
Latte s příchutí
dýně neboli Pumpkin Spice Latte (zkráceně PSL) je podzimní
klasikou, která si vedle horké čokolády získává místo i u
českých strávníků. Nabízí ho většina kavárenských řetězců
a ačkoliv představa dýně v kávě může znít zvláštně, kořeněná chuť dýňového latte na podzim zahřeje mnohdy lépe než právě horká
čokoláda či kakao.
Takzvané PSL si navíc snadno můžete připravit i doma. Jakmile si předem připravíte jednoduchý domácí sirup, je to hračka, kterou okouzlíte nejen své chuťové pohárky, ale i případnou návštěvu.
Na sirup budeme potřebovat:
- skleněnou lahev vhodnou na uchování sirupu
- 2 hrnky vody
- 1 hrnek třtinového cukru
- 1 hrnek dýňového pyré (uvařená a rozmixovaná dýně hokkaido)
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky kardamomu
- ½ lžičky nového koření
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- ½ vanilkového lusku
1. Vodu s cukrem zahříváme v rendlíčku na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí.
2. Přidáme pyré a koření a směs vaříme přibližně pět minut.
3. Sirup přecedíme přes jemné síto a přelijeme do lahve.
4. Uchováváme ho v lednici, kde vydrží nejméně dva týdny.
S tímto sirupem pak máte dýňové latte připravené za pár minut a potřebovat na něj budete jen:
- velký hrnek na latte
- šálek kávy
- šálek mléka (může být i rostlinné)
- 1 lžička dýňového sirupu
- šlehačka (nejlépe domácí)
- skořice na poprášení
1. Nejprve si připravte kávu – doporučujeme čerstvě mletou z french pressu.
2. Šlehačem na mléko udělejte z mléka pěnu.
3. Připravte si šlehačku.
4. Ve velkém hrnku promíchejte kávu s dýňovým sirupem a následně do hrnku navrstvěte napěněné mléko a šlehačku. Tu poprašte mletou skořicí a slavné pumpkin spice latte je na světě!
Na zdraví!
Komentáře (0)