KATEGORIE
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

Ochutnejte 5 nejlepších černých čajů na světě

Černý čaj už nebereme jako nic výjimečného a dávno už u nás zdomácněl. Víte ale, jaké verze patří k těm světově nejlepším a podle čeho je vybírat? Chcete mít pro návštěvy přichystaný skutečně labužnický šálek čaje, nebo vás zajímá spíše pozitivní efekt na zdraví, které kvalitní sypané černé čaje mají? V našem seznamu si určitě vyberete!

...

1. Keemun

V Číně celá historie čaje odstartovala, a proto není vůbec od věci začít přímo u ní. Keemun, nebo správně psáno Qimen, je skvělým černým čajem, jehož skutečně unikátní vlastností je vůně a jedná se o vůbec nejvoňavější ze všech čajů na světě. Na císařském dvoře mu prý kdysi nedokázaly konkurovat ani voňavky konkubín a říkalo se mu „ten, který opíjí krásné ženy“. 

Chcete důkaz?  Najdete ho mimo jiné ve francouzské databázi výrobců parfémů. Tato vůně má v sobě stopy květin, medu a ovocných stromů. Chuť má naopak velmi jemnou a přirovnává se k neslazenému kakau. Jako každý kvalitní černý čaj má i tento podle tradiční medicíny příznivý vliv na žaludek. Říká se, že obzvláštní zálibu v něm má i britská královna.

2. Assam

Assam byl vůbec první oblastí, ve které začali Britové v Indii čaj sklízet. Je to jediné místo na světě, kde některý z druhů čajovníku rostl v přírodě mimo Čínu přirozeně. Čajovníky zde rostou téměř v nulové nadmořské výšce a jsou známé pro svou silnou, hlubokou chuť a extra tmavou barvu nálevu. Assam je velmi oblíbený a často se používá ve směsích včetně těch s bylinkami. Pokud hledáte tu nejlepší kvalitu, najdete ji u tohoto čaje po zkratkou TGFOP (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe).


3. Darjeeling

Je druhou oblastí, kde se v Indii začal čaj pěstovat a má zde tradici, která trvá téměř dvě století.  Stal se doslova zosobněním anglického odpoledního čaje a existuje v několika kategoriích, z nichž každá má svoje nezaměnitelné charakteristiky. První sběr v roce má nejsvětlejší nálev a nejjemnější chuť. Druhý sběr už má plnější chuť a pižmové podtóny. Monzunový sběr se málokdy exportuje a používá se k přípravě masaly. Podzimní sběr je pak nejsilnější ze všech předešlých a obsahuje nejvíce hořkosti. Výběr je jen na vás.

4. Taylors of Harrogate Ceylon

Cejlon se původně využíval k produkci kávy, ale když v roce 1869 zničila úrodu plísňová choroba, přešli místní pěstitelé k čaji. První várka se pěstovala na zahrádce bungalovu a rolovala pěkně ručně na velkých stolech. Dlouho tento čaj využívali pouze místní, ale jakmile se dostal do světa, bleskově si začal získávat popularitu. Je tmavší než Darjeeling, ale světlejší a chuťově lehčí než Assam. Nálev je zlatavý a chuť samotná v sobě nese stopy citrusů. Jde skutečně o „zlatou střední cestu“ a možná proto si získal takovou globální oblibu.


5. Kenya Kericho

Překvapením pro mnohé asi bude, že třetím největším světovým producentem černého čaje po Číně a Indii je Keňa. Produkce zde začala v roce 1903 v dnešní době jde o největší exportní komoditu v zemi. Zdejší čaj má spíše načervenalý než zlatý nebo hnědý nálev. Chuťově je tento čaj silný, ale bez trpkosti typické u ostatních černých čajů. Je poměrně těžké najít čistě keňský čaj mimo směsi, ale značka Kenya Kericho Golden Premium tento požadavek splňuje.

 

Autor: JoČ

Předchozí článek
Následující článek
Předchozí článek
Následující článek

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek