KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

Pět způsobů, jak využít starý chléb a pečivo

Čerstvý chléb a pečivo patří jednoznačně k základním pilířům každé kuchyně. Ne vždy se nám je ale podaří spotřebovat včas a několik posledních lehce okoralých kousků pak marně čeká na využití. Pojďme se podívat na pět inspirací, jak takové pečivo při vaření využít.

...

1. Čipsy z bagelu

Jejich příprava je jednodušší, než si myslíte. Vezměte velmi ostrý zoubkovaný nůž a nakrájejte bagel podélně tenké plátky. Pokud už je pečivo hodně tuhé, krájejte ho napříč, abyste se nepořezali. Plátky potřete máslem nebo olejem a pečte v troubě na 180 stupňů zhruba 20 minut. Máslo se hodí, pokud čipsy plánujete sníst hned, olej dodá větší trvanlivost. Pak už stačí je přidat pepř, sůl nebo česnek a domácí bagelové čipsy jsou hotové. 

2. Salát fatuš

Koupili jste si velký balík čerstvého pita chleba, ale hummus už je dávno pryč? Pak je na čase připravit si salát fatuš z opečeného chleba, čerstvé zeleniny a bylinek doplněný lehce kyselou zálivkou. Opečte pita chléb, dokud nemá opravdu tmavou barva (na místech může být až lehce spálený), a rozlámejte ho na malé kousky. Nakrájejte rajče, okurku a římský salát a přidejte společně s hrstí petržele a máty. Zálivku připravíte z citronu, červeného vinného octa a olivového oleje se solí a pepřem.

3. Chlebová drobenka

Snadno si tento všestranný doplněk připravíte třeba z plátků toastového chleba. Natrhejte ho prostě na malé kousky, které rozmixujete v mixéru do podoby drobenky.  Lze pak začít ihned používat, případně můžete drobenku osmažit na pánvi nebo uschovat v mrazáku na později. Můžete jí naplnit například plnit rajčata a podávat ke špagetám. Nebo jejich smaženou verzí posypejte před servírováním rybí filety. Přidávají texturu, hloubku a báječnou křupavost.

4. Chlebový puding

Starou bagetu můžete dobře využít k přípravě jednoduchého dezertu. Staré pečivo nakrájejte na kostky a namočte ho do směsi dvou vajec a dvou šálků plnotučného mléka nebo smetany, trochy vanilkového extraktu, půl šálku hnědého cukru, špetky soli a trochy tmavého rumu. Přidejte rozinky a nechte pečivo směs asi 10 minut nasát. Přendejte do keramické zapékací mísy a pečte na 180 stupňů, dokud není vše propečené naskrz a na povrchu zlatavě hnědé.

5. Chlebová omáčka

Starý chléb můžeme proměnit také třeba v omáčku k nedělnímu obědu. Připravuje se z kostek chleba, tři čtvrtě litru mléka, cibule, bobkového listu, špetky nového koření, másla a trochy smetany, Ingredience se společně vaří asi 5 minut na mírném plameni a posléze se omáčka ještě osolí a opepří. Jednoduché a stylové.

 

Autor: JoČ

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek