KATEGORIE
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

Recept na anglický vánoční puding

K anglickým Vánocům patří neodmyslitelně také tradiční puding, který se v dnešní podobě stal součástí slavnostní tabule v průběhu předminulého století. Každá rodina mívá maličko jiný recept, my vám představíme základ, ze kterého můžete při pátrání po vlastním ideálu vycházet.

...

Potřebné ingredience:

  • 450 g směsi rozinek, sultánek, sušených meruněk (případně brusinek)
  • 50 g vlašských ořechů a mandlí
  • 30 g kandované pomerančové kůry
  • 100 g hnědého cukru
  • 30 g strouhanky
  • 25 g nasekaných mandlí
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 80 g másla
  • menší vařené jablko
  • pomerančová kůra
  • polovina pomeranče
  • polovina citronu
  • brandy, sherry
  • kypřicí prášek
  • lžička směsi koření obsahující skořici, muškátový ořech a rozdrcený hřebíček

Příprava:

Vařené jablko oloupejte, zbavte jadřince a nakrájejte na malé kostky. Do misky nasypejte směs rozinek a sušeného ovoce, kandovanou pomerančovou kůru a přidejte nakrájené jablko. Nastrouhejte kůru z citrusů a odložte si ji zatím stranou. Z citrusů vymačkejte do nádobky šťávu, přidejte sherry a brandy, promíchejte a zalijte touto směsí ovoce. To by mělo být celé ponořené, aby mohlo tekutinu dobře nasáknout. Nechte odležet přes noc.

Následující den umíchejte cukr s máslem do hladka, přidejte vejce, mouku, ořechy, mandle, strouhanku, směs koření a nezapomeňte na špetku kypřicího prášku. Dobře promíchejte, přidejte naloženou směs ovoce a opět promíchejte. V tomto bodě se celého procesu zúčastňují všichni členové rodiny a při míchání se střídali. Do směsi se tradičně přidává také mince pro štěstí.

Vymažte formu máslem (můžete použít jakoukoli, do níž se puding vejde), napěchujte do ní připravenou směs a volně přikryjte pečicím papírem. Vařte v páře po dobu pěti až šesti hodin, případně v tlakovém hrnci. Ten zkrátí potřebnou dobu vaření zhruba na dvě a půl hodiny. Při vaření v páře je samozřejmě nutné dolévat průběžně dle potřeby vodu.

Puding je velmi trvanlivý, takže je možné ho připravit dopředu a využít teprve až když například dorazí návštěva, kterou chcete překvapit. V takovém případě ho skladujte na chladném a tmavém místě. Tradičně se podává 25. prosince jako součást večeře.


Autor: JoČ

Foto: Wikimedia

ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek