Ingredience (na cca 10 koblih):

  • 280 g hladké mouky
  • 125 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 40 g cukru krupice
  • 60 g másla
  • 4 žloutky            
  • 2 lžičky zakysané smetany
  • 2 lžíce rumu
  • džem
  • olej / sádlo na smažení
  • sůl

Příprava:

Droždí rozdrobte asi do tří čtvrtin vlažného mléka, přidejte hrst mouky a lžičku cukru. Nechte vzejít kvásek. Z něj a zbytku mléka, nakrájeného másla, žloutků, zakysané smetany, mouky, rumu, cukru a soli vypracujte měkké těsto. Vše kromě mléka by přitom mělo mít pokojovou teplotu. Hotové těsto nechte asi 45 minut vykynout.

Lehce si pomoučněte plochu, na které budete těsto zpracovávat, a rozválejte ho na asi centimetr silnou placku. Pomocí vykrajovátka, případně skleničky, si naznačte kolečka. Ty mohou mít až 10 cm v průměru. Na polovinu z nich dejte trochu zavařeniny, ale nepřežeňte to s jejím množstvím, aby šlo koblihu správně vytvarovat a džem při pečení nevytekl. Druhou půlku koleček dokrojte a přikryjte jimi kolečka se zavařeninou. Pak k sobě těsto důkladně přitlačte a na závěr vykrojte ještě o něco menším vykrajovátkem. Tím se zajistí, že okraje budou opravdu hladké a dostatečně pevně spojené.

Stranou pak nechte koblihy ještě asi 15 až 30 minut kynout spodní stranou vzhůru pod utěrkou. Koblihy se smaží v hlubší vrstvě tuku pod pokličkou zhruba 3 minuty, pak pokličku sundejte, koblihy obraťte a pokračujte ve smažení další 3 minuty, tentokrát už bez pokličky. Dávejte při obracení dobrý pozor, abyste koblihy nepropíchli. Po vyjmutí nechte okapat na papírových utěrkách a na samý závěr před podáváním pocukrujte. Dobrou chuť!


Autor: JoČ