KATEGORIE
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

Originální dezerty ze všech koutů světa

Jestli se k vám chystá návštěva a přemýšlíte, jaký zákusek přichystat, zkuste jeden z těchto exotických receptů a určitě všechny ohromíte! Každá země se může pochlubit svou typickou a jedinečnou kuchyní. Česká jídla jsou bezpochyby chutná, ale proč občas nezkusit něco exotičtějšího? 

...

Obyčejně se s cizokrajnou kuchyní setkáváme jen na cestách a dovolených, některá jídla nám neuvěřitelně zachutnají, a tak je zařadíme do svého pravidelného jídelníčku.

Tyhle pokrmy jsme přivezli ze všech koutů světa a sami je otestovali. Teď se o tyto neobvyklé recepty chceme podělit s vámi. Tyhle sladkosti, které se připravují v různých zemích na světě, prostě musíte taky ochutnat!


Indické "barfi" s kokosem a mlékem



Co budete potřebovat:

  • 50 g másla
  • 100 g sušeného mléka
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce smetany ke šlehání
  • 150 g kondenzovaného mléka
  • 100 g nastrouhaného kokosu
  • 100 g vlašských ořechů

Jak postupovat:

Nejprve je nutné udělat mléčné barfi. Ve velké míse smíchejte mléko, změklé máslo a moučkový cukr.

Ořechy nadrťte v mixéru na jemno a přimíchejte je k máslovému krému. Společně s nimi vmíchejte i smetanu.

Vše důkladně promíchejte a poté nechte na 10 minut odpočinout na chladném místě.

Mezitím si připravte hmotu na kokosové barfi. Smíchejte kondenzované mléko a kokos. Zamíchejte. Hmotu pak nechte na půl hodiny odpočinout (také na chladném místě).

Po deseti minutách z oříškového těsta modelujte krychličky, všechny stejně velké. Pomoci si můžete vykrajovátkem na cukroví. Hmota je velmi plastická a umožňuje vytvořit libovolnou formu.

Z kokosové hmoty po 30 minutách válejte kuličky, opět všechny stejně velké. Ty poté obalujte v nastrouhaném kokosu.

Kokosové i oříškové zákusky vyskládejte střídavě na podnos a ozdobte kešu oříšky nebo čímkoli jiným, co vás napadne.


Ovocné želé. Tradiční ruská pochoutka



Co budete potřebovat:

  • 1 kg švestek
  • ½ šálku cukru krystal

Jak postupovat:

Švestky omyjte, usušte, rozkrojte na poloviny a vyjměte pecky. Poloviny švestek vyskládejte na pečící papír a vložte do předehřáté trouby (170-180°C) na dobu 20 minut.

Švestky vyjměte z trouby a nechte je chvilku vychladnout. Poté je v mixéru rozmixujte na hladkou kaši. Přidejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí.

Švestkovou kaši rozprostřete rovnoměrně na pečící papír nebo silikonovou podložku. Tloušťka by měla být zhruba 5 mm.

Troubu zapněte na 60-70°C a nechte pomalu péct 6 až 8 hodin. Pyré musí zcela vyschnout.

Opatrně sejměte pyré z pečícího papíru a nakrájejte na proužky. Proužky pak sviňte do rolek jako klasické šneky.

Pro dlouhodobější uchování zavřete do sklenic a důkladně uzavřete. Nejlépe je ale sníst je ještě čerstvé. Třeba ke kávě nebo čaji.


Australský koláč "Lamington"


Co budete potřebovat na těsto:

  • 3 vejce
  • 150 g cukru krystal
  • 20 g másla
  • 150 g mouky (polohrubá)
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 60 g bramborového škrobu

Co budete potřebovat na krém:

  • 100 g másla
  • 100 g tmavé čokolády
  • 50 g cukru krystal
  • 250 ml mléka
  • 200 g kokosu

Jak postupovat:

Troubu předehřejte na 180°C. Vejce ušlehejte, přidejte cukr a pokračujte ve šlehání, dokud se cukr nerozpustí.

K máslu přidejte 3 lžíce vařící vody a po rozmíchání ho vlijte k vaječné směsi. Pokračujte ve šlehání.

Mouku smíchejte se škrobem a práškem do pečiva. Vše pak pomalu vsypte do směsi z vajec, cukru a másla. Opatrně promíchejte vařečkou odspoda nahoru. Těsto nesmí ztratit svou nadýchanou strukturu.

Hotové těsto vlijte do formy vyložené pečícím papírem nebo vymazané olejem. Pečte asi 30 minut.

Zda je piškot dobře upečený, můžete snadno zkontrolovat špejlí. Neotevírejte ale troubu v prvních 10 minutách pečení, těsto by mohlo spadnout.

Hotový piškot nechte vychladnout a poté jej nakrájejte na malé kostičky – jednohubky.

Poté si připravte krém. Za stálého míchání rozpusťte ve vodní lázni kvalitní tmavou čokoládu a máslo (pokud máte kastrol s pevným dnem, můžete vodní lázeň vynechat).

Mléko rozmíchejte s cukrem a trochu zahřejte. Oslazené mléko vlijte do čokoládové hmoty. Hrnec sejměte z vodní lázně a dejte na plotnu. Na nízkém plameni vařte, dokud hmota trochu nezhoustne. Poté nechte maličko vychladnout.

Mezitím si připravte do mísy kokos na obalování.

Piškotové kostičky máčejte nejprve v čokoládě a ihned poté obalujte v kokosu.

Kostičky také můžete rozříznout a promazat šlehačkou anebo marmeládou.

Nechte alespoň 3 hodiny stát, dokud čokoládová poleva nezaschne. Poté můžete podávat.


Sladké vietnamské rolky



Co budete potřebovat:

  • 4 listy rýžového papíru
  • 2 banány
  • 2 hrušky
  • 100 g ořechů
  • 2 lžíce medu
  • 150 g měkkého sýra (který lze lehce smíchat s ovocem)

Jak postupovat:

Ovoce oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. (Podle vlastní chuti můžete recept obměňovat a zkoušet různé druhy ovoce.) Kousky ovoce smíchejte se sýrem. Přidejte med a promíchejte. A náplň do sladkých rolek je hotová.

Na stůl si rozprostřete několik ubrousků. Do mísy vlijte studenou vodu a rýžové papíry do ní postupně namáčejte. Většinou stačí minuta, ale raději si vždy přečtěte návod na obalu konkrétního výrobku.

Namočené rýžové papíry odkládejte na ubrousky a nechte je se trochu vysušit. Po pár minutách se z tvrdého rýžového papíru stane elastický.

Zabalte do papírů ovocnou náplň a zaviňte.


Japonské "moči" se zmrzlinou


Co budete potřebovat:

  • 4 lžíce cukru
  • 3 lžíce rýžové mouky
  • 6 lžic vody
  • 150 g zmrzliny
  • Potravinářská barviva

Jak postupovat:

Uhněte těsto z mouky, cukru a 5 lžic vody. Zamíchejte. Jestliže chcete, přidejte potravinářské barvivo. To dodá pokrmu na zajímavosti.

Těsto dejte do mísy a přikryjte vlhkou papírovou utěrkou. Vložte na 2 minuty do mikrovlnné trouby.

Vyjměte, přidejte lžíci vody, zamíchejte a vraťte do mikrovlny ještě na jednu minutu. Nezapomeňte opět zakrýt vlhkou utěrkou.

Nechte těsto za stálého míchání maličko zchladnout.  Těsto je nejlépe tvarovatelné za tepla, jakmile vychladne, ztrácí svou elastičnost. Proto přistupte k modelování ještě za tepla.

Stůl i ruce si posypte moukou. Odebírejte z mísy kousky těsta a válejte z nich placky (jako na koláče nebo tortilly).

Čím tenčí vrstva těsta, tím lépe.

Doprostřed placky položte kopeček zmrzliny a pak ji zabalte jako ovocný knedlík. Nandejte na talíře, lehce posypte moukou.

Dezert je hotový!

(Dezert můžete uchovat v mrazáku, ale nepodávejte zmrzlé. Pokud čekáte na příchod hostů, vyndejte moči asi 20 až 30 minut předem, aby stihly hezky změknout.)


Argentinské koláčky „Alfajores“



Co budete potřebovat na těsto:

  • 2,5 hrnečku mouky
  • 1 hrnečku škrobu
  • 200 g margarínu
  • 3 žloutky
  • 3-4 lžíce rumu
  • 2 lžíce prášku do pečiva
  • 100 g cukru

Co budete potřebovat na náplň:

  • Plechovku kondenzovaného mléka
  • 1 hrneček cukru (moučka)
  • Ořechy (nasekané na jemno)

Jak postupovat:

Margarín utřete s cukrem. Přidejte žloutky, rum (můžete vynechat) a důkladně promíchejte. Přidejte škrob a mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Hněte těsto tak dlouho, dokud nepřestane lepit na prsty.

Rozválejte těsto do výšky přibližně 0,4-0,5 mm. Pomocí vykrajovátka nebo sklenice vyřežte kolečka o průměru zhruba 8 cm.

Kolečka pečte při teplotě 150° asi 15-20 minut.

Dávejte pozor, aby koláčky nezhnědly, po vychladnutí by byly příliš křehké a rozpadaly by se.

Kolečka namažte tenkou vrstvou kondenzovaného mléka a přiklopte druhým kolečkem. Kondenzovaným mlékem namažte zákusek o po stranách a ty pak obalte v oříšcích (použít můžete i kokos).

Nakonec posypte moučkovým cukrem.

Dezert je hotový!


"Sikarni" z Nepálu



Co budete potřebovat:

  • 500 g jogurtu
  • ¼ hrnečku cukru
  • ½ hrnečku mléka (nejlépe mandlového)
  • Různé druhy ořechů
  • 2 lžíce kardamonu
  • Granátové jablko, sušené banány a kurkuma na ozdobu

Jak postupovat:

Nalijte jogurt na čisté plátno nebo utěrku a nechte přes noc stát nad mísou. Odteče tak z něho syrovátka.

Přendejte jogurt do mísy, přidejte drcené ořechy, kardamom a cukr. Zamíchejte a opatrně zalijte mlékem.

Jemně šlehejte metličkou. Směsí plňte kokosové skořápky (ale použít můžete i obyčejné mističky nebo sklenice). Ozdobte ovocem a můžete podávat.


"Tres Leches" z Kostariky



Co budete potřebovat na těsto:

  • 1 a půl hrnečku mouky
  • 1 hrneček cukru
  • ½ hrnečku mléka
  • 4 vejce
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • Špetka skořice

Co budete potřebovat na polevu:

  • 100 g sušeného mléka
  • 400 g kondenzovaného mléka
  • 1 a ¼ hrnečku mléka

Jak postupovat:

Troubu předehřejte na 180°C. Formu si vymažte olejem a vysypte moukou. Oddělte žloutky od bílků. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, solí a skořicí.

Žloutky ušlehejte s 4 lžícemi cukru.

V jiné nádobě ušlehejte z bílků sníh. Po malých dávkách přidávejte zbývající cukr a neustále šlehejte. Nakonec ke sněhu přidejte žloutky a jemně promíchejte. Pak přidejte mouku a mléko.

Těsto nalijte do formy a pečte asi 40 minut. Hotový korpus poznáte tak, že je při dotyku pružný a po stranách se začne odchlipovat od stěn formy. Nechte vychladnout.

Na polevu smíchejte všechnu uvedené ingredience a dort polevou zalijte. Ozdobte ovocem.


Italský desert Semifreddo



Co budete potřebovat:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 5 vajec
  • 150 g cukru
  • Vanilkový lusk
  • Čerstvé maliny (můžete použít i jiné ovoce a v nejhorším i mražené)

Jak postupovat:

Oddělte žloutky od bílků a z bílků ušlehejte sníh. Žloutky smíchejte s cukem. Ze smetany ušlehejte pevnou pěnu a poté do ní vmíchejte žloutky a přidejte špetku vanilky.

Žloutkovou směs opatrně vmíchejte do sněhu. Nakonec do směsi přidejte ovoce.

Těsto nalijte do silikonové formy a uložte na 5-6 hodin do mrazáku. Před podáváním nechtě zhruba 15 minut stát při pokojové teplotě, aby dezert mírně roztál.


ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek