté

Způsob přípravy:

Croissant rozřežte na polovinu a obě poloviny namažte hořčicí. Na jednu půlku dejte šunku, sýr, hrušku a nakonec řeřichu a přikryjte druhou půlkou croissantu. Uchovávejte jej v lednici uzavřený v potravinové fólii.


6) SENDVIČ S FAZOLÍ A AVOKÁDEM

Zajímavá varianta bezmasé proteinové svačinky, která uspokojí jak vegetariány, tak lovce nových chutí a kombinací.

Ingredience:

  • 2 konzervy fazolí
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce citronové štávy
  • sůl a pepř podle chuti
  • 8 plátků celozrnného chleba
  • 1 červená cibule
  • 1 okurka
  • 2 avokáda
  • hrst listových salátů

Způsob přípravy:

V salátové míse smíchejte fazole, olivový olej, citronovou šťávu a rozšťouchejte na pyré s drobnými kousky. Ochuťte solí a pepřem. Fazolovou pastu rozdělte na čtyři porce, které namažte na chleba. Na plátky pečiva dále dejte půlkolečka červené cibule, plátky avokáda a okurek a listy salátu. Zakryjte zbylými plátky chleba a zabalte do potravinové fólie. 



Foto: Pinterest

7) BAGETA S TUŇÁKOVÝM SALÁTEM

Připravte si sendvičové hody! Namísto běžného toastového chleba doporučujeme křupavou francouzskou bagetu, plátky šunky nahraďte tuňákovým salátem, který je bohatý na přírodní omega kyseliny.

Ingredience:

  • bageta
  • 1 stroužek česneku
  • 4 až 6 lístků bazalky
  • konzerva tuňáka
  • hrnek oliv
  • paprika podle chuti
  • ½ červené cibule
  • hrst petrželové natě
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 6 lžic olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti

Způsob přípravy:

Bagetu podélně rozřízněte na dvě poloviny a spodní půlku vydlabejte, na řezu bagetu namažte olivovým olejem a dno vyložte lístky bazalky. V míse smíchejte tuňáka, nakrájené olivy, kousky papriky, půlkolečka červené cibule a nasekanou petrželovou nať. Salát ochuťte směsí citronové šťávy, olivového oleje, soli a pepře. Salát navršte na bagetu, hotový sendvič zabalte do fólie a nechte jej přes noc v lednici. Ráno bude nejchutnější.


Autor: MaK

ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek