Ještě než ale začneme se samotnými recepty je potřeba zmínit jednu barmanskou techniku, která se u tohoto koktejlu často používá. 

Jde o rozmačkání ingrediencí, jako jsou kousky limetky, bobulové ovoce a cukr pomocí muddleru. Ten je podobný tlouku u hmoždíře a plní podobnou funkci. Jen je jeho použití o poznání jemnější. Mátu se doporučuje přidávat až po tomto kroku, protože by s velkou pravděpodobností získala po silném stlačení nahořklou chuť. Bohatě postačí její lístky pro uvolnění aroma a chuti promnout v dlaních.

1. Klasické mojito

Nelze začít jinde než u původní varianty, která vytváří nádherně chladivou kombinaci pro horké dny. Na jeden drink vystačíte s 60 ml rumu, šťávou z jedné limetky, lžičkou cukru, pár lístky máty a ledem. Sklenici doplníte sodovkou. Bez potíží lze ale připravit i zásobu pro žíznivou partu přátel.

2. Malinové mojito

Tato delikátně ovocná verze v sobě kombinuje jemně rozmačkané maliny, na čtvrtky nakrájenou limetku a lžičku krupicového cukru. Určitě si dejte tu práci a využijte při přípravě muddleru, abyste dosáhli co nejlepší chutě. Nakonec přidejte mátu, panáka rumu, spoustu ledu a dolijte sodovkou. Samozřejmě se sluší ozdobit vršek sklenice několika bobulkami malin, kouskem limetky či lístky máty.


3. Granátové mojito

U tohoto koktejlu je nutná předchozí příprava, a proto se vyplatí namíchat větší množství, zde asi 1,5 litru. Vezměte asi tři lžičky semínek z granátového jablka, po jednom je umístěte do mřížky na tvorbu ledu, zakápněte vodou a nechte zmrznout. Pomocí muddleru zpracujte dvě na čtvrtky nakrájené limetky a přilijte litr šťávy z granátového jablka a půl litru klasické limonády. Nezapomeňte na mátu. Přidejte led a zmrzlá semínka, která připomínají drobné drahokamy. Ozdobte limetkou a mátovými listy. Pokud máte raději verzi s alkoholem, není problém přidat jeden nebo dva panáky rumu na sklenku granátového mojita.       

4. Marakuja mojito

Tato verze je prodchnutá tropickou exotikou. Na přípravu potřebujete dvě marakuji a velmi jemné sítko. Ovoce rozpulte na poloviny a vydlabejte jeho střed. Ten pak propasírujte přes sítko do misky. Připravte mojito podle klasického receptu a vmíchejte do něj marakujovou šťávu ve chvíli, kdy přidáváte rum. Pro ozdobení koktejlu nechte na vršku plavat jednu vydlabanou polovinu marakuji.


5. Grapefruitové mojito

Růžový grapefruit dodá drinku nádherný jas a jeho hořkost působí jako protiváha slazené sody. Opět se vyplatí připravovat ve větším množství, protože mizí opravdu velmi rychle. Pro zhruba osm lidí použijte 3 grapefruity, 140 g cukru, čtvrt litru bílého rumu, litr sodovky a samozřejmě mátu. Při přípravě si opět pomozte muddlerem. Vrch sklenice ozdobte tenkými plátky grapefruitu.

 

Autor: JoČ