KATEGORIE
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
kaleidoskop

Recept na zdravý život bez rakoviny a nemocí srdce? Hrst ořechů denně

Hrst ořechů či semínek denně může citelně snížit riziko vzniku rakoviny a srdečních chorob. Vědci zjistili, že konzumací pouhých 20 gramů ořechů a semínek denně můžeme snížit riziko předčasného úmrtí více než o pětinu.

...

Jedná se především o vlašské ořechy, slunečnicová semínka a pekanové ořechy, které jsou bohaté na antioxidanty a mají tělu pomoci chránit jeho buňky před poškozením.

Arašídy, které jsou technicky luštěnina, jsou natolik zdravé, že jeden posudek naznačuje, že i pouhé burákové máslo by nám mohlo pomoci žít déle, ačkoli cukr a sůl, které máslo obsahuje, s velkou pravděpodobností některé pozitivní účinky arašídů snižují.

Analýza 20 studií provedená Královskou univerzitou v Londýně ukázala, že lidé, kteří denně jedli alespoň unci ořechů, snížili své riziko ischemické srdeční choroby skoro o třetinu a riziko rakoviny o 15 %. Výsledky také naznačují, že ořechy mohou bránit lidem v umírání na respirační onemocnění a cukrovku, ačkoli v tomto případě je zatím k dispozici méně důkazů.

Spoluautor analýzy Dr. Dagfinn Aune z Fakulty veřejného zdraví Královské univerzity řekl: „Zjistili jsme konzistentní pokles rizika napříč mnoha různými chorobami, což silně indikuje, že existuje opravdový skrytý vztah mezi konzumací ořechů a odlišnými zdravotními výsledky. Je to velmi značný účinek vzhledem k tak malému množství jídla.“

Předchozí studie naznačovaly, že ořechy chrání srdce a brání předčasnému úmrtí, ale neposkytovaly dostatek důkazů pro snížení rizika rakoviny či jiných onemocnění. Analýza zdůrazňuje, že vlašské ořechy mohou být dobré zejména při předcházení rakovině a arašídy při snížení rizika mrtvice.

Hrst ořechů denně může obsahovat všechny skořápkové plody, které jsou definovány jako suché ovoce obsahující jedno semínko ve skořápce. Mezi tyto plody patří vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy, kešu, pistácie a pekanové ořechy. Brazilské ořechy, které jsou ve skutečnosti semínka, a arašídy byly do studie pro jejich podobné nutriční vlastnosti také zařazeny, přestože patří mezi luštěniny.

Navzdory vysokému obsahu tuku jsou všechny tyto potraviny mimořádně zdravé a pro vitální organismus nepostradatelné, protože obsahují polynenasycené tuky, ale zároveň jsou také bohaté na vlákninu, hořčík a vitamín E. Má se za to, že nás chrání před srdečními a cévními chorobami tím, že pomáhají tělu rozložit cholesterol a snižují odpor těla k inzulínu. Ořechy, které některé děti tento měsíc najdou na dně svých vánočních punčoch, mohou toto riziko snížit také tím, že tělu pomáhají tvořit nové cévy a udržovat buňky.

Analýza zjistila, že průměrné množství alespoň 20 gramů denně konzumovaných ořechů snižuje pravděpodobnost úmrtí následkem respiračních onemocnění téměř o polovinu a cukrovky téměř o 40 %. Výzkumníci ale dodávají, že pro potvrzení těchto hypotéz je ještě potřeba více dat.

Podle výsledků, které neposkytují téměř žádné důkazy o dalším zlepšení zdraví při konzumaci nad 20 gramů denně, se zdá, že konzumace většího množství ořechů je již zřejmě zbytečná.

Dr. Aune řekl: „Ořechy a arašídy jsou bohaté na vlákninu, hořčík a polynenasycené tuky – výživné látky, které jsou prospěšné pro snížení rizik kardiovaskulárních onemocnění a pro snížení hladiny cholesterolu. Některé ořechy, zejména vlašské a pekanové, jsou bohaté také na antioxidanty, které mohou pomoci proti oxidačnímu stresu a možná i snížit riziko rakoviny. I přesto, že obsahují hodně tuku, jsou také bohaté na vlákninu a bílkoviny a některé důkazy také naznačují, že ořechy mohou časem snížit také obezitu.“

Studie vedená výzkumníky Královské univerzity v Londýně a Norské univerzity vědy a technologie je publikována v žurnálu BMC Medicine.

Autor: VoZ

Zdroj: DailyMail

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek