Potřebné ingredience:

  • 140 g červené čočky
  • 600 g mrkve
  • 125 ml mléka
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky kmínu
  • špetka drceného chilli
  • bílý jogurt
  • sůl

Příprava:

Mrkev před začátkem vaření očistěte a nahrubo nastrouhejte. Nahřejte větší kastrol, přidejte kmín a drcené chilli a zhruba minutu je smažte na sucho, dokud nezačnou lehce poskakovat a uvolňovat aroma. Zhruba polovinu koření dejte stranou. Přidejte olej, mrkev, čočku, vývar a mléko a přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte přibližně 15 minut, dokud čočka nenabyde a nezměkne.

Pomocí tyčového mixéru polévku rozšlehejte do hladka (případně ji můžete nechat lehce hrudkovatou, záleží na preferencích) a následně dle chuti dosolte. Před servírováním přidejte ještě doprostřed polévky lžíci bílého jogurtu a posypejte zbytkem osmaženého koření. Jako příloha se výborně hodí teplý chléb, přičemž skvělé využití tu najde například indický chléb naan.


Autor: JoČ