KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

Ve Švýcarsku se díky startupu prodávají burgery z hmyzu

Švýcaři si od konce srpna mohou pochutnat na netradičních masových pochoutkách, když namísto pro Evropu typického hovězího, vepřového či kuřecího masa v obchodech najdou výrobky z moučných červů.

...

Startupová firma Essento se zaměřuje na zpracování bílkovinami nabitého hmyzu, který je podle jejich zakladatelů výborným doplňkem moderního způsobu stravování a má velký kulinářský potenciál. 

Doteď však byl prodej hmyzích potravin ve Švýcarsku zakázán a nově je umožněn díky změně legislativy ohledně bezpečnosti jídla. Hmyz se do startupu momentálně dováží z Belgie, a to pod velmi přísnými podmínkami a před zpracováním prochází i stejně přísnou inspekcí. Než budou v Essento moci používat lokálně chovaný hmyz, musí nejprve pod dozorem odchovat čtyři generace daného hmyzu, což může trvat ještě několik měsíců.


A z čeho přesně se burgery skládají? Kromě moučných červů ve složení najdeme rýži, celer, tuřín a pórek. Z koření pak oregáno a chilli. Do prodeje firma navíc uvedla i hmyzí masové kuličky, které kromě moučných červů obsahují i cizrnu, česnek a cibuli. 

Balení dvou burgerů vyjde na necelých 9 franků, což je přibližně 200 korun a za balení deseti masových kuliček zaplatíte stejnou sumu. Zákazníci je zatím naleznou jen v sedmi vybraných obchodech řetězce Coop v Curychu, Basileji, Bernu, Winterthuru, Luganu, Laussane, Ženevě a také online.


Hmyz je podle zakladatelů Essento udržitelným zdrojem živočišných bílkovin a je tak přívětivý k našemu životnímu prostředí. Silvio Baselgia za Coop dodává, že burgery i masové kuličky jsou perfektní volbou pro všechny, kdo se zajímají o rozmanitost a kulinářský potenciál hmyzu. Obchodní řetězec Coop doporučuje masové kuličky podávat v pita chlebu se zeleninou a jogurtovým dipem.

Konzumace hmyzu má dlouhou tradici především v africké a asijské kultuře. Například v Thajsku je hmyz běžnou součástí sortimentu pouličních stánků a odvážlivci, kteří zde zmíněné moučné červy ochutnali, jejich chuť popisují jako jemnou a oříškovou. Kromě moučných červů se od května letošního roku ve Švýcarsku jako potraviny mohou prodávat také cvrčci a sarančata.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek