KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

Tiramisu podle Emanuele Ridi

K tiramisu mám sentimentální vztah, protože to byl první dezert, který jsem sama vyrobila. Vždycky jsem jej chtěla ochutnat a nikomu doma se nechtělo pouštět do experimentů. Abyste rozuměli, tehdy bylo mascarpone považováno za něco exotického, výstředního (alespoň u nás doma).

...

Moje první tiramisu sklidilo obrovskou pochvalu. Doslova učarovalo celou naši rodinu. Tudíž neodmyslitelně patří ke každé narozeninové oslavě a samozřejmě nesmí chybět ani na vánočním stole.

Touto cestou, zvlášť u dezertu jako je tiramisu, bych chtěla apelovat na všechny kuchtíky a kuchtičky, abyste v  receptu nepoužívali žádné náhražky, jak je v ČR dobrým zvykem. Kupte si opravdové mascarpone a Amaretto (mandlový likér). Zapomeňte na pomazánková másla a rum. Myslím, že se jedná o finančně dostupné přísady, které koupíte prakticky všude.

Pokud použijte to, co do tradičního receptu opravdu patří, uvidíte, že váš dezert bude nepřekonatelný. Doufám, že si tiramisu oblíbíte stejně, jako já.

Budete potřebovat:

pro 4 osoby     příprava: 20 minut     chlazení: min. 2 hodiny (nelepší je chladit přes noc)

  • 500g mascarpone
  • 5 lžic cukru krupice
  • 5 vajec, žloutky oddělené od bílků
  • 2x malý panák Amaretto
  • šálek silné černé kávy
  • 1 pytlík Savoiardi nebo cukrářských piškotů
  • kakao holandského typu na posypání

Příprava:

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, z bílků vyšleháme sníh.
Do vyšlehaných žloutků s cukrem postupně přidáváme mascarpone a opatrně ho zapracujeme metličkou (vařečkou) do směsi (nikdy mascarpone nešleháme ručním mixérem!!). Nakonec velmi pomalu vmícháme sníh.

Jakmile máme připravený, dohladka vymíchaný krém, uvaříme šálek černé kávy. Uvařenou kávu nalijeme do misky a přidáme 2 malé panáky mandlového likéru. V této směsi namáčíme piškoty (z každé strany 2 sekundy – piškoty se nesmí rozmočit).

Skládáme do formy – piškoty, krém, piškoty, poslední vrstvu krému posypeme kakaem. Dezert dáme do lednice minimálně na dvě hodiny. Já jej nechávám v lednici přes noc. Čím je uleželejší, tím je lepší.

ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek