KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
kaleidoskop

Běžná metoda vaření rýže může podle vědců zanechat v jídle stopy arsenu

Vědci varují , že miliony lidí mohou být ohroženy nesprávným vařením rýže, která je dnes pěstována pomocí chemických postřiků. Nedávné experimenty ukázaly, že v mnoha domácnostech běžný způsob přípravy rýže (vaření rýže do doby, dokud se voda nevypaří) může zanechat v jídle stopy arsenu. Ten kontaminuje rýži během jejího růstu prostřednictvím průmyslových toxinů a pesticidů.

...

Arsen může způsobit rakovinu i vývojové problémy

Arsen je spojen s řadou zdravotních problémů včetně srdečních chorob, cukrovky, rakoviny i vývojových vad. I když se obecně předpokládá, že stopy arsenu by měly zmizet při vaření rýže, není tomu tak. Podle nových výzkumů se tak stane pouze tehdy, pokud zůstane rýže přes noc namočená.

Andy Meharg, profesor biologie na Královské univerzitě v Belfastu, zkoušel otestovat tři typy vaření rýže v rámci dokumentu BBC, aby zjistil, za jakých podmínek arsen zmizí a za jakých zůstane. V prvním a asi nejběžnějším způsobu přípravy profesor použil poměr dvou dílů vody k jednomu dílu rýže, aby se voda během vaření vypařila.

Rýže by se měla přes noc odmočit a pak uvařit ve větším množství vody

Profesor následně provedl analýzu uvařené rýže a zjistil, že tato metoda zanechává v rýži největší množství nebezpečné rakovinotvorné látky. Když však použil pět dílů vody k jednomu dílu rýže a přebytečnou vodu z rýže vypláchl, arsenu zbylo téměř o polovinu méně. Když pak v rámci třetího způsobu přípravy nechal rýži namočenou ve vodě přes noc, hladina toxinu byla snížena o 80 %.

Nejbezpečnější přípravou je tedy namočit rýži přes noc a poté ji několikrát opláchnout, dokud nezůstane voda čirá. Poměr dílů vody k dílu rýže by měl být zhruba 5 ku 1.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek