KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

Originální vegetariánské recepty ze zeleniny

Chutná jídla nemusí být nutně nezdravá. Naši touhu po smaženém nebo pečeném jídle můžeme uspokojit i těmito originálními zeleninovými recepty. Vyzkoušejte je buď jako samostatná vegetariánská jídla, anebo jako neobvyklou přílohu k masu. Tyhle recepty si v každém případě zamilujete.

...

Pečená zelenina v rajčatové omáčce

Ingredience:

  • 1 lilek
  • 1 cuketa
  • 2 červené papriky
  • 2 středně velké cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3-4 stroužky česneku
  • Špetka kmínu
  • Špetka oregana
  • Špetka koriandru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 4 větší rajčata
  • Sůl, pepř a čerstvé bylinky podle chuti

Postup:

Zeleninu omyjte. Lilek a cuketu nakrájejte na plátky, papriky na kostičky. V misce smíchejte najemno nakrájenou cibuli, drcený česnek, olej, bylinky a koření a osmahněte na rozehřáté pánvi (asi 5 minut).

Rajčata nařízněte a na pár vteřin ponořte do vařící vody. Poté je rychle zchlaďte a oloupejte je. Oloupaná rajčata rozmixujte společně s protlakem. Výslednou jemnou směs přidejte na pánev a smažte asi 5 minut.

Na pekáč vyložte lilek a cuketu, nakonec zalijte rajčatovou směsí z pánve. Posypte solí a pepřem. Pečte na 200° C asi 40 minut (dokud všechna zelenina hezky nezměkne).

Po vyndání z trouby posypte pokrm čerstvými bylinkami.


shutterstock

Farfalle těstoviny se zeleninou

Ingredience:

  • 250 g farfalle těstovin
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 200 g celeru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky sladké papriky
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

Cibuli najemno nakrájejte, mrkev a celer nastrouhejte.

Zeleninu osmahněte na olivovém oleji. Po asi 5 minutách stálého míchání sejměte z ohně.

Těstoviny uvařte v jemně osolené vodě podle pokynů na obalu.

Po slití horké vody vsypte těstoviny na pánev k zelenině a pokračujte ve smažení ještě několik málo dalších minut. Osolte a přidejte pepř. Těstě před vypnutím posypte paprikou.


kiwilimon

Francouzký Quiche z cukety a mrkve

Ingredience:

  • 2 cuket
  • 4 mrkve
  • 200 ml smetany
  • 100 ml mléka
  • 4 vejce
  • 200 g mouky
  • 90 g másla
  • 80 ml vody
  • Sůl

Postup:

Změklé máslo rozmixujte s moukou. Přilijte 80 ml vody, přisypte špetku soli a 1 vejce. Pokud se vám těsto lepí na prsty, přisypte mouku. Misku zakryjte potravinářskou fólií a nechtě těsto odpočívat v lednici.

Zatím si připravte zeleninu: nakrájejte cukety a mrkev na tenké plátky. V případě potřeby můžete mrkev oškrabat.

Plátky mrkve ponořte na minutu do vroucí vody.

Vyndejte těsto z lednice a rozválejte ho do tenké vrstvy.

Pečící formu vyložte pečícím papírem anebo vymažte olejem. Těsto vložte do formy, okraje nadzvedněte. Plátky cukety a mrkve střídavě vkládejte na těsto. Postupujte směrem od okraje ke středu. V misce zatím ušlehejte 3 vejce, mléko a smetanu. Osolte. Můžete přidat i další koření, pepř nebo kari. Vaječnou směs nalijte na zeleninový koláč.

Pečte v předehřáté troubě na 180° C asi 50 minut.


abarge.canalblog

Rajská polévka

Ingredience:

  • 750 g rajčat
  • 3 červené papriky
  • 1 červená cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 500-600 ml zeleninového vývaru
  • Čerstvá bazalka
  • 3 lžíce olivového oleje
  • Tabasco omáčka podle chuti
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

Česnek nakrájejte, nedrťte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny. Papriky, rajčata, cibuli i česnek potřete olivovým olejem a poté je vyskládejte na plech. Až na papriku přikryjte všechnu zeleninu alobalem. Pečte 35-40 minut na 180° C.

Jakmile je zelenina hotová, vložte ji do mixéru. Osolte a opepřete. Přidejte Tabasco omáčku a bazalku. Po rozmixování zalijte zeleninovým vývarem a ještě jednou promixujte.

Před podáváním polévku zahřejte.


hunts

Pečený květák s brokolicí

Ingredience:

  • 250 g květáku
  • 250 g brokolice
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička semínek koriandru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

Zeleninu položte do velké mísy a posypte koriandrem. V jiné míse smíchejte drcený česnek, sůl a olej. Zeleninu pak smíchejte s česnekovou směsí a důkladně promíchejte. Přidejte sůl a pepř podle chuti a dejte do pekáče.

Pečte asi 30 minut při 180° C.


finecooking

Karbanátky z lilku

Ingredience:

  • 2 lilky
  • 1 červená paprika
  • Strouhanka
  • Hladká mouka
  • Sůl
  • Salátové listy
  • Rostlinný olej

Postup:

Zeleninu pečte v troubě na 220° po dobu 25-30 minut. Po dopečení je zabalte do potravinářské fólie a nechte vychladnout. Nakonec zeleninu oloupejte a odstraňte semínka z paprik.

Nakrájejte zeleninu na malé kousky a osolte, poté ji rozmixujte na hladkou kaši. Přidejte na zahuštění trochu strouhanky a mouky.

Těsto rozdělte na 8 částí a z každé vytvarujte karbanátek. Dovnitř každého karbanátku můžete zabalit větší kousek papriky. Karbanátky obalte v mouce a smažte v rozehřátém oleji z obou stran dozlatova.

Podávejte společně se salátem a bramborami na libovolný způsob.


aishcooks

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek