KATEGORIE
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

Jak v Itálii rozeznat pravou zmrzlinu gelato od napodobenin

V létě je v Itálii téměř povinností dát si aspoň jednu zmrzlinu denně. Jak ale poznat pravé italské gelato a nebýt zklamán? Přinášíme několik tipů od odborníků na opravdu špičkovou pochoutku. 

...

Gelato je víc než obyčejná zmrzlina

Pro začátek je třeba si ujasnit, že gelato není jen italský termín pro zmrzlinu, i když vám slovník bude tvrdit něco jiného. Při přípravě pravého italského gelata se používá mnohem méně tuku a též opatrněji se míchá, aby se do něj dostalo méně vzduchu.

Vzniká tím hustější struktura s mnohem intenzivnější chutí než u nadýchané a našlehané zmrzliny. Gelato má rovněž o trochu vyšší teplotu než zmrzlina.

Zde máte několik rad, díky kterým poznáte skutečné gelato na míle daleko.

1. Nádoby

Sice se říká: Nehodnoťte knihu podle obálky, ale měli byste si pozorně prohlédnout nádoby, ve kterých je gelato nabízeno. Obloukem se vyhněte plastovým nádobkám. Standardem jsou ploché kovové nádoby, pokud možno zakryté pokličkou. Právě zakrytí signalizuje, že gelato je uchováváno při správné teplotě a jeho výrobce nemá potřebu lákat zákazníky zářivými barvami.


2. Barvy

Kvalitní gelato je vyrobené z přírodních surovin a nebývá dobarvováno. Například pistáciové nebude mít zářivě zelenou barvu ale hnědou. Některé ovocné příchutě nebudou mít jasně růžovou barvu, ale spíš tlumeně červenou a citronové bude více doběla než dožluta.


Dejte si pozor i na odstín. Gelato by nemělo být příliš lesklé. To signalizuje vysoký obsah cukru nebo oxidaci, která znamená, že není již úplně čerstvé.

3.Textura

Již zmíněný rozdíl mezi gelatem a obyčejnou zmrzlinou spočívající v hustší struktuře a menším obsahem vzduchu vám pomůže poznat správnou kvalitu. Všimněte si výšky zmrzliny v nádobě. Pokud je nahromaděná do kupy a netaje, tak to znamená, že je bohatá na rostlinné tuky a emulgátory.

4. Příchutě

I když máte jasnou představu, jakou příchuť si dáte, rozhlédněte se, jaké další druhy obchod nabízí, protože vám to hodně prozradí o kvalitě gelata. Špatným znamením jsou například sušenkové přísady, zdobení polevami a čokoládovými vločkami nebo jasně modré šmoulí příchutě.


Podezřelé jsou i ovocné příchutě, které jsou nabízeny mimo sezónu příslušného ovoce. Zde je patrné, že výrobce nepoužívá čerstvé suroviny. V dobrém zmrzlinářství byste neměli najít žádné ovoce, které současně nenabízejí na místním tržišti.

5. Složení

Všechny italské gelaterie jsou povinné zveřejnit seznam ingrediencí. Pokud v něm uvidíte rostlinný olej, umělá barviva a přísady, tak běžte pryč. Čerstvé a přírodní suroviny jsou předpokladem pro kvalitu.


PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek