KATEGORIE
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

Na chuť i pro zdraví: Vyzkoušejte Ghí, neobyčejné máslo z Indie

Ghí je součástí téměř každého tradičního indického jídla. Donedávna bylo u nás naprosto neznámé, v posledních letech si však toto neobyčejné máslo získává stále více příznivců. Důvodem jsou jeho mimořádné účinky na naše zdraví. Ne náhodou je nazýváno „ajurvédský elixír života“.

...

Ghí – ajurvédský elixír života

Slovo ghí znamená v sanskrtu „přečištěné máslo“. Přestože se připravuje z másla, vůbec se mu nepodobá ani vzhledem, ani svými účinky na naše zdraví. Vzhledem se hodně podobá sklenici medu. Ghí je čistý máselný tuk, vzniklý odpařením vody a oddělením mléčné bílkoviny z másla, vyrobeného z kravského mléka

Ghí k nám přišlo z Indie, kde se používá již několik tisíc let. Ajurvéda ho považuje za nejzdravější tuk. Doporučuje ho jako základní potravu pro zdravý vzhled, rovnováhu mysli i pro dobré trávení.

Ghí je doslova plné vitamínů, minerálů i antioxidantů. Je bohatým zdrojem draslíku, vápníku, fosforu, hořčíku, železa, vitamínů A, D, E, K. Najdeme v něm také sodík, kyselinu máslovou, která se vyznačuje protivirovými i protinádorovými vlastnostmi.

Ghí je nedílnou součástí tradiční indické kuchyně i ajurvédské medicíny, kde se hojně používá ve směsi s různými bylinkami. Ghí je totiž vynikajícím nosičem účinných látek léčivých bylin. Jeho další cennou vlastností je možnost skladovat ho při pokojové teplotě. Díky nulovému obsahu vody na rozdíl od běžného másla nežlukne.

Ajurvédská medicína si zvláště cenní „starého ghí“, nazývaného „Puran Ghí“. Jedná se o ghí starší než deset let. Je vynikajícím přírodním lékem na nemoci plic i nemoci srdce. Rovněž se osvědčilo proti ostré bolesti hlavy, nervovým onemocněním, neurologickým potížím, astmatu, revma, bolestem a tuhnutím kloubů, nemocem očí. Čím je Puran Ghí starší, tím je účinnější.

Ghí se používá nejen v Indii

Ghí je sice tradiční indické máslo, najdeme ho i v jiných kulturách. V Egyptě je známé pod pojmem samna balady. Etiopské vnitra kibbeh je ghí, do kterého byl během jeho výroby přidán pepř. V severovýchodní Brazílii je velmi oblíbené Manteiga-da-terra (máslo země), máslo, velmi podobné klasickému indickému ghí.


Jak nám ghí prospívá?

Ghí je skvělým přírodním prostředkem proti překyselení žaludku. Pomáhá vyvažovat nadbytek žaludečních kyselin, upravuje vnitřní prostředí žaludku a navíc aktivuje trávicí procesy.

Rovněž se hodí na mírné popáleniny, včetně popálenin, způsobených nadměrným opalováním. Pokud to s opalováním přeženete, rychle se namažte ghí, zabráníte tím tvorbě bolestivých puchýřků. Ghí je pro kůži, zrudlou popálením doslova balzámem, působí příjemně i hojivě.

Ghí je skvělým pleťovým tonikem, který navíc pleť vyživuje, hydratuje a zanechá jí hebkou a pružnou. Trpíte-li nadměrně suchou kůží, akné či dalšími kožními problémy, používejte ghí jako krém a vaše problémy časem zmizí.

V ajurvédské medicíně se maže na listy, které se zahřívají a potom přikládají na postižená místa. Je rovněž nedílnou součástí ajurvédských léčivých přípravků,, jako je například Chyawanprash nebo Brahma rasayana, ve kterých působí jako tonikum těla. Ajurvédská medicína používá ghí ve směsi s různými minerály ve formě prášku jako osvědčený přírodní lék na nemoci některých orgánů, například srdce a plic.

Používá ho také přípravek pro vyrovnání rovnováhy (dóš) v těle. Schopnost vázat na sebe škodlivé odpadní látky a pomáhat je vylučovat z těla dělá z ghí skvělý detoxikační prostředek.

Tento ajurvédský elixír udrží náš mozek v dobré kondici. Zbystřuje myšlení, zvyšuje schopnost koncentrace i schopnost paměti.

Rozdíl mezi ghí a běžným máslem

Ghí je vyrobeno z másla, v kuchyni se používá jako máslo, někdy se mu tak dokonce i říká. Mezi ním a běžným máslem je však velký rozdíl. Jedná se o čistý máselný tuk, který se déle ařil. Máslo nám neškodí, naopak v menším množství je dokonce zdraví prospěšné, ghí je však doslova přírodním lékem.

Na rozdíl od běžného másla snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá při léčbě nemocí srdce, plic, je vynikajícím detoxikačním prostředkem, regeneruje buňky, posiluje imunitní systém a blahodárně působí na naši pokožku.

Ghí není tradiční přepuštěné máslo

Naši předci velice dobře znali přepuštěné máslo. Jedině tak ho totiž mohli skladovat bez lednice i v horkých letních dnech. Přepuštěné a přečištěné máslo jsou si velmi podobné a některými lidmi mylně považované za totožné.

Zásadní rozdíl mezi přepuštěním a přečištěným máslem (kterým je ghí) spočívá v délce vaření. Přepuštěné máslo se vaří pouze do okamžiku, kdy se začne voda odpařovat a oddělí se mléčné sušina (klesne na dno), zatímco ghí (přečištěné máslo) se vaří, dokud se nezačne mléčná sušina karamelizovat. Z tohoto rozdílu vyplývají i rozdílné účinky na naše zdraví. Přepuštěné máslo je sice velice zdravé, nemůže se však rovnat ghí.


Ghí do kuchyně i na masáže

Ajurvédská medicína běžně používá ghí pro masáže. Pro tyto účely se hodí ghí starší než jeden rok. Čím je ghí starší, tím je účinnější. Více než deset let staré ghí (Puran Ghí) je v ajurvédě považováno doslova za poklad.

Velmi ceněné je rovněž v kuchyni (nejen v tradiční indické). Je přirozeně bezlepkové a díky nulovému obsahu laktózy ho ocení lidé s intolerancí mléčné bílkoviny. Hospodyňky ocení jeho vysoký bod zakouření.

Díky tomu se ghí na rozdíl od běžného másla hodí na smažení. Můžeme ho použít do studené kuchyně i pro tepelnou úpravu jídel. Najde své využití všude, kde se používá olej nebo máslo, například při pečení, smažení, vaření, dušení zeleniny, přísada do těst, do pomazánek i na namazání chleba nebo pečiva.

Ghí dodá jídlům vůni a ořechovou chuť. Žádný olej se nevyrovná ghí chutí, vůní, všestranností použití, prospěšnými účinky na naše zdraví. Lze ho skladovat při pokojové teplotě několik let, aniž by se zkazilo. A navíc bez použití jakýchkoliv konzervačních látek.

Připravte si ghí doma

Ghí můžete koupit na farmářských trzích, v prodejnách s indickými potravinami i v některých prodejnách zdravé výživy. Můžete si ho také vyrobit doma, není to vůbec složité a vyjde vás to levněji.

K přípravě ghí potřebuje  250 g nesoleného másla. Vložíme ho do velkého nerezového hrnce nebo hrnce z varného skla a zahříváme na mírném ohni, dokud se z něj nevyvaří veškerá voda. Postupně, jak máslo ztrácí vodu, se na dně i na povrchu objevuje usazenina z mléčné bílkoviny, kterou je třeba sbírat kovovým sítkem.

Nakonec v hrnci zůstane pouze zlatavá tekutina a pevné částečky na dně hrnce. Zlatavá tekutina, podobná medu je ghí. Získané ghí ještě za horka přecedíme přes plátno do jiné nerezové nádoby nebo nádoby z varného skla.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek