KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

Letní grilování: Pochutnají si milovníci masa i vegetariáni

Léto je v plném proudu a k němu neodmyslitelně patří táboráky u ohně a grilování. Jestliže hledáte tipy na nové a netradiční pokrmy na gril, jste na správném místě. Na své si přijdou milovníci masa, ale i vegetariáni, milovníci slaného i sladkého. Věříme, že si pochutnáte!

...

Pstruh na grilu

Ingredience:

  • Pstruh nebo filety ze pstruha
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy

Recept, na kterém si pochutnají všichni milovníci ryb, je tak jednoduchý, že ho zvládnou i úplní začátečníci. Naložte pstruha do marinády ze sojové omáčky, citronové šťávy, olivového oleje. Přidejte bylinky podle vlastní chuti, pepř a sůl a nechtě marinovat. Nejlépe uděláte, pokud necháte rybu odležet přes noc na chladném místě.

Během grilování pravidelně potírejte marinádou.

Náš tip: Pstruh nejlépe chutná s bramborami a česnekem, ale výborný je i samotný nebo s kouskem pečiva.


shutterstock

Lilek s arašídovou omáčkou

Ingredience:

  • 400 g lilku
  • 2 lžíce arašídového másla
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • Oregano a koření podle chuti

Lilek nakrájejte na menší kousky, opepřete a osolte, případně okořeňte bylinkami podle vlastní chuti. Nezapomeňte ogrilovat z obou stran!

K ogrilovanému lilku si připravte omáčku: smíchejte arašídové máslo, česnek, oregano a citronovou šťávu.


shutterstock

Ratatouille na grilu

Ingredience:

800 g rajčat

  • 3 sladké papriky
  • 2 menší cukety
  • 1 lilek
  • 100 g parmazánu
  • 1 jarní cibulka
  • Bazalka
  • Vinný ocet a olivový olej

Rajčata, papriku, lilek a cuketu nakrájejte. Kousky nemusí být příliš drobné. Cibulku nakrájejte na kolečka. Parmazán nastrouhejte. Pozor, jednotlivé suroviny zatím nemíchejte! Každý druh zeleniny je totiž třeba tepelně upravovat po různě dlouhou dobu.

Všechnu zeleninu zalijte marinádou z octu a oleje. Bude lepší, když ji necháte několik hodin marinovat, než začnete s grilováním, ale není to nezbytně nutné.

Rajčata nechte na grilu 6 minut, lilek, papriky a cuketu 8 minut. Cibulku minimálně 11. Hotovou zeleninu promíchejte, nandejte a zalijte zbytkem marinády, posypte bazalkou a parmazánem. 


shutterstock

Žampiony na grilu se slaninou nebo sýrem

Ingredience:

  • 400 g žampionů
  • 200 g slaniny nebo sýru typu Camembert
  • párátka

Jednoduché a chutné jídlo, které ocení jak milovníci masa tak i sýra. Každou houbu očistěte, obalte plátkem slaniny a propíchněte párátkem. Sýrovou variantu připravíte ještě jednodušeji. Položte houby kloboučkem dolů, odřezejte nohy a navrch pokládejte plátky sýra. Opět můžete připevnit párátkem.

Garantujeme vám, že hned po sejmutí z grilu se po těchhle jednohubkách doslova zapráší!


shutterstock

Kuřecí stehýnka s hořčičnou omáčkou

Ingredience:

  • 2 kuřecí stehna
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 lžíce hořčice
  • 70 g mandlí (mletých)
  • ½ lžíce rostlinného oleje (nejlépe olivového)
  • Pepř a sůl

Smíchejte hořčici s majonézou, přidejte mandle a opepřete. Pokud je směs příliš hustá, přidejte vodu. Výsledná konzistence omáčky by měla být krémová. Kousky masa potřete touto směsí a grilujte. Zbytkem směsi můžete zalít hotové maso na talíři.


shutterstock

Rychlá marináda na maso

Ingredience:

  • 4 kousky libovolného masa
  • 500 g cibule
  • Ocet
  • Olej
  • Koření, sůl a pepř

Ideální recept pro všechny, kteří nestíhají připravit složité marinády a nemají čas nechat maso uležet. Syrové maso jen jemně potřete olejem a dejte grilovat. Po zhruba šesti minutách maso na okamžik sejměte z grilu a okořeňte ho. Solí ani pepřem nešetřete! Pak vraťte maso zpátky na gril. Zatímco se maso griluje, nakrájejte cibuli na drobné kousky a naložte do zředěného octa. Hotové a okořeněné maso pak posypte cibulkou.

Náš tip: U tohoto způsobu přípravy se nejlépe osvědčily silné plátky masa. Díky velkému množství soli a koření bude maso křehké a neuvěřitelně chutné. A díky octu, který redukuje slanou chuť, se nemusíte bát, že by vám maso přišlo příliš slané.


shutterstock

Ovocný špíz

Ingredience:

  • Plody a ovoce podle chuti
  • Špejle

Jemně ogrilované ovoce je vynikajícím dezertem. Ovocný špíz ocení zejména děti, ale pochutnají si i dospělí. Použít můžete libovolné ovoce, skvělé jsou jahody, banány nebo broskve střídané s jablky nebo hruškami.

Náš tip: Zkuste těsně před sejmutím z grilu potřít špízy medem. Vynikající jsou i s čokoládovou polevou.


shutterstock

Sladká směs na gril

Ingredience:

  • Banány
  • Ořechy (nejlépe vlašské, ale použít lze i lískové nebo mandle)
  • Čokoláda
  • Marshmallow

Tenhle recept si zamilují všichni milovníci sladkého. Slupku banánů rozkrojte podélně, ale banán neloupejte. Dejte na gril. Jakmile slupka zčerná, z grilu sejměte a slupku opatrně rozevřete. Posypte banán oříšky, čokoládou a hlavně kousky marshmallows. Poté vraťte ještě na pár minut na gril, dokud se marshmallows mírně nerozteče.


shutterstock

Grilované brambory se sýrem

Ingredience:

  • 700 g zmrazených brambor
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • ½ lžičky soli
  • 100 g tvrdého sýra

Kousky brambor zalijte olejem, osolte a zabalte do alobalu. Alobal dobře uzavřete, aby teplo neunikalo ven. Na grilu nechte zhruba 30 minut. Asi 5 minut před sejmutím z grilu jemně rozbalte a brambory posypte sýrem. Jakmile se sýr rozpustí, můžete podávat.


the-challenger

Kukuřice podle mexického receptu

Ingredience:

  • 8 kukuřic
  • Koriandr
  • Sýr podle chuti
  • 60 g majonézy
  • 60 g másla
  • Šťáva z jedné limetky
  • 1 lžička chilli
  • ½ lžíce sušeného česneku
  • ½ lžíce kmínu
  • ¼ lžíce pepře
  • ¼ pálivé papriky
  • ¼ sladké papriky

Všechno koření, majonézu, máslo a šťávu z limetky smíchejte do konzistentní podoby. Každou kukuřici potřete touto směsí a nechte grilovat. Hotové kukuřice posypte sýrem a koriandrem a můžete podávat.


shutterstock

Jablka a dýně s kari

Ingredience:

  • 2 kg zelených jablek
  • ½ kg dýně
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Kari

Dýni a jablka nakrájejte na plátky a posypte kari a zalijte olivovým olejem. Nechte uležet alespoň 2 hodiny. Grilujte asi 7 nebo 8 minut.


shutterstock

Fíky s ricottou

Ingredience:

  • 8 fíků
  • 125 g ricotty
  • 3 lžíce mandlových lupínků
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička pomerančové kůry

V hrnci smíchejte med se skořicí a přidejte 4 lžíce vody. Přiveďte k varu a poté do medu vmíchejte mandle. Mezitím smíchejte ricottu s cukrem a pomerančovou kůrou. Přidat můžete i vanilku a špetku skořice.

Fíky rozřízněte na 4 části, naplňte nádivkou z ricotty a zalijte medovou omáčkou. Dejte na gril. Jakmile fíky změknou, z grilu sejměte, nechte mírně vychladnout a zalijte zbytkem medové omáčky. A můžete podávat!


kitchenmag

Krevety s pomeranči

Ingredience:

  • 500 g krevet
  • 2 lžíce pálivé papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky pomerančové kůry
  • 100 ml pomerančové šťávy
  • 100 ml limetkové šťávy
  • 2 lžíce oregana

Připravte si krevety – nejprve je musíte oloupat, tedy zbavit krunýře (kostí). Často lze ale zakoupit už loupané malé krevety, s kterými máte mnohem méně práce, ale nejsou tak chutné. Čím jsou krevety větší, tím lépe.

Po odstranění krunýře nezapomeňte krevetu naříznout a odstranit střívko. Důležité je ji pak i pečlivě opláchnout.

Do mixéru nasypte pepř, česnek, oregano, pomerančovou kůru, šťávu z pomeranče a limetky a vše umixujte dohladka. Výslednou směsí zalijte krevety a nechte marinovat alespoň tři hodiny.

Grilujte z každé strany zhruba půl minuty. Dávejte pozor, křehké maso krevet nesmí zůstat na grilu příliš dlouho!


shutterstock

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek