KATEGORIE
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

Velikonoční beránek třikrát jinak

Co by to byly za Velikonoce bez beránka. A protože svátky jara jsou za dveřmi a „beránkových“ receptů je nekonečně mnoho, vybrala jsem tři, které se u nás doma už osvědčily.

...

1. Tradiční velikonoční beránek

Budete potřebovat:

pro 4 – 6 osob      pečení: 30 – 40 minut

  • 120 g másla
  • 200 g pískového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • 200 ml mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžíci kakaa
  • tuk na vymazání formy
  • hrubou mouku na vysypání formy
  • moučkový cukr na posypání
  • mandle nebo rozinky na ozdobu

Příprava:

Změklý tuk utřeme společně s pískovým a vanilkovým cukrem a žloutky vyšleháme do pěny. Přidáme vlažné mléko a část prosáté mouky. Z bílků ušleháme sníh a se zbylou prosátou moukou, smíchanou s práškem do pečiva, jej zlehka vmícháme do těsta. Těsto rozetřeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Vložíme do středně předehřáté trouby na cca 175 °C a zvolna pečeme 30 – 40 minut. Beránka vyklopíme, pocukrujeme a na místo očí vtlačíme mandle nebo rozinky.


2. Beránek z banánového těsta

Budete potřebovat:

Pro 4 – 6 osob      pečení: 50 minut

  • 250 g másla
  • 200 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • 2 menší banány
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • tuk na vymazání formy
  • hrubou mouku na vysypání formy

Příprava:

Změklé máslo utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. K máslové hmotě přidáme žloutky, rozmixované banány a mouku promísenou s práškem do pečiva. Vše promícháme.

Z bílků ušleháme tuhý sníh, který potom zlehka vpravíme do těsta. Formu beránka vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vlijeme do formy a v předehřáté troubě při 180 °C pečeme asi 50 minut.


Foto: Flickr

3. Veganský beránek

Budete potřebovat:

Pro 4 – 6 osob      pečení: 45 minut

  • 200 g špaldové nebo ječné mouky, nebo můžete mouky nakombinovat
  • 80 g pohankové mouky
  • 2 balíčky bílého tofu (cca 230 – 250 g)
  • 3 lžíce jablečného koncentrátu + 1 dl vody (alternativa 1, 5 dl jablečného moštu)
  • 150 g sladěnky (zdravější varianta sirupu, ke koupi ve zdravé výživě)
  • 150 g tuku (rostlinný margarin alsan, nebo kokosový tuk)
  • 2 lžíce vinného kamene (kypřící prášek bez fosfátů)
  • 50 g oříšků nebo loupaných mandlí, či slunečnicových semínek
  • 50 gramů spařených rozinek, nebo jiného sušeného ovoce (předem namočeného ve vodě)

Příprava:

a) Mokrá část

Dva balíčky bílého přírodního tofu nakrájíme na větší kostky a dáme do hrnce. Následně přidáme asi 3 lžíce jablečného koncentrátu a deci vody. Pokud použijeme jablečný mošt, tak ho neředíme. Vaříme asi 15-20 minut. Pak tofu včetně vody, ve které se vařilo, rozmixujeme do hladké hmoty.

V míse rozmixujeme tyčkovým mixérem dohladka sladěnku s tukem a přidáme k mixovanému tofu a opět vše důkladně promixujeme.

b) Suchá část

Všechny druhy mouky promícháme společně s vinným kamenem.

Do mokré části pomalu zapracujeme mouku s vinným kamenem, přidáme oříšky či rozinky, nebo jiné nakrájené sušené ovoce, důkladně promícháme a necháme 10 minut odpočinout. Těsto by mělo být vláčné, spíše hustší, jako na bábovku, ale ne moc řídké (záleží na kvalitě mouky). Pokud je tak tuhé, že nelze skoro míchat, přidejte trochu vody, pokud je naopak hodně mokré, přidejte ještě trochu mouky.

Troubu předehřejeme na 170 °C. Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto vlijeme do formy a pečeme 45 minut přiklopené a 15 minut odklopené. Pokud se vám zdá i po hodině pečení stále těsto mokré, pečte ještě dalších 15 minut s odklopenou formou.

 

Autor: LF

Foto: Flickr

Předchozí článek
Následující článek
Předchozí článek
Následující článek

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek