KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

Ochutnejte 5 nejlepších černých čajů na světě

Černý čaj už nebereme jako nic výjimečného a dávno už u nás zdomácněl. Víte ale, jaké verze patří k těm světově nejlepším a podle čeho je vybírat? Chcete mít pro návštěvy přichystaný skutečně labužnický šálek čaje, nebo vás zajímá spíše pozitivní efekt na zdraví, které kvalitní sypané černé čaje mají? V našem seznamu si určitě vyberete!

...

1. Keemun

V Číně celá historie čaje odstartovala, a proto není vůbec od věci začít přímo u ní. Keemun, nebo správně psáno Qimen, je skvělým černým čajem, jehož skutečně unikátní vlastností je vůně a jedná se o vůbec nejvoňavější ze všech čajů na světě. Na císařském dvoře mu prý kdysi nedokázaly konkurovat ani voňavky konkubín a říkalo se mu „ten, který opíjí krásné ženy“. 

Chcete důkaz?  Najdete ho mimo jiné ve francouzské databázi výrobců parfémů. Tato vůně má v sobě stopy květin, medu a ovocných stromů. Chuť má naopak velmi jemnou a přirovnává se k neslazenému kakau. Jako každý kvalitní černý čaj má i tento podle tradiční medicíny příznivý vliv na žaludek. Říká se, že obzvláštní zálibu v něm má i britská královna.

2. Assam

Assam byl vůbec první oblastí, ve které začali Britové v Indii čaj sklízet. Je to jediné místo na světě, kde některý z druhů čajovníku rostl v přírodě mimo Čínu přirozeně. Čajovníky zde rostou téměř v nulové nadmořské výšce a jsou známé pro svou silnou, hlubokou chuť a extra tmavou barvu nálevu. Assam je velmi oblíbený a často se používá ve směsích včetně těch s bylinkami. Pokud hledáte tu nejlepší kvalitu, najdete ji u tohoto čaje po zkratkou TGFOP (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe).


3. Darjeeling

Je druhou oblastí, kde se v Indii začal čaj pěstovat a má zde tradici, která trvá téměř dvě století.  Stal se doslova zosobněním anglického odpoledního čaje a existuje v několika kategoriích, z nichž každá má svoje nezaměnitelné charakteristiky. První sběr v roce má nejsvětlejší nálev a nejjemnější chuť. Druhý sběr už má plnější chuť a pižmové podtóny. Monzunový sběr se málokdy exportuje a používá se k přípravě masaly. Podzimní sběr je pak nejsilnější ze všech předešlých a obsahuje nejvíce hořkosti. Výběr je jen na vás.

4. Taylors of Harrogate Ceylon

Cejlon se původně využíval k produkci kávy, ale když v roce 1869 zničila úrodu plísňová choroba, přešli místní pěstitelé k čaji. První várka se pěstovala na zahrádce bungalovu a rolovala pěkně ručně na velkých stolech. Dlouho tento čaj využívali pouze místní, ale jakmile se dostal do světa, bleskově si začal získávat popularitu. Je tmavší než Darjeeling, ale světlejší a chuťově lehčí než Assam. Nálev je zlatavý a chuť samotná v sobě nese stopy citrusů. Jde skutečně o „zlatou střední cestu“ a možná proto si získal takovou globální oblibu.


5. Kenya Kericho

Překvapením pro mnohé asi bude, že třetím největším světovým producentem černého čaje po Číně a Indii je Keňa. Produkce zde začala v roce 1903 v dnešní době jde o největší exportní komoditu v zemi. Zdejší čaj má spíše načervenalý než zlatý nebo hnědý nálev. Chuťově je tento čaj silný, ale bez trpkosti typické u ostatních černých čajů. Je poměrně těžké najít čistě keňský čaj mimo směsi, ale značka Kenya Kericho Golden Premium tento požadavek splňuje.


ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek