KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

Vanilkové cupcakes s citronovým mascarpone

Pokud hledáte něco, čím byste ozvláštnili nebo vylepšili vaše velikonoční menu, vanilkové cupcakes s příjemně osvěžujícím citronovo-mascarponovým krémem jsou ideální volbou. Cupcakes jsou vláčné a chuťově vyvážené. Příprava je možná trochu zdlouhavá, ale určitě mi dáte za pravdu, že Velikonoce jsou dobrou příležitostí k vytvoření něčeho neobyčejného.

...

Budete potřebovat:

na 12 košíčků  pečení: 16 – 18 minut    

Citronová ganache

Ganache je hladká, krémová směs z čokolády a smetany. V našem případě si ji připravíme z bílé čokolády, másla a citronové šťávy, která celému dezertu dodá svěží nádech. Připravená ganache bude součástí krému na cupcakes. Doporučuji si ji připravit den předem.

  • 100 g bílé čokolády
  • 20 g másla
  • 100 ml citronové šťávy
  • 60 g cukru krupice
  • 10 g medu

Příprava (citronova ganache):

Čokoládu společně s máslem rozpustíme ve vodní lázni. Z cukru a medu vyrobíme v rozehřátém rendlíku karamel. Ke karamelu opatrně přiléváme horkou citronovou šťávu a vše vaříme za stálého míchání do úplného rozpuštění. Vytvořenou směs nalijeme k rozpuštěné čokoládě a máslu a poté mícháme tak dlouho, dokud se nám všechny ingredience nespojí do hladké emulze. Na závěr, pro ještě hladší konzistenci, směs prošleháme tyčovým mixérem. Počkáme, až směs vychladne a poté ji zakryjeme potravinovou folií a necháme přes noc odpočívat v lednici.


Foto: Flickr

Vanilkové cupcakes:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1/4 hrnku (56 g) změklého másla
  • 1 velké vejce + 1 velký žloutek 
  • 1/4 hrnku (56 g) zakysané smetany
  • 2 lžíce oleje
  • 1,5 lžičky vanilkového extraktu 
  • 1/3 hrnku mléka
  • špetku soli

Máslo, vejce zakysanou smetanu a mléko si předem vyndáme z lednice, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu. V dalším kroku předehřejeme troubu na 170 °C a připravíme si formu na cupcakes (muffins), kterou vyložíme papírovými košíčky.

Následně se pustíme do přípravy samotných cupcakes. Do velké mísy nasypeme veškeré sypké ingredience hladkou i polohrubou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a cukr. Dobře promícháme. Změklé máslo rozdělíme na menší kousky a přidáme k  moučné směsi. Pomocí šlehače moučnou směs mixujeme tak dlouho, dokud se nevytvoří jemná, sypká hmota, něco na způsob „drobenky“.

V další míse vyšleháme vejce + 1 žloutek navíc, zakysanou smetanu, olej a vanilkovou esenci do hladké konzistence. Tuto tekutou hmotu nalijeme do moučno-máslové směsi a znovu lehce prošleháme. Nakonec za stálého a pomalého míchání přiléváme mléko o pokojové teplotě (jak bylo řečeno na začátku). Vytvořené těsto ještě jednou prošleháme cca 15 sekund. Výsledné těsto bude hladké a krémové.

Těsto rozdělíme do 12 papírových košíčku a pečeme v předehřáté troubě 16 – 18 minut. Jakmile začnou cupcakes zlátnout, vytáhneme je z trouby. Cupcakes necháme ve formě vychladnout. Než budou dostatečně vychladlé, připravíme si krém.


Foto: Flickr

Na krém budete potřebovat:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g 40% smetany ke šlehání
  • citronovou ganache
  • moučkový cukr dle chuti

Z mascarpone a asi 2/3 citronové ganache vyšleháme hladký krém. Podle chuti můžete přisladit moučkovým cukrem, ale opravdu decentně, hodně cukru bylo použito na přípravu těsta.

Poté přilijeme smetanu a opět vše prošleháme do pevného krému. Krém přendáme do cukrářského sáčku a můžeme se pustit do zdobení vychladlých cupcakes. Dle libosti můžeme ještě dozdobit čerstvým ovocem, například jahodami či malinami.

Zbývající citronovou ganache si můžete vyšlehat s tvarohem :-).

ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek