
Fajita
Fajita je možná to úplně nejoblíbenější jídlo mexické kuchyně. Fajitu můžete podávat třeba i s českým pečivem anebo těstovinami, ale obyčejně slouží jako náplň do tradiční mexické tortilly. Záleží na vaší chuti.
Originalita mexické kuchyně spočívá v tom, že si každý z jedlíků u stolu může sám navolit, čím si tortillu naplní, proto je možné připravit zeleninu a maso zvlášť do misek a nechat každého z hostů navolit si náplň podle vlastních preferencí.
Ingredience:
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 červená cibule
- chilli
- 1 konzerva červených fazolí
- 300 g hovězího masa
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1 limetka
- 4 tortilly
Postup:
Hovězí maso nakrájejte na tenké plátky, opepřete a posypte trochou chilli koření. Maso poté pokapejte limetkovou šťávou a nechte odležet asi 1 hodinu.
Zeleninu nakrájejte a osmahněte na pánvi. Po zhruba deseti minutách přidejte k zelenině maso. Po dalších zhruba 10 minutách přidejte rajčatový protlak a fazole, zamíchejte a snižte teplotu na minimum. Pokud budete vynechávat hovězí maso, přidejte do jídla dvojnásob fazolí.
Ohřejte si tortilly. Jakmile jsou připraveny, můžete podávat. Tortilly podávejte s připravenou faitas náplní, s ostrým kečupem a zakysanou smetanou.
Guacamole
Guacamole je pomazánka z avokáda, oblíbená snad všude po světě. Pochází ale právě z Mexika. Je ideální jako pomazánka na chlebíčky ale lze ji použít i jako dochucovadlo k rybě nebo jinému masu.
Chcete-li ale zůstat věrní mexické tradici, podávejte pomazánku spolu s nachos.
Ingredience:
- 2 rajčata
- 3 zralá avokáda
- 1 cibule
- Chilli koření
- Limetka
- 1 stroužek česneku
- Koriandr
Postup:
Nakrájejte cibuli najemno, přidejte česnek a koriandr. Nastrouhejte špetku limetkové kůry (ale pozor, používejte zásadně pouze BIO kvalitu, jiné plody jsou zvenčí chemicky ošetřované!).
Rajčata nařízněte a na pár vteřin ponořte do vroucí vody. Poté je zchlaďte, oloupejte a nakrájejte na kousky.
Cibuli a rajčata promíchejte. Osolte a přidejte chilli. Přidejte několik lžic limetkové šťávy ředěné s vodou.
Oloupejte avokáda, odstraňte pecky a dužinu nakrájejte na kousky, ty pak vidličkou rozmačkejte a smíchejte se zbytkem přísad.
Nandejte do mísy a podávejte spolu s nachos.
Čerstvá mexická salsa
Pikantní mexická salsa se dobře hodí k bramborám a masitým pokrmům, dodává jídlu výraznou a bohatou chuť koření.
Ingredience:
- 3 rajčata
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- Chilli koření (nebo 2 chilli papričky)
- Šťáva z jedné limetky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce olivového oleje
- Kmín, sůl, pepř
Postup:
Rajčata nařízněte, vložte do vařící vody, zchlaďte a oloupejte. Poté je nakrájejte na kostičky. Podobně nakrájejte cibuli a česnek. Chilli papričky nakrájejte na plátky.
Všechny přísady smíchejte, osolte, opepřete, přidejte kmín a rajský protlak.
Pokapejte limetkovou šťávou a olivovým olejem.
Fazolová polévka s chilli
Mexičané milují fazole, a tak je přidávají snad do každého pokrmu. Mezi oblíbené pokrmy jejich kuchyně patří i tradiční mexická fazolová polévka. Je pikantní, úžasně voní, je výživná a samozřejmě velmi chutná!
Ingredience:
- 300 g červených fazolí
- 2 l vody nebo zeleninového vývaru
- Koriandr čerstvý
- 8 stroužků česneku
- 2 červené papriky
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžíce semínek koriandru
- 1 lžíce nového koření
- 4 lžíce olivového oleje
- Sůl
Postup:
Fazole namočte na alespoň 8 hodin. Poté je propláchněte a dejte vařit v zeleninovém vývaru. Vařte asi 1 hodinu. Asi 1 hrneček vývaru si odložte stranou, budete ho ještě potřebovat.
Po dovaření si dejte stranou asi hrneček fazolí (slouží k dekoraci). Zbytek vývaru s fazolemi rozmixujte. Přidejte česnek a chilli.
Mezitím si na suché pánvi osmažte kmín, koriandr a nové koření. Stačí asi 2 minuty. Na pánev přidejte rostlinný olej, na něm si osmahněte česnek a chilli. Pozor, ať česnek nezhořkne. Stačí 1,5 minuty. Poté zalijte hrnkem vývaru, osolte a opepřete a pak obsah přelijte do mixéry k fazolím a znovu promixujte.
Nakonec polévku zahřejte, ale nevařte.
Můžete podávat. Nalijte polévku do misek a ozdobte celými fazolemi, případně snítkami koriandru.
Huevos rancheros
Podle legendy se jednalo původně o pokrm kovbojů, v současné době se z něho ale stala oblíbená snídaně po celém Mexiku. Jí se přímo z pánve anebo se nejprve zabalí do tortilly anebo chleba.
Ingredience:
- 2 vejce
- 2 rajčata
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 1 červená cibule
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžičky mletého kmínu
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce rostlinného oleje
- Petrželka
Postup:
Cibuli a česnek nakrájejte najemno a osmažte v rostlinném oleji.
Zatímco se cibule smaží, nakrájejte si rajčata, papriky a petrželku. Vše přidejte na pánev, přidejte koriandr a sůl a zalijte rajčatovým protlakem. Několik minut poduste. Poté doprostřed pánve klepněte vejce a smažte, dokud není hotové.
Můžete podávat spolu s mexickým chlebem nebo tortillou.
Burrito
Jednoduchý, neuvěřitelně chutný pokrm, který si oblíbili lidé po celém světě pro jeho univerzálnost. Experimentovat lze s přísadami, omáčkami a náplněmi, a tak vznikla a stále vzniká celá řada nejrůznějších receptů.
Ingredience:
- 6 tortill
- 600 g kuřecího masa
- 200 g rýže
- 4 rajčata
- 2 cibule
- 3 papriky
- 150 g tvrdý sýr
- Petržel, koriandr
- 100 g rajčatového protlaku
Postup:
Kuřecí maso nakrájejte na drobné kousky a osmahněte na pánvi. Mezitím si nakrájejte rajčata, cibuli a papriky.
Na pánev k masu přidejte zeleninu, rajčatový protlak, osolte a opepřete. Na mírném ohni poduste asi 5 minut.
Uvařte rýži a smíchejte ji s maso-zeleninovou směsí.
Sýr nastrouhejte nahrubo. Sýr spolu s bylinkami přidejte ke směsi a můžete podávat. Naplňte směsí tortilly a zabalte je.
Dobrou chuť!
Komentáře (1)