KATEGORIE
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

Japonská kuchyně – recept na zdraví a dlouhý věk

Japonci jsou známí svojí dlouhověkostí, zdravím i štíhlou linií. Obezita a nemoci s ní spojené se v Japonsku vyskytují výjimečně. Receptem na zdraví, štíhlou linii i dlouhý věk je kromě dostatku pohybu i japonský způsob stravování. Není proto vůbec na škodu trochu se japonskou kuchyní inspirovat.

...

Co je základem japonské kuchyně?

Základ japonské kuchyně tvoří rýže, zelenina, mořské ryby a plody moře. Japonci používají rýži nejen jako přílohu, z rýže vyrábějí také mouku, nudle i známý alkoholický nápoj nazývaný saké.

Nejoblíbenější nudle v Japonsku jsou nudle udon a somen. Jedná se o velmi jemné a úzké nudle, vyrobené z pšeničné mouky. Tyto nudle slouží jako příloha k masu, zelenině i jako zahuštění polévek. Další často připravované nudle jsou nudle nazývané soba, které se vyrábějí ze zlaté pohanky.

Mezi dochucovadla, charakteristická pro japonskou kuchyni, patří zázvor, wasabi, mořské řasy a shoya, omáčka z fermentovaných sójových bobů.

Jídlo se nejčastěji upravuje vařením, dušením a někdy i smažením. Při přípravě jídel Japonci šetří s tukem. Marně byste však hledali smažené potraviny typu bramboráku nebo smažených řízků, obalených ve vejci a strouhance, které doslova plavou v tuku.

Japonci šetří při smažení také s časem - jídlo smaží rychle ve wok pánvích. V Japonsku se také příliš často nepoužívají dresingy ani různé zálivky, bohaté na tuk a nezřídka i na cukr.

Velký vliv na zdraví a dlouhověkost má také hojné pití kvalitního zeleného čaje. Zelený čaj je v Japonsku národním nápojem i součástí tradičního čajového obřadu. V Japonsku je možné se setkat s několika druhy zeleného čaje, mezi nimiž nechybí ani matcha tea, která se dostala do našeho žebříčku čajů, jejichž pití má smysl i při snaze o hubnutí.


Zdravé ingredience japonské kuchyně

Japonci nešetří se zeleninou a mají také velmi rádi syrové potraviny, což nejlépe ilustruje oblíbené japonské jídlo sushi, které je připravováno ze syrových mořských ryb.

Tradiční japonské jídlo se často skládá z grilované mořské ryby, menšího množství rýže, vařené zeleniny, misky polévky a nápoje v podobě zeleného čaje. Jako dezert slouží kousek ovoce. Japonské jídlo je zpravidla lehké, avšak přesto dokáže nasytit.

Na jídelníčku jsou denně ryby a plody moře. Kromě vitamínu D obsahují velké množství omega-3 nenasycených mastných kyselin. Ty jsou potřebné nejen pro zdravé srdce a cévy. Potřebujeme je i pro buněčné dýchání a dokonce nás mohou ochránit před rakovinou.

Mořské ryby a plody moře obsahují také hořčík, draslík pro zdravé srdce a cévy, vápník a fosfor pro zdravé kosti a zuby. Naše tělo potřebuje draslík také pro správnou nervosvalovou dráždivost, což znamená pro správnou funkci našich svalů.

Další potravinou, která se denně objevuje v japonském jídelníčku, je rýže. Rýže pomůže nejen zahnat hlad. Obsahuje také vlákninu, která čistí střeva a podporuje trávení. Vláknina rovněž snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. V rýži najdeme dálevitamíny skupiny B, které jsou důležité pro pevné nervy, pro krásnou pleť i jako prevence proti nemocem srdce a cév.


Mezi obvyklé ingredience japonské kuchyně patří neodmyslitelně i sója. Jedná se však pouze o fermentovanou sóju. Fermentace zničí antinutriční látky, obsažené v sóji a zanechá pouze zdraví prospěšné látky, jako jsou bílkoviny, vláknina a další látky.

Ingrediencí, kterou nalezneme téměř v každém japonském jídle, jsou mořské řasy. Řasy rostoucí v mořské vodě jsou bohatým zdrojem minerálů – zejména vápníku, draslíku, hořčíku a železa. Obsahují sice také velké množství vitamínu B12, naše tělo však dokáže využít z rostlinných zdrojů pouze minimální množství tohoto vitamínu.

Japonci nešetří zeleninou, kterou konzumují vařenou či syrovou. Masem přirozeně také nepohrdnou, ale na talíři jej vždy doplňuje mnohonásobně větší množství zeleniny. Ta zasytí, dodá našemu tělu vlákninu, vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné látky. Jako dezert slouží kousek čerstvého ovoce, plného vitamínů, vlákniny, enzymů a dalších potřebných látek pro naše tělo.

Zelený čaj, japonský národní nápoj je doslova nabitý zdraví prospěšnými látkami – antioxidanty, flavonoidy, vitamíny a dalšími látkami. Díky těmto látkám posiluje imunitní systém, snižuje riziko vzniku onemocnění rakoviny, srdce a cév, oddaluje proces stárnutí.

Kromě toho zelený čaj osvěží tělo i duši. A nejen to. Pomůže vám také zhubnout a udržet si štíhlou linii.


Japonský způsob stravování

Mimo samotné suroviny je neméně důležitý i způsob stravování Japonců. Základem jejich jídla je snídaně, která je pro ně startem do nového dne. Obvyklá japonská snídaně se skládá z mističky polévky (velmi oblíbená je polévka miso), šálku rýže a šálku zeleného čaje. Jako zákusek je možné sníst malou sladkou omeletku.

Oběd je velmi lehký, většinou tvořen grilovanou rybou, šálkem rýže, dušenou zeleninou a šálkem neslazeného zeleného čaje. Takový oběd dostatečně zasytí, avšak neunaví a naopak osvěží. Pokud je k obědu maso, bývá nakrájené na velmi tenké plátky a obložené dušenou zeleninou. Nechybí ani rýže nebo oblíbené nudle a tradiční zelený čaj.

V japonské kuchyni se téměř nesetkáte s pečivem. Pečivo je zpravidla vždy nahrazeno rýži nebo obvyklými japonskými nudlemi.

Základem japonského způsobu stravování je střídmost, pestrost a úcta k jídlu. Japonská kuchyně klade důraz na kvalitu jídla, pestrost a na estetickou úpravu. Japonci jedí pomalu, v klidu, řádně žvýkají a vychutnávají si jídlo. Pomalost v jídle umocňuje i tradiční používání jídelních hůlek.

Důraz je kladen také na velikost porcí. Japonské porce bývají asi o 1/3 menší než porce, na které jsme zvyklí my, Evropané. Přesto díky chytře zvoleným surovinám dokáží dostatečně zasytit. Pokud se cítí Japonci zhruba na 80 % sytí (vědí, že by mohli sníst víc, ale necítí již žádný hlad), přestávají jíst.


Každé jídlo je servírováno na samostatném talíři, přičemž talíře nejsou zcela zaplněné, což umocňuje dojem, že je jej hodně, byť skutečná hmotnost porce může být velmi malá. Jídlo je uspořádáno tak, aby budilo estetický dojem. Příroda, jednoduchost a zdraví – tak lze stručně nazvat japonský jídelníček.

Japonci příliš neholdují sladkostem, jako dezert jim obvykle slouží kousek ovoce. Sladké zákusky se podávají pouze občas a v malém množství, podobně jako tradiční japonské cukroví. Je sice velmi sladké, jí se ho pouze velmi malé množství a kromě toho neobsahuje téměř žádný tuk.

Při inspiraci japonskou kuchyní nezapomeňte ani na dodržování pitného režimu. Japonci nejčastěji pijí neslazený zelený čaj a vlažnou či dokonce horkou vodu. Inspirujte se také pohybovou aktivitou Japonců. Většina Japonců chodí často pěšky a jezdí na kole. Nemalým pomocníkem pro dosažení pověstné dlouhověkosti je také jejich velmi zajímavý duchovní život, ale o tom zase až někdy příště.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek