
Potřebné ingredience:
- 450 g směsi rozinek, sultánek, sušených meruněk (případně brusinek)
- 50 g vlašských ořechů a mandlí
- 30 g kandované pomerančové kůry
- 100 g hnědého cukru
- 30 g strouhanky
- 25 g nasekaných mandlí
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky
- 80 g másla
- menší vařené jablko
- pomerančová kůra
- polovina pomeranče
- polovina citronu
- brandy, sherry
- kypřicí prášek
- lžička směsi koření obsahující skořici, muškátový ořech a rozdrcený hřebíček
Příprava:
Vařené jablko oloupejte, zbavte jadřince a nakrájejte na malé kostky. Do misky nasypejte směs rozinek a sušeného ovoce, kandovanou pomerančovou kůru a přidejte nakrájené jablko. Nastrouhejte kůru z citrusů a odložte si ji zatím stranou. Z citrusů vymačkejte do nádobky šťávu, přidejte sherry a brandy, promíchejte a zalijte touto směsí ovoce. To by mělo být celé ponořené, aby mohlo tekutinu dobře nasáknout. Nechte odležet přes noc.
Následující den umíchejte cukr s máslem do hladka, přidejte vejce, mouku, ořechy, mandle, strouhanku, směs koření a nezapomeňte na špetku kypřicího prášku. Dobře promíchejte, přidejte naloženou směs ovoce a opět promíchejte. V tomto bodě se celého procesu zúčastňují všichni členové rodiny a při míchání se střídali. Do směsi se tradičně přidává také mince pro štěstí.
Vymažte formu máslem (můžete použít jakoukoli, do níž se puding vejde), napěchujte do ní připravenou směs a volně přikryjte pečicím papírem. Vařte v páře po dobu pěti až šesti hodin, případně v tlakovém hrnci. Ten zkrátí potřebnou dobu vaření zhruba na dvě a půl hodiny. Při vaření v páře je samozřejmě nutné dolévat průběžně dle potřeby vodu.
Puding je velmi trvanlivý, takže je možné ho připravit dopředu a využít teprve až když například dorazí návštěva, kterou chcete překvapit. V takovém případě ho skladujte na chladném a tmavém místě. Tradičně se podává 25. prosince jako součást večeře.
Komentáře (0)