Ingredience (pro 2 osoby):

  • 250 g velkých krevet
  • 150 ml kokosového mléka s nízkým obsahem tuku
  • 14 listů kari, sušených nebo čerstvých
  • 2 červené chilli papričky, bez semínek, na čtvrtky podélně
  • 1 malá červená cibulka, na kostičky
  • 2,5 cm oloupaného čerstvého zázvoru, na kostičky
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžička černých hořčičných semínek
  • půl lžičky pískavice řeckého sena
  • půl lžičky kurkumy
  • půl lžičky černého pepře
  • limetka
  • nasekaný čerstvý koriandr

Příprava:

Chilli papričky, cibuli a zázvor rozmixujte se třemi lžícemi vody na jemnou pastu. Na těžké pánvi nebo woku nahřejte olej a jakmile je dostatečně rozpálený, přidejte hořčičná semínka, pískavici řecké seno a listy kari. Smažte jen asi 10 vteřin. Ihned přidejte připravenou pastu, snižte plamen a nechte asi 5 minut vařit. Pokud by začala směs chytat barvu, přidejte trochu vody.

Do směsi následně přimíchejte také kurkumu a pepř. Před tím, než přidáte samotné krevety, se ujistěte, že je všechno koření mezi sebou důkladně promíchané. Nakonec přilijte kokosové mléko a za stálého míchání přiveďte k varu. Mléko by mělo od kurkumy získat žlutavou barvu. Vařte asi 1 minutu, dokud není vše hezky prohřáté. Před servírováním ještě do směsi vymačkejte šťávu z limetky a posypejte čerstvým koriandrem. Jako příloha se nejlépe hodí rýže basmati.


Autor: JoČ