KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

Zdravé francouzké recepty, po kterých zapomenete na fastfood

Ve Francii narůstá trend zdravého a hlavně domácího stravování. Rodiče se snaží vést děti už odmala k rozumnému jídelníčku. A slaví úspěch. Jejich děti obvykle neholdují fastfoodům, raději si dají oběd doma. Jak to Francouzi dokázali, že u dětí vypěstovali takové návyky? Je to jednoduché – prostě skvěle vaří. Vybrali jsme ty nejlepší a nejoblíbenější recepty, které ve Francii vaří svým dětem.

...

Graten z květáku

Ingredience:

  • Květák
  • 100 g strouhaného sýra
  • 50 ml mléka
  • 25 g másla
  • 1 lžíce mouky
  • Špetka muškátového oříšku
  • Sůl, pepř

Postup:

Rozdělte květák na jednotlivé růžičky a povařte je v osolené vodě, aby změkly.

Rozpusťte máslo v kastrůlku, přidejte mouku a zamíchejte. Postupně a za stálého míchání vlévejte mléko. Nakonec přidejte muškátový oříšek, sůl a pepř. Omáčku ještě 10 minut prohřívejte na mírném ohni, dokud nezhoustne.

Formu si vymažte a naplňte kousky květáku. Ty zalijte omáčkou. Nakonec posypte strouhaným sýrem.

Troubu předehřejte na 180° C a pečte asi 30 minut, dokud se nevytvoří nazlátlá kůrka.

Verrin z řepy a avokáda

Ingredience:

  • 1 řepa
  • 1 avokádo
  • ¼ citronu
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • Sůl

Postup:

Očistěte řepu, nakrájejte a povařte ve vodě nebo v páře. Po vychlazení řepu rozmixujte na kaši. Je-li to žádoucí, mírně osolte.

Přidejte zakysanou smetanu k řepě a znovu promixujte.

Avokádo nakrájejte a rozmělněte vidličkou na kaši. Přidejte citronovou šťávu a promíchejte.

Na dno sklenice dejte řepu, na řepu avokádové pyré. Před podáváním nechte chvíli vychladit.


Zeleninový tác „Steer“

Ingredience:

  • Okurka
  • Cherry rajčátka
  • Mrkev
  • Ředkvičky
  • Květák
  • Brokolice
  • Paprika
  • Chřest
  • Celer
  • Jarní cibulka
  • Ledový salát
  • Zakysaná smetana
  • Česnek
  • Bylinky

Postup:

Podívejte se, jakou zeleninu máte v lednici. Není nezbytně nutné mít vše ze seznamu. Zeleninu, kterou je možné konzumovat syrovou, nakrájejte a vyložte na tác (mrkev, rajčata, okurky).

Zeleninu, kterou za syrova nejíme, nejprve povařte nebo připravte v páře (brokolice, květák). Nakrájejte a vyložte na tác.

Připravte si dresink smícháním zakysané smetany, jemně nastrouhaného česneku, soli, pepře a vašich oblíbených bylinek. Dresink nalijte do mísy a mísu umístěte doprostřed tácu se zeleninou.

Kousky zeleniny se namáčí v omáčce. Ideální zdravé jednohubky!


Bullet

Ingredience:

  • 400 g mletého masa (hovězí, vepřové, kuřecí)
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • Petrželka
  • 1 vejce
  • 100 g tvrdého chleba namočeného v mléce
  • Mouka
  • Rostlinný olej
  • Alespoň 400 g rajčat
  • Bylinky, sůl, pepř

Postup:

Maso jemně osmahněte a smíchejte s cibulkou, česnekem, petrželí, rozmočeným chlebem a vejcem (pokud se masu vyhýbáte, můžete použít sójový granulát nebo robi maso). Vytvořte z masa kuličky a obalte je v mouce.

Masové kuličky osmažte v hluboké pánvi na oleji. Poté přidejte nakrájená rajčata, sůl, pepř a bylinky. Přiklopte pánev pokličkou a nechte na mírném ohni dusit asi 5 až 10 minut.

Výborně se hodí k těstovinám připraveným na způsob „al dente“. Zkusit ho můžete ale i s kuskusem anebo bramborami.


Terrin s lososem

Ingredience:

  • 150 g měkkého sýra
  • 2 lžíce smetany
  • 2 lžíce strouhanky
  • 3 lžíce najemno nakrájené bílé cibule
  • 4 lžíce najemno nakrájené jarní cibulky
  • 3 vejce
  • 300 g lososa
  • Sůl, pepř

Postup:

Ve velké míse smíchejte všechny ingredience kromě lososa. Maso lososa uvařte, počkejte, až trochu vychladne a zbavte ho kostí a kůže. Poté masa rozdělte na menší kousky a smíchejte se zbytkem ingrediencí. Výslednou směsí naplňte obdélníkovou formu na pečení.

Troubu předehřejte na 200°C a pečte zhruba 40 minut. Po vychladnutí nakrájejte a podávejte.


Sýrovo-jablečná pěna

Ingredience:

  • 450 g jablečného pyré
  • 200 g měkkého krémového sýra (typu mascarpone)
  • 3 vejce
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • ½ jablka
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup:

Jablečné pyré a sýr. Oddělte bílky od žloutků. Bílky smíchejte s citronovou šťávou a vyšlehejte tuhý sníh. Postupně do sněhu přidejte cukr.

Opatrně vmíchejte sníh do sýrovo-jablečné směsi. Naplňte směsí skleničky nebo poháry a nechte je na 1 hodinu vychladit v lednici.

Při podávání ještě ozdobte plátkem jablka.


Jogurtový koláč

Ingredience:

  • Kelímek bílého jogurtu bez příchutě
  • 2 kelímky cukru
  • 3 kelímky mouky
  • ½ kelímku rostlinného oleje
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

Postup:

Ve velké míse smíchejte všechny tekuté ingredience: jogurt, vejce, olej. Použít můžete mixér.

V jiné míse smíchejte všechny suché přísady: mouky, cukr a vanilkový cukr, prášek do pečiva.

Smíchejte suchou směs s tekutou a dobře promíchejte.

Vlijte do kulaté formy (vymažte olejem anebo vyložte pečícím papírem) a dejte péct na 200°C po dobu 35 až 40 minut.


Čokoládová pěna

Ingredience:

  • 6 vajec (potřeba je 6 bílků a 4 žloutky)
  • 250 g hořké čokolády (s alespoň 70% kakaa)
  • 50 g cukru
  • 50 g změklého másla
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup:

Čokoládu rozpusťte v hrnci s tlustým dnem společně s máslem.

Oddělte bílky od žloutků. Bílky smíchejte s citronovou šťávou a vyšlehejte tuhý sníh. Postupně vmíchejte cukr.

Žloutky vmíchejte jeden po druhém opatrně do roztavené čokolády a intenzivně promíchávejte.

Opatrně vmíchejte sníh do čokoládové hmoty. Naplňte směsí sklenky a vložte na asi 2 hodiny do lednice.


stockfood

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek