
Správné ingredience a žádné konzervanty
Pekaři tvrdí, že nejde jen o tvar a název, ale hlavně o recepturu a ingredience, které pro své bagety používají.
Tradiční bagety musí plnit přísná
kritéria, především to, že musí být tvořeny pouze ze čtyř
ingrediencí: pšeničné mouky, vody, droždí a soli. Tradiční
bageta rovněž nesmí být zmražena a nesmí do ní být
přimíchávány konzervanty.
„Když vidím kvalitu chleba v supermarketech, je těžké se nerozčílit,“ komentuje kvalitu pečiva prezident Národní konfederace francouzských patisérií a pekáren Dominique Anract. „Chleba je mražený, často pochází z Rumunska nebo bůhví odkud, a nic neodpovídá pravidlům pekařského umění,“ dodává.
Ve Francii je tradiční receptura chráněna zákonem již od roku 1993, pekaři se nyní po setkání s prezidentem Macronem snaží svůj poklad definovat i v rámci UNESCO.
Na seznam UNESCO se dříve dostala i neapolská pizza.
„Bagety nám závidí celý svět,“ prohlásil francouzský prezident na podporu podání přihlášky o zapsání francouzských baget do kulturního dědictví UNESCO.
Nejvyšší kvalitu je nutno zachovat
„Nejvyšší kvalita a odbornost musí být zachovány, a právě z toho důvodu by bagety měly být na seznam dopsány,“ komentovala francouzská hlava státu poté, co se s mistry pekaři setkala v Elysejském paláci.
Přidání tradiční francouzské bagety na seznam se jeví jako vysoce pravděpodobné. Kromě neapolské pizzy už zde totiž jsou i jiné specifické výtvory různých států. Na seznamu UNESCO najdeme například španělské flamenco, jógu, tibetskou operu, belgické pivo či perníky ze severního Chorvatska.
Francie již dříve podala několik úspěšných přihlášek. Mimo jiné zaměřený na kvalitu stolování, párování vín a rozmístění nádobí.
Komentáře (0)