KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

TOP 5 gastronomických trendů pro rok 2018

V oleji fritovaný smažený sýr a hranolky pro vás není gastronomické porno a raději se pouštíte do objevování nových zákoutí kulinářského umění? Pak pro vás máme seznam 5 věcí, které budou v příštím roce zaručeně trendy a díky kterým budete v kuchyni i mimo ni působit jako opravdový profesionál.

...

1. Smažení v horkém vzduchu

Ano, čtete správně. Ani s novoročními předsevzetími se nemusíte vzdát oblíbených hranolek nebo cibulových kroužků! Budete na to však potřebovat horkovzdušnou fritézu. Ta připraví všechny vaše oblíbené smažené pokrmy bez kapky oleje, protože pro smažení využívá horký vzduch a vy tak nebudete konzumovat přebytečné tuky. Horkovzdušná fritéza má i vzduchový filtr a nezavalí tak vaši kuchyň nepříjemným zápachem, který s sebou přináší běžné smažení. Přístroj je navíc vhodný na přípravu slaných i sladkých pokrmů, má nepřilnavý povrch a díky snadnému ovládání si ho zkrátka zamilujete.

Horkovzdušnou fritézu používá i samotný Gordon Ramsay...

2. Polévky

Silné vývary z masa, kostí nebo krémové zeleninové polévky budou příští rok v kurzu, když nahradí oblíbené detoxy s čerstvými šťávami. Na své si tak přijdou hlavně ti, kteří nevyhledávají sladké ovocné šťávy a rádi si pochutnají spíše na talíři polévky. Polévky připravené pečlivě a z kvalitních surovin mají nejen schopnost výborně zasytit (což bývá u detoxů z čerstvých ovocných a zeleninových šťáv problém), ale navíc jsou plné důležitých živin a pomáhají k celkové detoxikaci a oživení organismu.


3. Super-káva

Pití kávy patří k ranním i odpoledním rituálům mnoha z nás, i když všichni víme, že bychom ji neměli pít po litrech (což se mnohdy nedaří). Existuje však způsob, jak z kávy udělat něco víc. Mezi současné trendy patří například obohacení kávy o protein v prášku (například vanilkový) či superpotravinu maca neboli peruánský ženšen. Přidaný protein tělu zajistí dostatečný příjem bílkovin, zatímco maca nabudí organismus, posílí imunitu a podpoří správné fungování mozku. Velké oblibě se dlouhodobě těší také takzvaná „neprůstřelná káva“ (bulletproof coffee), do které kromě obligátních dvou šálků kávy (ideálně z french pressu nebo moka konvičky) patří máslo (nebo ghí) a kokosový tuk.


4. Rostlinné bílkoviny

Vynechávání masa v jídelníčku patří k dlouhodobě oblíbeným trendům, když na sociálních sítích doslova „frčí“ hashtagy typu #meatfreemonday (pondělí bez masa) či #veggielife (život vegetariána). Pokud však naše tělo nedostane potřebné bílkoviny z masa, musí je čerpat odjinud. Řešením jsou v tomto případě bílkoviny rostlinné, které se v hojném množství nachází například v čočce, merlíku čilském (quinoa), konopí, fazolích, brokolici, květáku či špenátu. Aby naše tělo dostalo vše potřebné, není nutné ho x-krát týdně zásobovat masnými produkty. Chutný „burger“ hravě připravíte například i z luštěnin a z jeho konzumace navíc nebudete mít výčitky svědomí.


5. Ghí

Ghí je mezi odborníky na výživu označováno jako zdraví prospěšná superpotravina. Přepuštěné máslo sice na první pohled připomíná máslo běžné, má však jiné vlastnosti a zároveň si zachovává důležité vitamíny a minerály (vitamíny A, E a minerály jako draslík či hořčík). Neobsahuje žádné mléčné bílkoviny a na rozdíl od normálního másla se nepřepaluje neboť jeho kouřový bod je až na 250 °C (máslo ho má na 150°C). Indická medicína, z níž název ghí pochází, přepuštěné máslo považuje za elixír zdraví, který prodlužuje život, podporuje mozkovou činnost a má celkově blahodárné účinky na organismus. Oblíbené je již mnoho let i u jogínů, kteří tvrdí, že ghí napomáhá flexibilitě těla. Díky absenci laktózy ho navíc mohou konzumovat i ti, co jsou na ni alergičtí. Použít ho pak můžete na vše, kde byste jindy použili běžné máslo. Snadno si ho navíc můžete vyrobit i doma, když kvalitní nesolené máslo pomalu rozpustíte v hrnci se silným dnem, povaříte 20-30 minut (do vyvaření vody) a během toho z povrchu pěnovačkou odstraníte vyvařenou syrovátkovou pěnu. Zlatavou tekutinu s usazeninami na dně hrnce pak jen přecedíte a po vychladnutí se můžete těšit z jejich blahodárných účinků.


foto: 1. České přepuštěné máslo - České ghíčko (Ghí)

ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek