
Takzvané avokádo „light“ uvedla exkluzivně na španělský trh
společnost Isla Bonita. Podle firmy, která svá avokáda prezentuje
jako potravinu vhodnou k hubnutí a udržování zdravého životního
stylu, obsahují nízkotučná avokáda o 30 % tuku méně než ta
běžná. Měla by být zároveň obdobně měkká a příjemně
šťavnatá na chuť, pomaleji oxidovat (neboli hnědnout), a to i
přesto, že naopak rychleji zrají.
Isla Bonita zároveň proklamuje, že nízkotučné avokádo není geneticky modifikované (GMO) a že snížený obsah tuku je jen výsledkem odlišných podmínek pěstování a odrůdy tohoto ovoce. Avokádo, jakožto plod hruškovce přelahodného, pochází původem z Mexika a mezi jeho největší producenty v dnešní době kromě Mexika patří i Chile, Indonésie a Dominikánská republika.
Oblibu si avokádo v posledních letech získalo nejen u osob vyhledávajících rostlinnou stravu. Pro vysoký obsah zdraví prospěšných minerálů a vitamínů je označováno za superpotravinu a do jídelníčku ho zařazují i masožravci, kteří si stejně jako vegetariáni a vegani pochutnávají nejen na populárním toustu s avokádem. Jeho obliba je patrná především u miléniálů, kteří fotky svých esteticky vzhlížejících "avo toustů" rádi sdílí na sociálních sítích.
Toasty s avokádem se v posledních letech těší oblibě především u miléniálů.
Ačkoliv je avokádo ovoce, nemá sladkou chuť a díky vysokému obsahu tuku připomíná spíše ořechy. Jeho konzumace je vhodná při problémech s játry, ledvinami a zároveň posiluje srdce. Výživoví poradci se však shodují, že právě kvůli vysokému obsahu tuku (i když jde o takzvané „dobré tuky“) by měl člověk zkonzumovat jen polovinu avokáda denně.
Nízkotučná avokáda se brzy představí na potravinovém veletrhu v Madridu a následně by měla být dostupná v obchodním řetězci El Corte Inglés i menších obchodech s ovocem a zeleninou. Společnost Isla Bonita zatím neplánuje expanzi light avokád do světa, i když na sociálních sítích vyvolala velkou diskuzi plnou fascinace, ale i povzdechů nad další zbytečnou vymožeností dnešního světa.
Komentáře (0)