KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

Sněhová vločka - umění v šálku jasmínového čaje

Pokud máte rádi jasmínové čaje, nenechte si ujít příležitost ochutnat druh zvaný Sněhová vločka, který jednak patří k těm nejlepším na světě a zároveň je vysoce ceněn jako čaj umělců a básníků.

...

Už jeho jméno je poetické, protože celé v překladu do češtiny znamená „Sněhová vločka nad nefritovým jezírkem“, i když se zkracuje prostě jen na „Sněhovou vločku“ a patří k vůbec nejvoňavějším jasmínovým čajům na světě. 

To je dáno tím, že v průběhu zpracování se nechává více než 12 hodin ve speciální směsi čajových lístků a jasmínu, ze které bere své nezaměnitelné aroma. Podobně jako ostatní čaje, do kterých se přidávají květy jiných rostlin, má příznivé zdravotní účinky a zbavuje tělo nežádoucích látek. Existuje dokonce i verze s okvětními lístky broskví, o níž se říká, že napomáhá hubnutí. Čaj samotný pochází ze západočínské provincie S’-čchuan a doporučuje se vybírat jeho nejčerstvější varianta. Zde určitě neplatí, že kvalita se zvyšuje stářím. Právě naopak.

Při jeho přípravě se doporučuje konývku společně s hrníčkem před samotným louhováním nahřát pomocí horké vody. Dávkujte zhruba 2 gramy (jeden až dvě čajové lžičky) čaje na 150 ml vody. Zalévejte vodou o teplotě 70 až 80 stupňů a nechte louhovat přibližně 1 minutu. Při třetím a dalších nálevech už můžete tuto dobu adekvátně prodloužit (ale ne o moc). Podobný postup ostatně můžete používat i u dalších zelených čajů, které máte doma.

Chuť je však jen součástí zážitku, které tento druh čaje znalcům poskytuje. Tím dalším je estetická hodnota jeho louhování, a proto se preferuje používat průhledné skleněné nádobí. Voda se při procesu výroby pomalu barví do jemně zelené a rozvíjející se čajové lístky začnou klesat ke dnu. Na povrchu zůstávají bílé květy jako sněhové vločky nad hlubokým jezírkem.  Pro lidi s estetickým cítěním prý dokonce může být inspirací k vytvoření uměleckého díla. Ale dostatečnou odměnou za dodržení zásad přípravy už je jeho skvělá chuť a vůně.


Autor: JoČ

ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek