KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

Nejlepší recepty mexické kuchyně

Mexická kuchyně spojuje kuchařské tradice rovnou několika národů, díky čemuž osloví snad úplně všechny, kteří si rádi pochutnají na dobrém, šťavnatém a výrazném jídle. Vybrali jsme pro vás 6 nejoblíbenějších receptů mexické kuchyně, které zvládne připravit úplně každý. Zkuste něco nového a nebojte se experimentovat s chutěmi. Vaše rodina tahle jídla zaručeně ocení.

...

Fajita

Fajita je možná to úplně nejoblíbenější jídlo mexické kuchyně. Fajitu můžete podávat třeba i s českým pečivem anebo těstovinami, ale obyčejně slouží jako náplň do tradiční mexické tortilly. Záleží na vaší chuti.

Originalita mexické kuchyně spočívá v tom, že si každý z jedlíků u stolu může sám navolit, čím si tortillu naplní, proto je možné připravit zeleninu a maso zvlášť do misek a nechat každého z hostů navolit si náplň podle vlastních preferencí.

Ingredience:

  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 červená cibule
  • chilli
  • 1 konzerva červených fazolí
  • 300 g hovězího masa
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 limetka
  • 4 tortilly

Postup:

Hovězí maso nakrájejte na tenké plátky, opepřete a posypte trochou chilli koření. Maso poté pokapejte limetkovou šťávou a nechte odležet asi 1 hodinu.

Zeleninu nakrájejte a osmahněte na pánvi. Po zhruba deseti minutách přidejte k zelenině maso. Po dalších zhruba 10 minutách přidejte rajčatový protlak a fazole, zamíchejte a snižte teplotu na minimum. Pokud budete vynechávat hovězí maso, přidejte do jídla dvojnásob fazolí.

Ohřejte si tortilly. Jakmile jsou připraveny, můžete podávat. Tortilly podávejte s připravenou faitas náplní, s ostrým kečupem a zakysanou smetanou.


shutterstock

Guacamole

Guacamole je pomazánka z avokáda, oblíbená snad všude po světě. Pochází ale právě z Mexika. Je ideální jako pomazánka na chlebíčky ale lze ji použít i jako dochucovadlo k rybě nebo jinému masu.

Chcete-li ale zůstat věrní mexické tradici, podávejte pomazánku spolu s nachos.

Ingredience:

  • 2 rajčata
  • 3 zralá avokáda
  • 1 cibule
  • Chilli koření
  •  Limetka
  • 1 stroužek česneku
  • Koriandr

Postup:

Nakrájejte cibuli najemno, přidejte česnek a koriandr. Nastrouhejte špetku limetkové kůry (ale pozor, používejte zásadně pouze BIO kvalitu, jiné plody jsou zvenčí chemicky ošetřované!).

Rajčata nařízněte a na pár vteřin ponořte do vroucí vody. Poté je zchlaďte, oloupejte a nakrájejte na kousky.

Cibuli a rajčata promíchejte. Osolte a přidejte chilli. Přidejte několik lžic limetkové šťávy ředěné s vodou.

Oloupejte avokáda, odstraňte pecky a dužinu nakrájejte na kousky, ty pak vidličkou rozmačkejte a smíchejte se zbytkem přísad.

Nandejte do mísy a podávejte spolu s nachos.


shutterstock

Čerstvá mexická salsa

Pikantní mexická salsa se dobře hodí k bramborám a masitým pokrmům, dodává jídlu výraznou a bohatou chuť koření.

Ingredience:

  • 3 rajčata
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • Chilli koření (nebo 2 chilli papričky)
  • Šťáva z jedné limetky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Kmín, sůl, pepř

Postup:

Rajčata nařízněte, vložte do vařící vody, zchlaďte a oloupejte. Poté je nakrájejte na kostičky. Podobně nakrájejte cibuli a česnek. Chilli papričky nakrájejte na plátky.

Všechny přísady smíchejte, osolte, opepřete, přidejte kmín a rajský protlak.

Pokapejte limetkovou šťávou a olivovým olejem.

 

shutterstock

Fazolová polévka s chilli

Mexičané milují fazole, a tak je přidávají snad do každého pokrmu. Mezi oblíbené pokrmy jejich kuchyně patří i tradiční mexická fazolová polévka. Je pikantní, úžasně voní, je výživná a samozřejmě velmi chutná!

Ingredience:

  • 300 g červených fazolí
  • 2 l vody nebo zeleninového vývaru
  • Koriandr čerstvý
  • 8 stroužků česneku
  • 2 červené papriky
  • 1 lžíce kmínu
  • 1 lžíce semínek koriandru
  • 1 lžíce nového koření
  • 4 lžíce olivového oleje
  • Sůl

Postup:

Fazole namočte na alespoň 8 hodin. Poté je propláchněte a dejte vařit v zeleninovém vývaru. Vařte asi 1 hodinu. Asi 1 hrneček vývaru si odložte stranou, budete ho ještě potřebovat.

Po dovaření si dejte stranou asi hrneček fazolí (slouží k dekoraci). Zbytek vývaru s fazolemi rozmixujte. Přidejte česnek a chilli.

Mezitím si na suché pánvi osmažte kmín, koriandr a nové koření. Stačí asi 2 minuty. Na pánev přidejte rostlinný olej, na něm si osmahněte česnek a chilli. Pozor, ať česnek nezhořkne. Stačí 1,5 minuty. Poté zalijte hrnkem vývaru, osolte a opepřete a pak obsah přelijte do mixéry k fazolím a znovu promixujte.

Nakonec polévku zahřejte, ale nevařte.

Můžete podávat. Nalijte polévku do misek a ozdobte celými fazolemi, případně snítkami koriandru.


shutterstock

Huevos rancheros

Podle legendy se jednalo původně o pokrm kovbojů, v současné době se z něho ale stala oblíbená snídaně po celém Mexiku. Jí se přímo z pánve anebo se nejprve zabalí do tortilly anebo chleba.

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 2 rajčata
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 červená cibule
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • Petrželka

Postup:

Cibuli a česnek nakrájejte najemno a osmažte v rostlinném oleji.

Zatímco se cibule smaží, nakrájejte si rajčata, papriky a petrželku. Vše přidejte na pánev, přidejte koriandr a sůl a zalijte rajčatovým protlakem. Několik minut poduste. Poté doprostřed pánve klepněte vejce a smažte, dokud není hotové.

Můžete podávat spolu s mexickým chlebem nebo tortillou.


shutterstock

Burrito

Jednoduchý, neuvěřitelně chutný pokrm, který si oblíbili lidé po celém světě pro jeho univerzálnost. Experimentovat lze s přísadami, omáčkami a náplněmi, a tak vznikla a stále vzniká celá řada nejrůznějších receptů.

Ingredience:

  • 6 tortill
  • 600 g kuřecího masa
  • 200 g rýže
  • 4 rajčata
  • 2 cibule
  • 3 papriky
  • 150 g tvrdý sýr
  • Petržel, koriandr
  • 100 g rajčatového protlaku

Postup:

Kuřecí maso nakrájejte na drobné kousky a osmahněte na pánvi. Mezitím si nakrájejte rajčata, cibuli a papriky.

Na pánev k masu přidejte zeleninu, rajčatový protlak, osolte a opepřete. Na mírném ohni poduste asi 5 minut.

Uvařte rýži a smíchejte ji s maso-zeleninovou směsí.

Sýr nastrouhejte nahrubo. Sýr spolu s bylinkami přidejte ke směsi a můžete podávat. Naplňte směsí tortilly a zabalte je.


Dobrou chuť!

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek