KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

Nejlepší recepty indické kuchyně

Indická jídla bývají jednoduchá, chuťově velmi výrazná a chutná. Se znalostí správných receptů je doede připravit i naprostý začátečník. Pro začátečníky i zkušené kuchaře jsme dnes připravili recepty na 7 nejlepších pokrmů indické kuchyně. Vyzkoušejte je sami a nezapomeňte nám napsat, jak vám chutnaly!

...

Jehněčí na kari

Ingredience:

  • 500 g jehněčího masa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce kari
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • ½ hrnku jogurtu
  • Špetka soli
  • Pár listů salátu

Postup:

Cibuli a česnek najemno nakrájejte a osmažte na oleji do zlatova. Posypte kari kořením, promíchejte a přidejte rajčatový protlak. Po dalších pár minutách přihoďte kousky masa, zalijte jogurtem, osolte a nechte dusit.

Při podávání ozdobte listy salátu. Podávejte s vařenou rýži anebo bramborami.


myfancypantry

Pikantní hovězí

Ingredience:

  • 125 ml rostlinného oleje
  • 400 g hovězího masa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého kmínu, koriandr, kurkuma, pepř, chilli koření
  • ½ lžičky skořice a zázvoru
  • Kardamom
  • 125 g jogurtu
  • 1 lžíce octa
  • Špetka soli a špetka cukru
  • 200 g rajčat

Postup:

Maso nakrájejte na malé kousky a osmažte je na středním ohni. Maso přemístěte z pánve na talíř a na pánev přidejte cibulku a česnek. Smažte na nízkém ohni, dokud cibule nezměkne. Poté přidejte koření. Po 1 minutě vraťte na pánev maso a promíchejte.

Přidejte najemno nakrájená rajčata a provařte. Zalijte jogurtem a octem. Osolte a oslaďte. Znovu přiveďte k varu, tepotu pak snižte na minimum a nechte zhruba hodinu až dvě dusit.


jamieoliver

Biryani Pilot

Ingredience:

  • 1 a 1/2 kg jehněčího masa
  • 70 g másla
  • 1 mrkev
  • 2 cibule
  • 1 granátové jablko (slouží na ozdobu)
  • 1 lžička rostlinného oleje
  • 1 lžička kurkumy a koriandru
  • 3 lžíce sušeného nebo čerstvého dřišťálu
  • 8 kuliček černého pepře
  • 1 bobkový list
  • Kardamom
  • ½ lžičky skořice
  • 3 stroužky česnkeu
  • 500 g rýže (nejlépe basmati)

Postup:

Maso nakrájejte na kousky. Rýži a dřišťál namočte a pak uvařte. Cibuli nakrájejte a mrkev nahrubo nastrouhejte.

Kardamon smíchejte s pepřem a ostatním kořením.

Na rozehřátou pánev nalijte olej, maso, osolte a rychle osmažte do zlatohněda. Čím rychleji se kousky masa osmaží, tím rychleji se vytvoří kůrka a šťáva zůstane „uvězněna“ uvnitř masa.

Pokud se šťáva uvolní, nalijte ji do misky, nevyhazujte.

Přidejte k masu 2 lžíce koní a pokračujte ve smažení po dobu 1 minuty. Pak podlijte vodou, přidejte zbytek koření i česnek a vařte za nízké teploty. Za 10-15 minut vypněte.

Cibulku osmažte do zlatohněda, přidejte k ní nastrouhanou mrkev a kurkumu. Podlijte šťávou z masa. Nakonec přimíchejte vařenou rýži a dřišťál.

Maso podávejte s rýží a zdobte vařeným česnekem a granátovým jablkem.


flavorsofmumbai

Bombajské brambory

Ingredience:

  • 1 kg brambor
  • 2 ks rajčat
  • 100 g rostlinného oleje (+2 lžíce oleje na smažení)
  • 1 lžička kmínu
  • 0,5 lžic pepře
  • Chilli koření
  • Petrželka
  • Zázvor
  • 1 lžička koriandru

Postup:

Nakrájejte brambory na větší kusy a uvařte. I rajčata nakrájejte na větší kousky. Rozehřejte pánev, nalijte na ni olej (2 lžíce), přidejte kmín, chilli, kurkumu a koriandr. Koření lehce zahřejte na nízkém ohni.

Přidejte zbytek oleje, zázvor a rajčata. Po pár minutách přidejte brambory, petržel, sůl a smažte nejméně 5 minut, dokud se na brambůrkách nevytvoří křupavá kůrka.


vegrecipesofindia

Indické zeleninové ragú

Ingredience:

  • 2 větší brambory
  • 2 mrkve
  • 1 růžička z květáku
  • 1 červená paprika
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • Špetka zázvoru
  • 50 g kešu ořechů
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 200 ml smetany s obsahem tuku alespoň 20%
  • 2 lžíce másla
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička kurkumy
  • ½ lžíce koriandru
  • Špetka soli

Postup:

Květák, mrkev a brambory očistěte a nakrájejte. Cibuli nakrájejte na plátky a papriku na kostky. Česnek a zázvor nastrouhejte nebo nadrťte. Mrkev, brambory a květák zalijte horkou vodou, rychle přiveďte k varu a vařte asi 8 minut.

Na rozpálený olej vhoďte bobkový list, cibuli a kešu oříšky. Smažte asi 3 minuty. Poté přidejte zázvor, česnek, kurkumu, sůl. Smažte další 1 minutu a nakonec zalijte rajčatovým protlakem. 2 minuty poduste a důkladně promíchejte.

Papriku osmažte samostatně, stačí asi 2 minuty, dokud nezměkne.

Všechnu zeleninu pak přidejte k omáčce z brambor a mrkve, promíchejte a chvíli poduste.


vegrecipesofindia

Pikantní sýr

Ingredience:

  • 400 g sýra (měkkého)
  • 6 cm kořenu zázvoru
  •  3 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • 2 lžíce semínek koriandru
  • 1 lžíce kurkumy
  • ½ lžičky kmínu
  • Pepř

Postup:

Zázvor nakrájejte na tenké plátky. Sýr nakrájejte na kostky o velikosti strany asi 1 až 2 centimetru. Na rozpálený olej nasypte zázvor a česnek. Po 5 až 7 minutách přidejte koriandr a kmín a pokračujte 3 až 4 minuty.

Nakonec přidejte do pánve sýr. Nepřestávejte míchat. Posypte kari kořením a pepřem. Pokračujte ve smažení zhruba 10 minut.


vegrecipesofindia

Indický bramborový salát s mátou

Ingredience:

  • 4 brambory
  • ¼ hrnku zakysané smetany
  • 1 okurka
  • 1 lžíce máty
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • ½ lžičky soli
  • 1 červená paprika
  • ½ lžičky strouhaného kokosu
  • 1 lžička kmínu

Postup:

Brambory nakrájejte na plátky nebo kostičky a uvařte. Okurku nakrájejte na kousky stejně velké jako brambory. Mátu najemno nakrájejte. Vše promíchejte s citronovou šťávou a osolte. Nakonec zalijte zakysanou smetanou.

Nalijte do pánve olej a rozehřejte. Přidejte kmín a papriku a osmahněte ji. Těsně před vypnutím posypte kokosem. Obsah přimíchejte k bramborám.

Podávejte chlazené.


vegrecipesofindia

Ke všem indickým jídlům se hodí jako příloha tortilla. Na její přípravu potřebujete pouze 1 hrnek pšeničné mouky a ¾ šálku teplé vody. Vodu s moukou smíchejte a těsto rozdělte na 6 částí. Z každé vyválejte tenkou placku a tu připravte na suché rozehřáté pánvi.


PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek