KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

Mojito pětkrát jinak

Proslulý kubánský koktejl mojito si získal popularitu na celém světě pro svou lahodnou a jemnou chuť. Nic nám ale nebrání popustit uzdu kreativitě a během následujících teplých měsíců roku si krom zlaté klasiky připravit i několik zajímavých verzí s malinami, grapefruitem, granátovým jablkem nebo marakujou.

...

Ještě než ale začneme se samotnými recepty je potřeba zmínit jednu barmanskou techniku, která se u tohoto koktejlu často používá. 

Jde o rozmačkání ingrediencí, jako jsou kousky limetky, bobulové ovoce a cukr pomocí muddleru. Ten je podobný tlouku u hmoždíře a plní podobnou funkci. Jen je jeho použití o poznání jemnější. Mátu se doporučuje přidávat až po tomto kroku, protože by s velkou pravděpodobností získala po silném stlačení nahořklou chuť. Bohatě postačí její lístky pro uvolnění aroma a chuti promnout v dlaních.

1. Klasické mojito

Nelze začít jinde než u původní varianty, která vytváří nádherně chladivou kombinaci pro horké dny. Na jeden drink vystačíte s 60 ml rumu, šťávou z jedné limetky, lžičkou cukru, pár lístky máty a ledem. Sklenici doplníte sodovkou. Bez potíží lze ale připravit i zásobu pro žíznivou partu přátel.

2. Malinové mojito

Tato delikátně ovocná verze v sobě kombinuje jemně rozmačkané maliny, na čtvrtky nakrájenou limetku a lžičku krupicového cukru. Určitě si dejte tu práci a využijte při přípravě muddleru, abyste dosáhli co nejlepší chutě. Nakonec přidejte mátu, panáka rumu, spoustu ledu a dolijte sodovkou. Samozřejmě se sluší ozdobit vršek sklenice několika bobulkami malin, kouskem limetky či lístky máty.


3. Granátové mojito

U tohoto koktejlu je nutná předchozí příprava, a proto se vyplatí namíchat větší množství, zde asi 1,5 litru. Vezměte asi tři lžičky semínek z granátového jablka, po jednom je umístěte do mřížky na tvorbu ledu, zakápněte vodou a nechte zmrznout. Pomocí muddleru zpracujte dvě na čtvrtky nakrájené limetky a přilijte litr šťávy z granátového jablka a půl litru klasické limonády. Nezapomeňte na mátu. Přidejte led a zmrzlá semínka, která připomínají drobné drahokamy. Ozdobte limetkou a mátovými listy. Pokud máte raději verzi s alkoholem, není problém přidat jeden nebo dva panáky rumu na sklenku granátového mojita.       

4. Marakuja mojito

Tato verze je prodchnutá tropickou exotikou. Na přípravu potřebujete dvě marakuji a velmi jemné sítko. Ovoce rozpulte na poloviny a vydlabejte jeho střed. Ten pak propasírujte přes sítko do misky. Připravte mojito podle klasického receptu a vmíchejte do něj marakujovou šťávu ve chvíli, kdy přidáváte rum. Pro ozdobení koktejlu nechte na vršku plavat jednu vydlabanou polovinu marakuji.


5. Grapefruitové mojito

Růžový grapefruit dodá drinku nádherný jas a jeho hořkost působí jako protiváha slazené sody. Opět se vyplatí připravovat ve větším množství, protože mizí opravdu velmi rychle. Pro zhruba osm lidí použijte 3 grapefruity, 140 g cukru, čtvrt litru bílého rumu, litr sodovky a samozřejmě mátu. Při přípravě si opět pomozte muddlerem. Vrch sklenice ozdobte tenkými plátky grapefruitu.

ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek