KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

RECEPT: Dýňová polévka, která vás zahřeje

Podzim je neodvratně tu a s ním logicky přichází i potřeba se zahřát. Huňaté svetry už jsme pravděpodobně všichni ze skříní vyndali a je tak načase se zaměřit na to, jak zahřát tělo zevnitř. Na což neexistuje lepší recept než hutná krémová sezónní polévka.

...

Tuto dýňovou polévku si zamilujete nejen díky exotické chuti, ale i velmi snadné přípravě, kterou zvládnou i kuchařští začátečníci. Jediné speciální náčiní, které na přípravu dýňového krému potřebujete, je tyčový mixér, který ale v dnešní době je součástí každé moderní kuchyně.

Na 4 porce dýňové polévky budeme potřebovat:

  • 1 dýně hokkaido
  • 2 větší cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce kari koření
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 200 ml kokosového mléka
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • toustový chleba (3 - 4 plátky)

Dýni opatrně naporcujeme na kostky, zbavíme slupky a dáme na půl hodiny péct do předehřáté trouby na 180°C - tím by nám měla dostatečně změknout. Mezitím si na jemno nakrájíme cibuli a ve středně velkém hrnci ji na másle dozlatova opečeme. K cibuli následně přidáme kari koření a ještě asi minutu mícháme. 

Do hrnce pak přidáme upečenou dýni a celou směs zalijeme vývarem a necháme asi čtvrt hodiny povařit. Vše nakonec rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme kokosové mléko a dle osobních chutí dosolíme a dopepříme. 

Polévku podáváme s chlebovými krutony, které si připravíme nakrájením toustového chleba na kostičky a buď s trochou oleje v troubě (5 minut na 180 °C) či na pánvi, kde je dokřupava opražíme. Dozdobit polévku můžeme dle libosti i trochou kokosového mléka či smetany a opraženými dýňovými semínky.

TIP: Pokud vyznáváte čistě rostlinnou stravu, máslo v receptu nahraďte olivovým či jiným oblíbeným olejem. Takto můžete polévku podávat i vegetariánským a veganským strávníkům – i když předtím ještě samozřejmě nezapomeňte zkontrolovat složení toustového chleba či jiného vámi vybraného pečiva na krutony.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek