KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

Jak si vybrat kvalitní víno?

Na svátečním vánočním stole by víno nemělo chybět a na silvestrovském stole teprve ne. Ne každé víno je ovšem stejně kvalitní a ne každé víno se hodí ke každému jídlu. Podle čeho si vybrat to správné, aby vám chutnalo a ráno vás nebolela hlava?

...

Barva

Barva vína nás informuje o jeho možných chuťových vlastnostech. Mnozí lidé se domnívají, že barva a odrůda patří k sobě, avšak ne vždy je to pravda. Víno dělíme podle barvy na bílé, růžové a červené, avšak hrozny dělíme na bílé, červené a modré.

Ne vždy název informuje o barvě hroznů, například hrozny Veltlínského zeleného či Rulandského šedého jsou bílé. Z bílých a červených hroznů je možné vyrobit pouze bílé víno. Zatímco z modrých hroznů se nejčastěji vyrábí červené a růžové víno, výjimečně i bílé víno.

Bílá vína jsou lehčí a díky minimálnímu obsahu tříslovin také chuťově jemnější než červená a růžová vína. Růžová vína jsou charakteristická lehkostí a příjemnou ovocitou chutí. Červená vína obsahují nejvíce tříslovin, mají plnější a výraznější chuť než bílá a růžová vína.

Obsahu cukru a poměr kyselin

Obsah zbytkového cukru a poměr kyselin mají velký vliv na chuť vína. Podle obsahu zbytkového cukru dělíme vína na sladká, polosladká, polosuchá a suchá. Sladká vína obsahují 45 a více gramů cukru v jednom litru. Jsou vhodná pouze u dražších speciálních vín, levnější vína bývají doslazována cukrem, což se ve výsledku negativně projeví na kvalitě i chuti vína. Sladká vína se konzumují ve velmi malém množství, jsou určena pro slavnostní příležitosti a výjimečné okamžiky.

Polosladká vína s obsahem 12,1–45 g cukru na litr představují střed mezi víny. Polosuchá vína jsou středně sladká vína s obsahem 4,1–12 g cukru na litr. Při výběru polosuchých vín je třeba hledět také na obsah kyselin. Čím větší obsah kyseliny ve víně bude, tím se bude zdát víno sušší a naopak. Suchá vína mají nejméně zbytkového cukru, jeho obsah je do 4 g na litr.

Aroma

Každá odrůda vína má svoji typickou barvu, vůni i chuť, která se může lišit v závislosti na ročníku i na vinařské oblasti. Každá odrůda má také svoje aroma. Nejaromatičtější odrůdy jsou Muškát moravský, Muškát ottonel, Morio muškát a Irsai oliver. Mezi silně aromatická vína patří také odrůdy Tramínu. Před nákupem takového vína je třeba si uvědomit, že delší popíjení aromatičtějších vín může zkazit celkový dojem z kvalitního vína.

Stáří

Mladá vína jsou charakteristická mimořádně svěží ovocitou vůní i chutí. Mezi mladá vína patří české a moravské Svatomartinské víno a francouzské Beaulejaus. Většina lahvových vín jsou vyzrálá vína, neboli jedná se o vína se stabilizovanou chutí i vůní. Archivní vína jsou vína, uváděná na trh nejdříve za tři roky po sklizni hroznů.

Jakost a přívlastek

Kvalitní vína je doporučováno vybírat z Jakostních vín, nejlépe z Jakostních vín s přívlastkem. Tato vína podléhají nezávislé kontrole předepsané Vinařským zákonem České republiky. K nejméně kvalitním vínům patří stolní a zemská vína, tato vína jsou označena pouze základními údaji.

Jakostní víno je kromě základních údajů označeno názvem vinařské oblasti, ve které byly sklizeny hrozny pro jeho výrobu, a názvem odrůdy, ze které bylo vyrobeno. Jakostní vína mohou být odrůdová, známková, nebo s přívlastkem. Odrůdová jakostní vína musejí obsahovat minimálně 85 % vína vyrobeného z odrůdy uvedené na obalu a pouze z českých či moravských hroznů z vinic pro jakostní víno z jedné konkrétní vinařské oblasti.

Známkové jakostní víno může být vyráběno pouze ze směsi hroznů, rmutu, hroznového moštu vyrobeného z vinných hroznů sklizených na vinici vhodné pro jakostní víno. Jakostní víno s přívlastkem musí obsahovat nejméně 85 % vína vyrobeného z odrůdy uvedené na obalu. Bývá navíc označováno názvem přívlastku, názvem vinařské oblasti, vinařské obce a rokem sklizně hroznů.

Ke kvalitním vínům se řadí také kabinetní víno, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibéb, ledové a slámové víno. Výběr z cibéb je víno vyrobené z vybraných hroznů, které dlouho zrají na vinici.

Ledové víno vzniká lisováním zmrzlých hroznů sklízených při teplotách nižších než -7°C. Hrozny pro výrobu slámového vína se nechávají vyzrát na vinici a po sklizni se dosušují minimálně tři měsíce na slámě nebo zavěšené v dobře větraném prostoru.

Jídlo

Víno má souznět s jídlem a doplňovat jeho chuť. K lehčím jídlům se hodí lehčí a svěžejší vína, k výraznějším jídlům jsou naopak doporučována plnější vína s výraznější chutí. Víno není doporučováno podávat k jídlům okyselených octem, k vejcím, zavařenině, zmrzlinám a k zákuskům s čokoládovou polevou.

K předkrmům se servírují lehká bílá vína. Předkrmy s výraznější chutí doplňují suchá, jemně aromatická bílá vína. K předkrmům s velmi výraznou chutí, jako jsou husí játra, se hodí bobulové výběry, což jsou polosladká až sladká vína. Bílé či růžové víno je možné podávat i k polévkám, zejména k zeleninovým, rybím, k hustším bílým či hovězímu vývaru.

Většinou se však vína podávají k hlavním jídlům a k sýrům. Ke světlým masům, jako je rybí, drůbeží a telecí maso, ke světlým omáčkám, vařenému hovězímu masu a k čerstvým světlým sýrům se podávají bílá vína. K mořským rybám a plodům moře podáváme vždy pouze bílá vína. Mořské ryby a plody moře mají totiž v kombinaci s červenými víny hořkou chuť.

K pečenému vepřovému masu můžeme podávat velmi plná bílá vína, jako je Rulandské šedé nebo jemnější červená vína, jako je Modrý Portugal. K výraznějším úpravám hovězího masa, krocana, ke zvěřině, skopovému masu, huse, kachně, k chuťově výrazným tmavým omáčkám se hodí pouze červené víno.

Nelze rovněž říci, že se ke všem druhům sýra hodí pouze bílá, nebo červená vína. K mladým, čerstvým, bílým sýrům a sýrům s bílou plísní se hodí pouze bílá vína. Máslové sýry a sýrové pomazánky mohou být podávány s bílými i s růžovými víny. Naopak tvrdé sýry a sýry s modrou plísní si žádají pouze červená vína.

Sladká vína, bílá i růžová jsou výborným doplněním chuti cukroví, dezertů a sladkých jídel.

 

Autorka: Evžena Janovská

ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek