Ingredience (pro 6 osob):

  • 4 kachní stehna
  • 250 ml červeného vína
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 800 g krájených rajčat (možno z plechovky)
  • 600 g těstovin (nejlépe paccheri  nebo pappardelle)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule, nadrobno nasekané
  • 2 velké stroužky česneku, drcené
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 2 lžičky hladké mouky
  • nasekané listy z 3 snítek rozmarýnu
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce mléka
  • strouhaný parmazán

Příprava:

Na velké pánvi osmahněte na olivovém oleji kachní stehna po obou stranách.  Po asi 10 minutách dejte stehna stranou a přidejte na pánev nasekanou cibulku. Až začne měknout, přidejte drcený česnek a po jedné minutě přimíchejte také skořici a hladkou mouku. Vařte společně ještě další minutu. Pak vraťte na pánev kachní stehna, přilijte červené víno a kuřecí vývar a doplňte rajčaty a zbývajícími bylinkami, cukrem a kořením. Přiveďte k varu a na malém plameni nechte pod pokličkou a za občasného míchání vařit asi 2 hodiny.

Opatrně pak vyjměte stehna z omáčky a dejte stranou na prkénko. Stáhněte z nich všechen tuk, odstraňte kosti a pomocí dvou vidliček maso natrhejte na kousky. Vraťte maso zpět do omáčky společně s mlékem a vařte dál bez pokličky dalších zhruba 15 minut.

Zatím uvařte těstoviny podle instrukcí na balení. Až budou hotové, odlijte si hrnek vody, ve které se vařily, a sceďte. Přidejte těstoviny do omáčky a dobře je s ragú promíchejte, aby se v něm hezky obalily. Chvilku ještě povařte, a pokud se zdá, že je omáčka příliš hustá, vmíchejte na závěr trochu vody z hrnku. Před servírováním posypejte nastrouhaným parmazánem. Dobrou chuť!


Autor: JoČ