KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
kaleidoskop

Nejvzácnější tučňák na světě čelí vyhynutí

Z Nového Zélandu zmizela téměř polovina populace nejohroženějšího druhu tučňáka na světě, tučňáka žlutookého. Organizace bojující za ochranu životního prostředí z tohoto úbytku viní komerční rybolov.

...

Tučňák žlutooký je endemitem Jižního ostrova Nového Zélandu a Novozélandských subantarktických ostrovů, kde ve volné přírodě žije pouhých 1600-1800 jedinců, přičemž v roce 2000 jich zde bylo možné nalézt téměř 7000.


Během nedávného průzkumu provedeného na ostrově Whenua Hou (také Codfish Island) výzkumníci se znepokojením zjistili, že téměř polovina hnízdní populace tučňáků, kteří na ostrově žili, zmizela. Na zbytku území Nového Zélandu je pak populace na nejnižších číslech za posledních 27 let.

Kevin Hague, ředitel organizace Forest & Bird, která se zaměřuje na uchování původního rostlinného a živočišného života v okolí Nového Zélandu, řekl, že vzhledem k tomu, že na ostrově nežijí žádní predátoři, vše nasvědčuje tomu, že se tučňáci chytili do sítí komerčních rybářských lodí a následně se utopili. Pouhá 3 % komerčních rybářů totiž disponuje nezávislými pozorovateli, kteří hlásí vedlejší, nechtěné úlovky.


„Na rozdíl od předchozích let, kdy nemoci a vysoké teploty způsobily úmrtí na pevnině, letos tito ptáci zmizeli v moři. Na území, kde tučňáci loví svou potravu, probíhá také aktivní hromadný rybolov, a údaje naznačují, že téměř polovina populace tučňáka žlutookého na ostrově Whenua Hou se utopila v jedné z rybářských sítí,“ řekl Hague.

Minulý rok výzkumníci na ostrově zaznamenali 24 hnízd, letos jich však našli pouhých čtrnáct. Počty tučňáků ale klesají také v dalších částech Jižního ostrova a vědci se obávají, že milovaný pták, který zdobí novozélandskou pětidolarovou bankovku, se čím dál více blíží vyhynutí.

Sue Murrayová, ředitelka organizace Yellow-eyed Penguin Trust, uvedla, že spolu s dalšími ekologickými organizacemi dělají vše proto, aby k obávanému vyhynutí nedošlo. Tučňáci však údajně čelí široké řadě hrozeb od nemocí přes psy až po změny klimatu.


„Naše organizace má vzhledem k rychlému úbytku značné obavy o budoucnost tučňáka žlutookého na ostrově Whenua Hou. Naším cílem musí být mořské prostředí, kde tučňák žlutooký tráví nejméně polovinu svého života, protože je nepravděpodobné, že by pozemní vlivy ve zdejším úbytku hrály zásadní roli,“ řekla Murrayová.

Zářnou budoucnost jim nepředpovídá ani Thomas Mattern, odborník na tučňáky z Univerzity Otago. „Zcela upřímně a dle mého odborného názoru si myslím, že tučňák žlutooký je na cestě pryč,“ řekl.

Tyto malé tučňáky se žlutýma očima lze zatím najít v oblasti od Banksova poloostrova, který leží poblíž novozélandského města Christchurch, až po subantarktické ostrovy na dalekém jihu. Doufejme tedy, že je tam najdeme také za 15 let.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek