KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

Kebaby zůstanou. Evropská unie fosfáty nezakáže

Látky, které maso na kebab udržují chutné a šťavnaté v mraženém mase mohou zůstat.

...

Evropský parlament hlasoval proti zavedení zákazu fosfátů na kebab. Aditiva, která maso udržují křehké, šťavnaté a chutné mohou v mraženém mase na kebab zůstat. Světová zdravotnická organizace přitom v roce 2015 prohlásila, že podobné látky v mase a uzeninách mohou způsobovat rakovinu. Vědecké studie potom tvrdí, že konzumace fosfátů může vést ke kardiovaskulárním problémům. Česko tyto látky při kontrolách považuje za zakázané, zatímco Německo je toleruje.

Proti fosfátům hlasovali především levicové skupiny v Evropském parlamentu. Podle nich totiž fosfáty v mase z technologického hlediska být nemusí a výrobci kebabů si jimi jen usnadňují práci. Zákaz fosfátů by tedy byl v zájmu spotřebitelů. Pravicové členy Evropského parlamentu však nepřesvědčili.


foto: Michael Probst - AP

Fosfáty a jim podobná aditiva se kromě masa nachází i ve sladkostech a slazených nápojích a dopad jejich užívání bude nadále přezkoumávat Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Podobná debata o použití fosfátů v potravinách by se tudíž mohla v řádu několika let opakovat.

Německá asociace výrobců doner kebabu se před časem nechala slyšet, že zákaz fosfátů by pro kebabový průmysl znamenal „rozsudek smrti“. Podle Renate Sommer z Poslaneckého klubu lidové strany (Křesťanských demokratů) by konec kebabu býval vedl ke „ztrátě tisíců pracovních míst“ a „konci výroby kebabu“. Zákaz fosfátů by však pravděpodobně vedl jen k hledání alternativních aditiv. V Německu kebab patří mezi nejoblíbenější volbu strávníků vyhledávajících rychlé občerstvení. Populární je v posledních letech i v České republice.

ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek