KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

Ochutnejte pětici nejlepších britských sýrů

Ačkoli historicky neměly britské sýry příliš dobrou pověst, v posledních letech si získávají srdce labužníků nejen na domácí půdě, ale i ve světě. Včetně Paříže! Podle oficiálních záznamů se v Británii vyrábí kolem 700 druhů sýra a my se nyní podíváme na pět z nich, které patří k těm naprosto nejlepším.

...

Stichelton; foto: Wikipedia

1. Stichelton

Jde o anglický modrý plísňový sýr tradičně vyráběný z nepasterizovaného kravského mléka a přírodního syřidla. Zcela stejně se až do roku 1989 vyráběl sýr Stilton, který pak přešel k užívání mléka pasterizovaného. Když v roce 2004 vzešlo rozhodnutí vrátit se k dávnému postupu, nemohl se již použít původní název a tak vznikla nová značka Stichelton. Není bez zajímavosti, že mikrobiální startovací kultura je zcela původní a přežívala v jedné jediné zkumavce celých 15 let. Chuť má plnou, máslovou a velmi komplexní – prolínají se v ní stopy slané a ovocné chuti, ostrosti a zemitosti.

2. Stinking Bishop

Tento sýr je vlastně takovou malou, velmi unikátní celebritou. Jeho pach je totiž opravdu hodně hutný a bývá označován za „nejsmradlavější sýr na světě“. Na vině je hruškový alkoholický nápoj perry, ve kterém se sýr během zrání každé čtyři týdny namáčí, a zřejmě také výroba ve vlhkých, jeskyni podobných prostorách. Má jemnou a krémovou konzistenci s opravdu silnou chutí. I přesto, že je o něj velký zájem, nevyrábí se ho kvůli udržení tradičního postupu více než 22 tun ročně, což se samozřejmě projevuje i na jeho vysoké ceně.


Stinking Bishop; foto: Wikipeda

3. Innes Log

Jde o plísňový sýr z nepasterizovaného kozího mléka, který se v rámci svého druhu řadí k těm nejlepším na světě. Vyrábí se ručně podle tradičních metod na malé nezávislé farmě a na začátku zrání se jeho povrch posypává popelem, což mu dodává jeho charakteristickou šedavou barvu. Má hustou, krémovou strukturu a vyniká mléčnou chutí se stopami citrónu a ořechů. Svou oblibu si mezi sýrovými labužníky i šéfkuchaři jednoznačně zaslouží.

4. Cornish Yarg

Velmi zajímavý sýr vyráběný údajně podle receptu pocházejícího ze 13. století, který byl objeven manžely Grayovými v 70. letech minulého století. Odtud pochází také jeho podivné jméno, jenž je vlastně pozpátku čtené jméno Gray. Jde o polotvrdý sýr z pasterizovaného kravského mléka s velmi specifickým způsobem výroby. Balí se totiž do listů kopřivy, namáčí se na 18 hodin do láku a po 2 dnech sušení se nechává 6 týdnů zrát. Na trh přichází stále zabalený v původních listech. Jeho chuť je krémově citrónová se stopami hub. Existuje i varianta balená do listů divokého česneku.


Cornish Yarg zabalený v listech kopřivy; foto: Wikipedia

5. Wigmore

O tomto brie se říká, že je tak jemný, jako polibek ženy. Vyráběn je ručně z nepasterizovaného ovčího mléka a na svém kontě již má pěknou řádku zlatých medailí ze sýrařských soutěží. Zrání tradičně trvá 8 týdnů a jeho výsledkem je křehká delikatesa se sladce mléčně ovocnou chutí.

ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek