KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

Lasagne na 7 způsobů

Lasagne jsou ideálním pokrmem na přicházející chladnější večery. Jsou vydatné, chutné a zahřejí. Pokud ale nechcete k večeři připravovat stále to samé, zkuste lasagne na vícero způsobů. Jejich přípravy se mnozí bojí, ale bezdůvodně. S tím správným receptem je zvládne doma úplně každý.

...

Bramborové lasagne

Ingredience:

  • 3 velké brambory
  • 1/3 hrnečku citronové šťávy
  • 340 g tofu
  • Bazalka
  • 1 lžíce oregána
  • 20 g parmazánu
  • Špetka soli, pepř
  • Olivový olej

Postup:

Troubu předehřejte na 190° C.

Smíchejte olivový olej, tofu, sůl, pepř, bazalku, oregano a citronovou šťávu. Tofu rozmačkejte, výsledná hmota by měla být homogenní.

Brambory oškrábejte a nakrájejte na tenké plátky. Dno pečící misky vyložte jednou vrstvou brambor, na ně pak nalijte připravenou směs. Pokračujte druhou vrstvou brambor a druhou částí náplně. Zakončete poslední vrstvou brambor a posypte sýrem.

Alespoň na prvních 10 minut pečení zakryjte mísu pečící fólií. Pečte asi 50 minut.

K lasagním můžete přidělat ještě speciální omáčku. Smíchejte olej, bazalku, 2 stroužky česneku, nastrouhaný sýr, špetku soli, pepř a vše rozmíchejte za pomoci mixéru. Je-li směs příliš hustá, přidejte trošičku vody.

Každou porci lasagní zalijte omáčkou a podávejte.


FOTO: minimalistbaker

Tvarohové lasagne

Ingredience:

  • 500 g tvarohu
  • 300 g tvrdého sýra
  • 2 vejce
  • 40-50 g másla
  • ½ lžičky soli
  • Těstoviny

Postup:

Troubu předehřejte na 180° C.

Sýr nastrouhejte. Sůl rozpusťte ve sklenici studené vody. Tvaroh smíchejte s vejci a prošlehejte. Přidejte pár lžic slané vody a změklé máslo.

Vyložte formu pečícím papírem a tu ještě namažte olejem. Dno vyložte první vrstvou lasagní, zalijte asi ¼ tvarohové směsi, znovu navrstvěte lasagne a tak opakujte, dokud vám nedojdou ingredience. Nakonec posypte vrstvou sýra.

Na různých místech nakonec polijte slanou vodou.

Zakryjte pečící fólií a pečte asi 30 minut, dokud sýr nezhnědne. Lasagne byste měli podávat ještě horké.


FOTO: kulinariya

Lasagne s rybím masem

Ingredience:

  • Lasagne anebo plátky lavaše
  • 180 g rybího filé
  • 320 g tvarohu
  • 2 vejce
  • 300 g kefíru
  • Čerstvý kopr
  • Koření podle chuti

Postup:

Předehřejte troubu na 180° C.

Smíchejte 1 vejce s kefírem. Namočte do něj lavaš. Těstoviny si předem i krátce povařte a teprve pak namočte do kefíru.

K tvarohu přidejte vejce a rozmixujte. Rybí filé osolte, případně okořeňte podle vlastní chuti a nechte 15 minut odležet v lednici. Poté z ryby smyjte přebytečnou sůl a nakrájejte filé na drobné kousky. Ty smíchejte s tvarohem a přidejte kopr.

Lasagnové listy (nebo plátky lavaše) střídejte s tvarohovou náplní tak, jak jste zvyklí, dokud vám nedojdou ingredience. Poslední vrstvou by měly být lasagne. Nakonec zalijte kefírem.

Pečte lasagne asi 10 minut.


FOTO: zhenskoe-mnenie 

Lasagne s kuřecím masem a houbami

Ingredience:

  • Jedno kuřecí prso
  • 0,5 kg žampionů (mohou být čerstvé i konzervované)
  • 200 ml smetany
  • Tvrdý sýr
  • Lasagne těstoviny
  • Rostlinný olej na smažení

Postup:

Předehřejte troubu na 180° C.

Maso nakrájejte na malé kousky, okořeňte podle chuti a osmažte v oleji. Nakrájejte žampiony a přidejte je na pánev k masu. Smažte asi 10 minut.

Zalijte směs smetanou, ztlumte plamen, zakryjte pokličkou a nechte dusit ještě 7 minut.

Lasagne namažte olejem a vyložte jimi dno formy. Postupujte klasicky: střídejte vrstvy těstovin s vrstvami náplně. Nakonec posypte strouhaným sýrem.

Pečte asi 40 minut.


FOTO: foodscook 

Lasagne na pánvi

Ingredience:

  • 800 g rajčat
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • ½ lžičky soli
  • 3 stroužky česneku
  • Chilli vločky (špetka)
  • 450 g mletého masa
  • 10 listů lasagní
  • 220 g rajčatového protlaku
  • Hrnek strouhaného parmezánu
  • 2 lžíce bazalky
  • 220 g ricotty

Postup:

Česnek a cibuli najemno nakrájejte. Lisy lasagní přelomte na poloviny.

Rajčata nakrájejte a podlijte trochou vody.

V hluboké pánvi krátce osmahněte cibulku, jakmile změkne, přidejte česnek a chilli vločky. Na cibulku pravidelně rozložte kousky těstovin, posypte rajčaty a zalijte rajčatovým protlakem. Nemíchejte, jen přikryjte pokličkou a nechte dusit na mírném plameni.

Asi po 20 minutách sejměte pokličku a posypte parmezánem a ricottou. Opět nemíchejte! Po dalších 5 minutách plotnu vypněte a posypte bazalkou.

Můžete podávat.


FOTO: problem-net 

Lasagne Bolognese

Ingredience:

  • 500 g lasagní
  • 200 g tvrdého sýra
  • 500 g mletého masa
  • 2-3 rajčata
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • Sůl, pepř, bazalka, oregano
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 l mléka
  • 120 g másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • Špetka muškátového oříšku

Postup:

Předehřejte troubu na 180° C.

Nejprve si z mléka, másla, mouky, špetky soli a muškátového oříšku připravte bešamelovou omáčku. Máslo nechte rozpustit v kastrůlku se silným dnem. Zasypte moukou a za neustálého míchání pomalu zalijte mlékem. Nakonec ochuťte kořením.

Rajčata oloupejte, přidejte k nim protlak a rozmixujte. Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte maso. Po pár minutách smažení zalijte rajčatovou pastou.

Sýr nastrouhejte.

Dno pečící nádoby vymažte olejem a vyložte první vrstvou lasagní. Jednotlivé listy by se měly nepatrně překrývat. Na vrstvu těstovin přijde vrstva rajčatové omáčky, na ní vrstva bešamelové omáčky a nakonec vrstva sýra. Několikrát opakujte, dokud vám nedojdou ingredience. Poslední vrstvu by měly tvořit těstoviny, zbytek bešamelové omáčky a silná vrstva sýra.

Přidejte kousek másla a dejte péct na 30-40 minut.


FOTO: wday 

Sladké ovocné lasagne

Ingredience:

  • 500 g lasagní
  • 300 g nízkotučného tvarohu
  • 1 pomeranč
  • 2 banány
  • 1 lžíce rozinek
  • 1 vejce
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce krupice
  • ½ lžičky mleté skořice
  • Olej pro vymazání formy

Postup:

Troubu předehřejte na 180° C.

Lasagne nejprve krátce povařte ve slané vodě.

V misce smíchejte tvaroh, vejce, rozmačkaný banán, rozinky, mango, cukr a skořici. Vše rozmixujte.

Druhý banán nakrájejte na plátky. Pomeranč oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.

Vrstvy těstovin střídejte s vrstvami tvarohové směsi a vrstvami ovoce, dokud vám nedojdou ingredience.

Lasagne pečte 10-15 minut. Po vyndání z trouby nechte mírně vychladnout. Při podávání můžete posypat moučkovým cukrem.


FOTO: gastronom 

Dobrou chuť!

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek