KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

Italský vědec vytvořil zmrzlinu, po které jsou lidé zdravější a podávají lepší sportovní výkony

Italský kardiolog a celoživotní milovník zmrzliny vytvořil jedinečný druh této osvěžující pochutiny. Výjimečná není její chuť, ale skutečnost, že její konzumace přináší delší a zdravější život - a taky budete běhat rychleji.

...

Zdravý sportovní doping budoucnosti

Výzkumník Valerio Sanguigni si nechal patentovat recept na zmrzlinu, která obsahuje antioxidační vlastnosti. Jeho nový a chutný výtvor prokázal přínosy v oblasti zdraví. Kromě toho může zlepšit i sportovní výkony mladých lidí.

Výzkumník je profesorem na Univerzitě Tor Vergata v Římě. O svých zmrzlinách řekl: „Chtěl jsem vnést trochu světla do džungle látek, které obsahují antioxidanty.“

Počet stoletých občanů se v Itálii za méně než 15 let ztrojnásobil

Antioxidanty mohou zlepšit zdravotní stav lidského srdce a podle výzkumných studií prokazatelně prodlužují život. Antioxidační vlastnosti mnoha tradičních italských jídel a nápojů (červené víno, rajčata s panenským olivovým olejem) jsou proto jedněmi z hlavních příčin proslulé italské dlouhověkosti.

Nicméně i výzkumník Sanguigni tvrdí, že mnohé medializované superpotraviny ve skutečnosti ztrácejí své antioxidační vlastnosti dříve, než se dostanou na naše stoly. Mezi zdravé a šetrné potraviny patří sušené ovoce, kakaové boby a zelený čaj.

Na základě svého tajného receptu vytvořil Sanguigni tři druhy zmrzlin (čokoládovou, lískooříškovou a s příchutí zeleného čaje). Své zmrzliny přepravil na svém mopedu do univerzitní laboratoře, kde ověřil účinnost antioxidantů. Ověřování probíhalo tak, že účastníkům odebral krevní testy před a po požití zmrzlin (někteří účastníci dostali běžnou čokoládovou zmrzlinu). Poté účastníci měli za úkol ukázat co nejrychlejší jízdu na testovacím kole.

Díky zmrzlině můžete zdravě jíst a mít zdravé srdce

Testy ukázaly, že účastníkům se po zmrzlině zlepšila vaskulární funkce a fyzická výkonnost. Tyto změny ale nebyly zpozorovány u těch, kteří snědli normální čokoládovou zmrzlinu.

„Kdo říká, že zdravá jídla chutnají špatně?“ Ptá se Sanguigni, který věří, že je první výzkumník, který dokázal, že zmrzlina může mít přínos pro zdraví a fyzickou výkonnost. Výsledky jeho pokusů byly zveřejněny ve vědeckém časopise Nutrition.

Bude zřejmě ještě nějakou dobu trvat, než se nový druh zmrzliny dostane k veřejnosti a bude dostupný ke koupi. Pro tuto chvíli zatím slouží v malých dávkách vědeckému testování jeho účinků.

ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek