KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

Nejlepší recepty řecké kuchyně

Kdo by neznal oblíbený řecký salát? Ale co další řecké recepty, znáte nějaké? Řecká kuchyně je úžasně bohatá a chutná a byla by škoda zůstat jen u salátu. Překvapte svou rodinu nebo přátele jedním z těchto originálních řeckých pokrmů.

...

Souvlaki

Ingredience:

  • 1 kg vepřového masa
  • 1 cibule
  • 1 paprika
  • 1 rajče
  • 2 stroužky česneku
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce oregana
  • Šťáva z ½ citronu
  • Sůl, pepř

Postup:

Vepřové maso nakrájejte na malé kostičky. Cibuli a česnek na velké plátky. Česnek nadrťte a smíchejte s olejem a oreganem. Přidejte pepř a sůl a dobře promíchejte.

Maso, papriku i cibuli potřete česnekovou marinádou a nechte v ní odležet asi 3 hodiny.

Na špejli napichujte střídavě maso a kousky zeleniny. Pokud používáte dřevěné špejle, před použitím je na 30 minut namočte do vody.

Špízy pečte v troubě (180° C a 30 minut) anebo připravte na grilu.


to-kounavi

Pasticio: Zapékané těstoviny s masem

Ingredience:

  • 800 g kvalitních těstovin
  • 800 g mletého masa
  • 2 cibule
  • ½ sklenky bílého vína
  • 1 sklenice rajčatové šťávy (možno použít rajčatový džus)
  • 2 lžíce másla
  • 500 ml mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200 g tvrdého sýra
  • Špetka skořice
  • Špetka muškátového oříšku
  • Sůl a pepř

Postup:

Uvařte těstoviny, slijte horkou vodu a vmíchejte do nich olej, aby se neslepily.  Osmažte cibulku, jakmile změkne, přidejte na pánev mleté maso a promíchejte. Po 5-7 minutách podlijte vínem, osolte a opepřete. Přidejte trošku skořice a muškátového oříšku. Jakmile se víno odpaří, přidejte rajčatový džus a promíchejte. Vařte, dokud směs nezhoustne.

Nyní v pánvi rozehřejte máslo, postupně přidejte mouku, mléko, sůl a pepř. Nakonec přidejte sýr.

Pekáč vymažte rostlinným olejem a vyložte vrstvou těstovin, vrstvou masa a další vrstvou těstovin. Nakonec zalijte omáčkou ze sýra a mléka.

Pečte v předehřáté troubě na 180° C po dobu 30 až 40 minut.


yumyum

Pita s kuřecím masem

Ingredience:

  • 4 kusy pita chleba
  • 200 g kuřecích prsou
  • 200 g salátu
  • 30 g červené cibule
  • 20 g jablečného octa
  • 50 g koriandru
  • 30 g kopru
  • 1 stroužek česneku
  • 200 g bílého jogurtu
  • 40 g sojové omáčky (nebo sůl a pepř)

Postup:

Smíchejte drcený česnek s koprem, koriandrem, jogurtem a sojovou omáčkou. Vše dobře promíchejte a nechte odležet v lednici.

Kuřecí maso nakrájejte na tenké proužky a osmažte na olivovém oleji. Po pár minutách smažení zalijte sojovou omáčkou.

Cibuli nakrájejte na tenké plátky a naložte do jablečného octa na asi 5 minut.

Pita chléb rozřízněte a 3-4 minuty pečte v předehřáté troubě (200° C). Poté ho naplňte masem, salátem, cibulí a vychlazeným jogurtovým dresinkem.


gutomna

Keftedes

Ingredience:

  • 500 g mletého masa
  • 150 g najemno nakrájené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 plátky čerstvého chleba
  • 1 vejce
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžíce petrželky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • Sůl a pepř
  • Rostlinný olej na smažení

Postup:

Namočte chléb do vody. Jakmile vodu nasákne, vytáhněte ho a vyždímejte přebytečnou vodu. K rozmočenému chlebu přidejte všechny ostatní přísady kromě mouky a oleje (ten je třeba na smažení).

Těsto dobře uhněte a nechte odležet v lednici asi 1 hodinu. Těsto mezitím pravděpodobně pustí přebytečnou vodu, tu vylijte. Z těsta pak válejte kuličky a před smažením je obalte v mouce.

Smažte asi 10 minut, aby se maso dobře propeklo.


loveandcoock

Musaka

Ingredience:

  • 500 g mletého masa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 2 hrnky rajčatového protlaku
  • 5 lilků
  • 8 brambor
  • Petrželka
  • Sůl a pepř
  • 3 vejce
  • 250 g oleje
  • 1 hrnek mouky
  • 1 hrnek parmazánu
  • 1 litr mléka
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř a muškátový oříšek

Postup:

Na oleji osmahněte cibulku, přidejte maso, česnek a smažte asi 4-5 minut. Pak přidejte petrželku, sůl a pepř, rajčatový protlak a dobře promíchejte.

Nakrájejte lilek a brambory na tenké plátky. Plátky osmažte v olivovém oleji, dokud nezměknou.

V kastrůlku rozehřejte máslo, přisypte mouku a za stálého míchání smažte do zlatohněda. Poté zalijte mlékem, přidejte muškátový oříšek, sýr, předvařená vejce a důkladně promíchejte.

Pekáč plňte střídavě vrstvami:

1. vrstva lilku

1. vrstva brambor

Vrstva masa

2. vrstva brambor

2. vrstva lilku

Nakonec zalijte omáčkou.

Pečte v předehřáté troubě na 180° asi 1 hodinu.


syntagesmekefi

Milopita: Jablečný dort

Ingredience:

  • 300 g mouky
  • 1 kg jablečného pyré
  • 2 lžičky lžíce prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 2 lžíce strouhanky
  • 100 g nastrouhaných vlašských ořechů
  • Špetka soli
  • Špetka skořice
  • 150 g margarínu
  • 100 g cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy

Postup:

Smíchejte mouku, margarín, vodu, sůl a dobře promíchejte. Těsto rozdělte na 2 části. První částí vyložte formu.

Jablečné pyré smíchejte s cukrem, strouhankou, nastrouhanými oříšky, skořicí a citronovou šťávou. Nalijte jablečné pyré do formy a zakryjte vrstvou z druhé části těsta.

Koláč pečte při teplotě 175° C po dobu 50-60 minut.


sokolatomania

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek